• Äldre 13 dec 11:52
  3845 visningar
  20 svar
  20
  3845

  Tycker du att äldre bilar är bra för miljön och säkerheten?

  Vad är en äldre bil? Det blir ju lite svårt att svara på det när du inte specificerar vad som skall klassa som en äldre bil.

  Jag har en europé veteranare.  I dagsläget är den bara 53 år gammal. Det är ingen ålder på en bil.

  Jag återvinner bilen.
  Att renovera upp en sådan innebär att man använder delar av en annan bil som "offer bil", återigen det blir återvinning av det också. Då inte allt "ny tillverkas" till gamla bilar.
  När det kommer till energi det tog när bilen tillverkades så har det blivit mer än väl "åtgärdat" för detta genom att man har använt bilen genom åren.

  Min veteranbil dra faktiskt inte mycket "soppa" utan ligger på c:a 0.9l/milen  blandad körning, och för min veteranare är det lite hög förbrukning, då hon inte har perfekt inställning ännu. När hon är riktigt inställd i tändsystemet och fått motorn renoverad sp kommer den att komma ned på sina rätta förbrukning c:a 0.7l/milen. 
  Utsläpp är inte så "hög" för att var en så gammal bil c: 2,2 CO.. 
  Min exmans amerikanska veteranare drar c:a 1,2-1,3l/milen vid blandad körning och då är hans bil c:a 59år gammal, heller ingen ålder på en bil.
  Vet många moderna bilar som dra c:a 1.4l- 1,5l/ milen vid blandad körning.
  Så "gammal bil" behöver inte betyda "soppa slukare" heller.

  Så för att det är en gammal bil så behöver det inte betyda att det är en "miljöbov" per se.

  Men säkerheten. Eh ja, det kan jag hålla med om den går ju att diskutera.
  Dock den som kör veteranbil (i allmänhet för veteranbilsägare) i regel:

  *) Tar inga onödiga risker
  *) Håller koll på övriga trafiken mer noggrant  och även omgivningen i sig
  *) Är noggrann med att använda blinkers
  *) Är noggranna med att hålla avstånd, och se till att modern bilen bakom håller avstånd..
  *) Är alltid reaktion beredd
  *) Stressar mycket sällan i trafiken, en veteranbil inbjuder till njutnings körning även om man använder den som "pendlarbil" fram och tillbaka till jobbet
  *) Håller hastigheterna
  *) Blir sällan stressad heller av den omgivande trafikanternas misstag.

  Så man kan ju säga så här. Säkerheten i en veteranbil går an på föraren och att föraren är alert och känner sin bil ordentligt. Dock även en veteranbilsförare råka ut för omgivande trafikanter som inte vet hur man kör bil, och tar onödiga risker etc, vanligast bland dem som kör moderna bilar, men ja det finns även ett och annat dumhuvud bland veteranbils ägarna också. Det skall inte förnekas.


  Så som man känner sig själv, så känner man ALDRIG andra.
 • Äldre 14 dec 09:01
  #9
  mercabounce skrev 2015-12-13 17:48:11 följande:
   Karin Svensson Smith som är miljöpartist  vill förbjuda alla bilar som går på bensin eller diesel.

  Här är länken: www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/article20... 

  Vad tycker ni om det, skriv gärna mer utförligt varför ni tycker som ni gör?
  Okey...
  Då hänger hon ju knappast med i utvecklingen. 
  Men iofs jag har alltid ansett att de som är de sanna miljöbovarna är Miljöpartisterna själva.
  Många i det partiet som inte lever som de vill lära.

  Audi jobbar ju på syntetisk bensin. e-bensin. Audi jobbar ju även på att den skall vara på 100iso-oktan, vilket är ju lovande för mig isf.
  http://www.automotorsport.se/artiklar/nyheter/20150525/audi-tillverkar-syntetisk-e-bensin-utan-raolja
  Länken är till en artikel i Automotorsport...
  (Hoppas att länken funkar då jag vet att det finns folk som använder "Nya FL" och jag har valt att stanna kvar på "Gamla FL".  Om länken inte funkar så använde jag Google med sökordet e-bensin.

  Jag skulle gladligen köra min veteran Opel på e-bensin. Som sagt jag själv tänker ju på miljön, jag började ju med att just återvinna en bil. Återvinning hävdas ju att de är bra miljötänk.
  Självklart så ser ju jag till att lack, rostskydd, förkromning,  kommer att ske så miljövänligt det bara går. Även när man sedan underhåller bilen så kommer ju jag givetvis att använda miljövänliga vaxer, bilschampon etc...  

  Kanske något för Åsa Romson att tänka på, att det går att kombinera "bra miljöval" med veternasbil/-båt/etc intresse.  ÅsaRomson är ju annars ökän.... välkänd för  att hon förbjöd en viss färg för båtar bara för att de var farliga för miljön, och sedan är så otrolig dum att hon väljer att ställa upp på att man använder miljöfarlig färg på sin veteran träbåt, en träbåt som hon hävdar är ett kulturarv dessutom.

  Eller Karin SS (gillade Rataxes förkortning, den blev verkligen talande på ett sarkastiskt sätt ), som vägrar att hänga med i utvecklingen och inse att det redan jobbas på bensin från förnybara källor som kommer att vara helt fri från fossila bränslen.
  Hon skall vara en s.k politiker och har NOLL koll på vad som görs i/för bilbranschen, och JAG som är en vanlig lite "medel Svensson" har mer koll än en miljöpolitiker, på utvecklingen inom miljövänliga alternativ.

  Eller för att avsluta med en klockren kommentar, jag citerar detta klockrena utlåtande från användaren direkt som lade in den:
  Rataxes skrev 2015-12-13 19:00:07 följande:
  Dum, Dummare, Miljöpartist.


  Så som man känner sig själv, så känner man ALDRIG andra.
 • Äldre 17 dec 12:20
  #18
  Världsmedborgare skrev 2015-12-17 08:21:51 följande:
  Lägg tll att de flesta äldre bilar är så försvagade av rost, att dom ligger väldigt långt från den säkerhet som testats fram då den var ny, så kan det vara rena dödsfällorna för de som transporteras i dom.
  Ja är det konstigt att många av de s.k "äldre bilar" är försvagade av rost?
  Folk är så otroligt direkt korkade att de går ut och köper en bil för dyra pengar men skiter i att ta hand om dem på ett adekvat sätt. 

  Min veteran Opel som är under pågående renovering har bara blivit tvättad vaxad då och då, inte så ofta. Hon har en del ytrost, men saknar gravrost, och har ingen gravrost på bärande delar, som b.la hjulupphängningen. Och då har hon stått i många år i saltmättad luft..  Kort sagt man har hållit hårt schack på ytrosten så att det inte skall leda till gravrost. 

  Så ser man moderna bilar (ja för mig är det en modern bil) från 2000-talet som har gravrost, på bärande balkar b.la, gravrost har man sätt vid hjulupphängningen etc.. Jag har bara en fråga.. Vad fasiken sysslar folk med? Man kan inte bara skylla på "dålig rostskydd" från fabrikanten så som många gör. Det står faktiskt i "bruksanvisningen" rekommendationer för hur man skall underhålla bilen också..  Man måste inte var en bilentusiast för att sköta bilen på ett adekvat sätt. Använd hjärnan och tänk till lite är det jag säger.


  Så som man känner sig själv, så känner man ALDRIG andra.
Svar på tråden Tycker du att äldre bilar är bra för miljön och säkerheten?
Logga in
Bli medlem