• Colourfulrainbow

    Livsmedelsfrågor, behöver lite hjälp, tack :)

    Jag har en massa köttfärs, grillkorv, varmkorv, hamburgare (köpta färska) m.m. i frysen. Alla datum har gått ut. Hur länge kan de ligga i frysen? 

    Har en pkt köttfärs i kylen som jag tog upp från frysen igår (datumet gått ut), kan den ligga kvar i kylen till imorgon eftermiddag när jag har tid att steka den? 

    Kan jag ta upp något från frysen (utgånget datum), och sedan göra t.ex. köttfärs och sedan frysa in detta i matlådor? Har bl a ett storpack köttfärs (som jag borde ha frusit in i mindre pkt, jag vet...) och jag har inte lust att äta köttfärsås i en vecka. 

    Någon vänlig och kunnig som vill svara? Glad

  • Svar på tråden Livsmedelsfrågor, behöver lite hjälp, tack :)
  • Lexa

    Är det fryst så blir det inte farligt att äta bara för att datumet har gått ut. Fett härsknar däremot även i frysen så ju fetare maten är desto sämre kommer den att smaka. Men det är inte farligt, så du får prova och se.

  • Mr Obvious

    Det bör vara OK att den frysta köttfärsen ligger i kylen över natten.

    Ja du kan ta t.ex köttfärs från frysen, laga varm mat av den och sedan frysa in den färdiga maten. Med tanke på övriga matvaror i frysen är det inte bra att ställa in stora mängder varm mat i frysen, men det är inte heller bra att nedkylningen går för långsamt. Nedkylning i ett vattenbad kan vara bra innan man ställer maten i frysen.

  • Tow2Mater

    Kan normalt ligga i frysen upp till ett år. Ju bättre förpackat, ju längre hållbarhet.

  • Anonym (Fia)
    Colourfulrainbow skrev 2015-11-17 23:29:44 följande:

    Jag har en massa köttfärs, grillkorv, varmkorv, hamburgare (köpta färska) m.m. i frysen. Alla datum har gått ut. Hur länge kan de ligga i frysen? 

    Har en pkt köttfärs i kylen som jag tog upp från frysen igår (datumet gått ut), kan den ligga kvar i kylen till imorgon eftermiddag när jag har tid att steka den? 

    Kan jag ta upp något från frysen (utgånget datum), och sedan göra t.ex. köttfärs och sedan frysa in detta i matlådor? Har bl a ett storpack köttfärs (som jag borde ha frusit in i mindre pkt, jag vet...) och jag har inte lust att äta köttfärsås i en vecka. 

    Någon vänlig och kunnig som vill svara? Glad


    Du säger att datum gått ut, frågan är hur färskt det var när du stoppade i frysen, ju färskare när du stoppade i frysen desto mer marginal har du. 
    De brukar säga att feta saker bara håller någon månad i frysen och mellanfeta upp till 3 - men tycker nog det håller ok längre än så. Man brukar känna när det smakar härsket, vilket är vad som brukar ske då. Om det blivit rejält frysbränt brukar man också se. 
    Däremot om du stoppade de sakerna du räknar upp väldigt nära att de skulle bli för gamla eller till och med när datumet passerats skulle jag vara försiktig, speciellt med köttfärs och hamburgare det är sådana varor som kan blivit dåliga utan att det känns på lukt/smak (därför köttfärs har sista förbrukningsdag och inte bäst före dag). Var köttfärsen däremot sådan som är packad i skyddad atmosfär och den frystes in i den förpackningen och hade några dagar kvar på datumet är det nog ingen fara. Har du däremot packat om eller det inte var sådan förpackning eller på gränsen till redan gammal skulle jag verkligen inte låta den ligga nästan 2 dygn i frysen som det låter när du säger att den lades där "igår". Köttfärs ska generellt tillagas samma dag som den köps om inte i specialförpackning, bakteritillväxten är mycket snabb pga den stora snittytan den har. Här kan det också då vara tal om bakterier som kan ge matförgiftning så det är bäst att vara lite försiktig.
    Korv kan faktiskt bli dålig redan innan bäst före datum i många fall, men då handlar det framförallt om att den "surnar", det känner man på smaken och de bakterierna är generellt inte farliga, smakar mest otrevligt (alla känner det dock inte, men de hittar alltid sådana fall när de testar korv). Korv är också oftast ganska rejält fett så kan härskna i frysen. 
  • Milleman

    Jag tänker också på köttfärsen du tagit ut ur frysen. Var den på gränsen till utgången när du frös in den? Om, så hade jag inte kunnat äta utan att bli kräksjuk. Men om det hade några dagar kvar till utgångsdatumet så stannade du ju tiden genom att frysa den och den kommer hålla till imorgon :)

Svar på tråden Livsmedelsfrågor, behöver lite hjälp, tack :)