• Anonym (Så trött)

    Hur tänker ni gravida som röker?

    Vill inte trampa någon på tårna, ska försöka formulera mig utan att verka dömande eller elak.

    Ni som rökt eller röker under graviditeten, hur kan ni göra det med gott samvete trots att ni vet alla risker? Är det mer "skit i det ofödda barnet och vad som händer hen" bara för att det är din kropp och du bestämmer över den?

    Och ni andra rökare, kan ni vara snälla och sluta utsätta mig och mitt barn för passiv rökning? Kan ni sluta blåsa giftet i ansiktet på mig varje gång jag går förbi er? Vad får er att tro att det är okej?

  • Svar på tråden Hur tänker ni gravida som röker?
  • nokitus
    Anonym (?) skrev 2015-12-01 20:51:45 följande:

    Fel. Snus innehåller inte kolmonoxid och alla de andra otaliga gifter som cigaretter har. Snus är givetvis inte heller bra men det är inte farligare än valfritt nikotintuggummi.


    Så varför i såfall inte helre tugga nikotintuggummin ett tag och sedan försöka byta ut vartannat mot vanligt tuggummi för att sedan helt sluta? För det är ju ett (om du frågar mej) större helvete att sluta snusa än att sluta röka.
  • Anonym (Frågvis)
    Anonym (?) skrev 2015-12-01 20:16:03 följande:

    Ja, generellt sett får snusare i sig mer nikotin än rökare. Därför är det bra om du tex väljer en "mini"-variant, eller att du bara har inne snusen tex 5-10 min (eller kortare än så, om du känner att nikotinsuget minskar). Kom ihåg att ge det i alla fall 3 min med snusen inne innan du "ratar den" som att den inte fungerar. Snus och cigaretter är olika på det viset att nikotinkicken kommer nästan omedelbart med en cigarett.

    Har man inne snus "dygnet runt" och snusar tex en dosa per dag får man i sig nikotin som motsvarar flera cigarettpaket, så detta är ju något du skall använda för att stilla röksuget, inte för att bli storsnusare.

    Jag tänker att det bästa vore om du fixar att skippa ciggen helt och bara snusa, men det kanske inte går de första dagarna. Ge då inte upp, utan tänk att varje cigarett är ett framsteg, och efter några dagar kanske du kan minska ytterligare för att sedan bli av med ciggen helt (har flera vänner som lyckats på det viset).

    När du sedan blivit av med ciggen kan du fundera på om du verkligen behöver all snus, och minska om du vill, men det är ju ett senare steg.


    Tack så mycket att du hjälper mig. Jag ska testa detta. Får uppdatera här hur det går eftersom jag inte vet vem du är.
  • Anonym (Frågvis)
    Anonym (?) skrev 2015-12-01 20:18:10 följande:

    Om man inte kan sluta trots att man vet att det är farligt mår man så dåligt psykiskt att det är ännu svårare att sluta. Knasigt? Javisst, men det är så detta beroende funkar.

    Det bästa är att inse att man gör så gott man kan, och att varje cigarett man avstår från är något att vara stolt över.


    Tack exakt så är det
  • fkh
    Anonym (Frågvis) skrev 2015-12-01 16:36:45 följande:

    [quote=76067496][quote-nick]fkh skrev 2015-12-01 16:29:13 följande:[/quote-nick]

    Nej utifrån vad läkare har berättat så är det skadligt från början. Och vad jag har förstått så har moderkakan över i v7-8 eller något sånt men jag kan ha fel och skulle därför inte utmana ödet.

    Det jag menade var att en bok från 2003 inte är speciellt uppdaterad.

    [/

    Jag gjorde VUL i v.7+ och 8+ och min moderkaka var liten och inte färdig och läkaren sa att fostret får allt från gulesäcken för att moderkakan inte fungerar än så att den gör nåt så tidigt verkar ju konstigt när nyss har börjat bildats.


    Som sagt så gör du bäst i att fråga en läkare. Har dock svårt att tro att de skulle skriva under på att det är ofarligt för barnet att röka innan vecka 20
  • fkh
    lövet2 skrev 2015-12-01 20:18:22 följande:

    Det är inget skämt och inget rättfärdigande. Det är ett konstaterande av fakta och ett svar på ett tidigare inlägg om abstinens.

    Om mamman röker under graviditeten, så fortsätter hon rimligtvis att göra det även efteråt. Om hon då ammar, så blir det ingen abstinens för vare sig mamman eller barnet.


    Okej. Detsamma bör rimligtvis gälla för knarkare också. Sålänge man fortsätter knarka när man ammar så skonar man barnet från abstinens.
  • Anonym (keke)
    Anonym (Frågvis) skrev 2015-12-01 05:28:18 följande:

    Fast moderkakan tar ju ändå inte över förrän v.12 så hur kan då kolmonoxid passera över? Moderkakan är ju inte helt utvecklad så hur sker utbytet?


    Moderkakan kanske inte tar över HELT förrän i vecka 12, men det innebär inte att foster och moder inte utbyter blod/näringsämnen/gifter innan dess. Hur tidigt vet inte vi som sitter här. På dig låter det som om du vill få det att det är fritt fram att röka hur mycket som helst (och kröka också då av samma princip?) fram till vecka 12. Hör du inte själv hur det vacklar?

    Jag har i ett tidigare svar till dig nämnt att skadliga ämnen (som exvis neurosedyn) gått över till foster och orsakat skador tidigt i graviditet, dvs säga före vecka 12. Neurosedyn togs bl a av kvinnor mot graviditetsillamående (vilket man ju oftast lider av under första trimetern) och orsakade stora skador innan man kom på att preparatet allvarligt skadade foster. Du kommenterade inte detta utan upprepar din slutsats om "moderkakan tar över i vecka 12"?

    Om du inte förstår/vill förstå så påverkar rökning dig på cellnivå. Om din kropp ska bygga en tillvaro för ett foster kanske det inte är då vettigt att påverks dem med dåligt innehåll?
  • Anonym (keke)
    Anonym (Frågvis) skrev 2015-12-01 05:31:15 följande:

    Ja det gäller rökning och jag har aldrig haft svårt att bli gravid tvärtom och är 35+


    Men bara för att DU inte har svårt att bli gravid trots att du röker (om du nu gör det) underkänner inte vedertagen forskning på området att rökning nedsätter fertiliteten.
  • Anonym (Puffpuff)
    Anonym (Frågvis) skrev 2015-12-01 21:10:18 följande:

    Tack så mycket att du hjälper mig. Jag ska testa detta. Får uppdatera här hur det går eftersom jag inte vet vem du är.


    Personen hjälper dig inte utan vaggar in dig i en illusion av trygghet. Du utsätter ditt barn för alla de risker som pratas om här i tråden genom att snusa. Det hjälper dig heller inte att sluta röka på något sätt. Ska man sluta röka ska man sluta direkt, inte övergå till snus eller andra nikotinvaror.
  • lövet2
    fkh skrev 2015-12-01 21:30:08 följande:
    Okej. Detsamma bör rimligtvis gälla för knarkare också. Sålänge man fortsätter knarka när man ammar så skonar man barnet från abstinens.
    Inte nödvändigtvis. Det beror antagligen på vilken sorts knark det är. Nikotin går över i modersmjölken, men knark som sprutas rätt in i blodet borde inte gå i mjölken. Intressant fråga dock.
Svar på tråden Hur tänker ni gravida som röker?