Inlägg från: Konstatera |Visa alla inlägg
  • Konstatera

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    Rataxes skrev 2016-06-12 20:14:47 följande:
    Direktsändning är en bitch, då kan man inte redigera sanningen
    För Gud förbjude att medborgarna drar egna slutsatser utanför statlig radios kontroll.....

    DDR-Sverige har aldrig varit ett mer passande begrepp.
    Jo, det där är riktigt pinsamt. Även paradoxalt i det att de i övrigt sänder live ex nu under fotbolls EM.

    Smuts
  • Konstatera

    Jag antar även att de direktsände Pres Obamas tal till nationen, utan redigering?

    Det är farligt när journalistisk bedrivs på detta sätt. 

  • Konstatera
    KillBill skrev 2016-06-12 23:44:38 följande:
    Jag tycker att det är mer pinsamt att så många på Twitter och här på FL bortser från SRs förklaring. Jag antar att ni gör det för att förklaringen stör den bild om av public service som ni försöker måla upp.
    Jag tycker att public service många gånger gör ett mycket bra jobb och tillhandahåller goda kvalitetstjänster. 

    Men givetvis bör public service inte hålla på och peta i förstahandsinformation. Hur sjukt är det inte att som tredjepart avbryta en presskonferens av allmän intresse signerat de som faktiskt vet vad som hänt och sker, för att de själva först vill ta ställning till informationen? Det är preis vad som skedde här!

    Det är en dårskap och hyckleri. De gör det även oerhört svårt för sig själva. Vad ska de inte direktkända framöver? PS får inte vara rädda för sanningar. 

    De är också medvetna om sitt misstag. De gick ut med namn och bild snabbt därefter. Men kom ihåg. Det var inte Adolf Hitler som stod och propagerade på scen, utan det var den amerikanska polisen ackompanjerat av FBI!

    Du verkar inkapabel till att ge kritik när kritik ska ges. Du måste inte älska allt med allt. Det är en farlig inställning!
  • Konstatera
    KillBill skrev 2016-06-13 00:41:46 följande:
    Jag har följt SR på radio och på Twitter. Jag har också tittat på nyheter på TV i kväll. Händelserna i Orlando har fått mycket stort utrymme i public service.

    SR är försiktiga med namnpubliceringar och i det aktuella fallet så har ansvarig utgivare för Ekot tagit beslut om att inte sända ljudet från en presskonferens. Beslutet är taget eftersom Ekot inte var säker på om namnpublicering skulle ske eller inte.

    Amerikansk polis har tidigare lämnat ut namn på fel gärningsman så jag menar att det fanns fog för Ekots ansvarige utgivare att vara försiktig.

    www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/skjutning-i-skola-26-d%C3%B6da-1.678776

    Beslutet att inte sända ljudet från presskonferensen har skett helt öppet och Ekot twittrade om att man inte skulle sända ljuder och varför. Detta har fått hela skrikhögern att gå bananas och för mig är detta obegripligt.
    Lägg ned. Ekot direktsände tidigare i år när skattesmitare skulle pekas ut. Var de inte oroliga att fel namn skulle presenteras? Det här är ett grovt misstag. 

    Nästan all världens media, även övriga svenska mediehus direktsände och var mycket snabba med att publicera namn och bild just eftersom att GM pekats ut från förstahands källa. CNN direktsände,BBC direktsände. Men inte SR!? Tycker du att de gjorde rätt? 

    De avbröt PK i radio och svarade sedan på en undrande individ fråga på twitter. Det är inte god samhällsinformation. Alla har inte Twitter. Och ingen vid sina fulla sinnes bruk köper deras förklaring!
  • Konstatera
    FDFMGA skrev 2016-09-07 11:56:34 följande:
    Det gäller nog inte bara "konservativ" utan i stort sett samtliga höderdebattörer i den här tråden, någon av dem (Flash?) skrev en gång något i stil med att svensk politik är extrem och att det som är mitten här skulle vara långt till vänster i de flesta andra länder.

    Detta stämmer nog till viss del att vi svenskar är extrema ur ett internationellt perspektiv och i och med att de här debattörerna inte delar svenska värderingar i samma utsträckning som de flesta andra svenskar så anser de att svensk public service är vänstervriden.
    Public Service är dock rätt vänstervridna, även om vi ska utgå från nuvarande politiska partier som måttstock för vad PS bör vara. Bara titta på vilka dem anställer!

    PS består av vänstermänniskor och människor som inte vill skylta med sin politiska färg just pga att de arbetar för PS. Problemet är den förstnämnda kategorin. Ingen hemlighet att det är på detta vis.

  • Konstatera

    En annan intressant observation. Alltid när PS-anställda går ut och gnäller om hur orimligt det är att alltid behöva förhålla sig neutral i frågor, så är det frågan om människor som tenderar i att vilja vädra sina vänsterinfluerade åsikter.

    Du hör aldrig någon konservativ gnälla.

  • Konstatera
    KillBill skrev 2016-09-07 09:29:02 följande:

    Jag tycker att det är ett mycket bra debattinlägg från Björn Häger där han sätter fingret på dilemman som är kopplade till kravet på att public service ska vara opartiskt. 


    Av din kommmentar övan kan jag inte tolka dig annorlunda än att du anser att kravet på opartiskhet är obegränsad och att du anser att public service ska förhålla sig neutral till allt exempelvis Norkoreas diktator Kim Jong-un eller turkiets president Erdogan som hotar demokratin och det fria ordet. Kanske anser du också att Public Service ska förhålla sig neutral till Terrororganisationen IS? Jag tycker faktiskt att din ståndpunkt är extrem.


    Jag citerar debattinlägget i sin helhet nedan för att göra det lättare att ta del av.

    "Får man vara emot Donald Trump?


    29 AUGUSTI, 2016

    Fniss, fniss, lät det i radion. SRs utsände i USA hade just berättat om en av alla konstigheter kring kandidaten Donald Trump. Jag var programledare och jag kunde inte hjälpa att jag skrattade till. Och vår utsände på andra sidan Atlanten lät med något kluckljud också förstå att han tyckte det som Trump hade sagt var lite bisarrt. För det var det.


     


    Dagen därpå kom en reprimand i redaktionens datasystem. Vi får inte låta lyssnarna förstå att vi ogillar Donald Trump. Sveriges Radios opartiskhet gäller även presidentkandidaterna i USA. Och hur konstigt de än beter sig, hur mycket de än sprider konspirationsteorier om medier och journalister, så ska vi hålla oss neutrala.


     - Får vi vara emot Erdogan? undrade jag lite provokativt.


     Frågan fick inget svar. Diktatorer som Adolf Hitler, Saddam Hussein och Moammar Khadaffi får vi vara emot. Men får vi vara emot en president som fängslar halva statsapparaten och kastar kritiska journalister i fängelse?


    Där någonstans illustreras dilemmat med kravet på opartiskhet i public service. I avtalet som reglerar verksamheten finns ett undantag. Vi är för demokrati. Och allt som hotar den kan vi vara emot.


     


    Räknas Erdogan dit? Som ordförande i Publicistklubben har vi gjort uttalanden med innebörden att Erdogan hotar demokratin och det fria ordet. Får jag tycka så, eller gör det att jag inte längre kan vara programledare i Sveriges Radio?


    Och för aSpråkverktygtt spetsa till det ytterligare: Är Trump ett hot mot demokratin? Vissa skulle säga ja.


     


    Och vem bestämmer det?


     


    För tolv år sedan, när valet stod mellan John Kerry och George W Bush, sa radions Cecilia Uddén i ett program att det inte var någon kontroversiell ståndpunkt att tycka "att Kerry vore bättre för världen än Bush".


     


    Så tyckte nog de flesta svenskar, även bland Uddéns kolleger på radion. Men det skulle hon inte ha sagt. Hon fälldes och blev avstängd från bevakningen av presidentvalet.


     


    Nu är det ännu tydligare vad de flesta i Sverige tycker.


     


    I stort sett alla svenska politiker är emot Trump.


     


    Ska man boka någon som kan vara för honom till en radiodebatt, är det ungefär Ian Wachtmeister som finns att tillgå.


    Hur förhåller man sig neutral till en sådan person som Trump? Och ska man verkligen göra det? Eller är det som med klimathotet, att det är 95 mot 5 bland forskare? Och att det blir absurt att låta båda parter väga lika tungt i debatterna?


     


    kanske ska vi förhålla oss så till Trump och Erdogan också. Vi får vara för Trump till ungefär 5 procent. Och 95 procent emot.


     


    För om vi ska boka in någon som hejar på Trump till varenda radiodebatt där någon medverkar som ogillar honom, då blir det väldigt mycket för Ian Wachtmeister att göra."


     


    Du kan ju inte på allvar tycka att det där är en bra debattartikel. USAs nästa president har alltså inte en enda försvarare i Sverige, utan det är helt och hållet ett amerikanskt påhitt?

    Ian Wachtmeister WTF!??? Bjud in Konstatera!

    Om något visar debattartikeln prov på att PS har svårt med mångfald. Klart som tusan att han skriver som han skriver, om alla på kontoret tycker precis som Kakan Hermansson eller Jan Helin. Då blir det naturligtvis absurt att inte ta ställning emot Trump.

    Här är en kanal som BBC ljusår före SVT. De har många förespråkare för ex Trump och i många andra frågor. Mångfald!

    Ge mig fem minuter och jag lyfter fram ett par kompetenta debattörer som föredrar Trump före Clinton. SVT sysslar inte med raketforskning, utan det handlar om att vädra olika åsikter.

  • Konstatera
    KillBill skrev 2016-09-29 21:40:38 följande:

    Mycket bra att Nike Nylander i kvällens Aktuellt så tydligt tog anstånd från SD riksdagsmannen Mattias Karlssons invandringsfientliga utfall i gårdagens Aktuelltsändning.


    Va, varför är det bra?

    Tycker det är märkligt att opartisk media ska tolka och värdera huruvida det en person sagt i en debatt är omoraliskt eller ej. Om de vill köra på det spåret, får de börja kommentera saker och ting i varje Aktuellt-sändning för att bibehålla någon som helst konsekvens. Kan inte Mattias Karlsson få stå för det han säger istället? Varför ska SVT lägga sig i?

    Mattias Karlssons uttalande har för övrigt inte mycket med människors värde att göra. Han påstod i en gliring mot sin motdebattör, att det har släppts in tiotusentals potentiella sexualförbrytare och terrorister. Kritiken är primärt riktad mot regeringen som inte velat idka några som helst kontroller varpå de som kommit in kan vara vem eller precis vad som helst. Helt sant. Detta ska alltså Aktuellt ta upp och ta avstånd ifrån och du tycker att det är bra?

    Detta är en pinsam anti-SD kupp, ty vi måste kompensera för att vi lät Nya Tider komma till tals.

    Så jävla inkompetent
  • Konstatera

    Det är tydligen viktigare att ta ställning mot allt som faller utanför ramen för etablissemangets värdegrund, än att vara opartiska.

    Det är ett stort problem för SVT.

  • Konstatera
    KillBill skrev 2016-09-30 20:25:24 följande:
    Så du menar att påståendet om att människor från andra länder är potentiella sexualförbrytare och terrorister inte kan påverka TV-tittarnas syn på dessa människor?
    Är det kontroversiellt att påstå att vi kan ha ett par potentiella framtida IS-rekryter bland dessa människor? Vi talar om flera olika grupper. Det är inte värre än att peka på att vissa svenska män våldtar kvinnor. Jag antar att Aktuellt även kommer ta avstånd nästa gång en feminist anklagar svenska män för att inte respektera kvinnor? Det kan ge tv-tittaren en negativ bild på svenska män, menar jag.

    Allvarligt talat. Jag trodde vi var förbi detta trams. Tydligen inte. För mig som är en vettig person, är det sorgligt att se så starka reaktioner på ting likt dessa. Vi kommer aldrig kunna ha en ärlig och djupsinnig debatt med det förhållningssättet.

    Besviken på SVT.


  • Konstatera
    BlueValentine skrev 2017-07-20 16:09:58 följande:
    Vet inte vem man ska tro på.
    KillBill skrev 2017-06-21 18:03:55 följande:
    Lägg ner det där. Det är konstaterat att journalisten från SR inget har med detta att göra.
    Vem har konstaterat det?


    Det är inte konstaterat förens konstatera har konstaterat!

    Det är dags att lägga ned PS. Självklart är dom inte opartiska. Finns inget mediehus som är totalt objektivt, då det är människor och inte Gud som regisserar. Det är allmän kännedom att SVT styrs av vänsterröster. Att svensken accepterar detta och köper argumentet om opartiskhet är givetvis högst sorgligt.

    All form av journalistik är subjektiv. Framtiden är en fri marknad, där konsumenten lär sig att ta del av fler än en källa. Sverige har i dags läget ett oerhört kaotiskt medielandskap och vi är inte ett dugg mer lärda än länder som redan slopat PS.

    Ni som betalar licenspengen är självklart dumma i hufvudet!
  • Konstatera
    KillBill skrev 2017-07-22 09:18:31 följande:
    Det är bara skrikhögern som anser att public service skulle vara vänsterstyrt och public service är en av de samhällsinstitutioner som svenska medborgare har högst förtroende för.
    PS är oerhört vänsterorienterat. De undersökningar som har gjort i ärendet, stödjer detta påstående till 100%. Det finns därtill flertalet etablerade parter som vittnar om detta faktum.

    Jag vill dock ta ett större grepp på det hela. Du vill alltså mena att det finns objektiv journalistik? Vad är det som gör SVT unika, kontra ex Aftonbladet?


  • Konstatera

    Mycket snack om Opinion Live tidigare i tråden. Kommer att tänka på detta helt surrealistiska tv-ögonblick från samma program. Glad





    Att det program som bör vara en av kanalens främsta företrädare för objektivitet sysslar med dylikt är ... problematiskt.

Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?