Portionsstorlek 4 månader
Men jag kan väl oxå introducera långsamt över en lång period fast jag väljer att vänta längre än 3-4 månader?
Men jag kan väl oxå introducera långsamt över en lång period fast jag väljer att vänta längre än 3-4 månader?
Efter 5 månader eller mellan 5-6.. Smakportioner rekommenderas ju från 6 månader.
De små mängder många, många bebisar äter vid 6, 7 och t o m 8 månader (och ofta oavsett om de fått börja med smakisar vid 4 eller 6 månader) så "räcker" det ändå inte till att täcka något näringsbehov. Man förväntas ha bytt ut ETT mål vid 8 månader - sedan finns det såklart individuella variationer, men rekommendationen ger en stark fingervisning om hur snabbt (eller långsamt om man vill se det så) en matintroduktion kan gå och fortfarande vara helt normal. Så ersättning och/eller amning räcker alldeles utmärkt att ha som bred bas hela första året! I USA brukar man säga "food before one is just för fun". Och det är ett bra utryck att ha i bakhuvudet.
Hur vet du det?
Jag råkar vara en extremt vetgirig person, så när jag fick barn läste jag allt jag kom över: forskning, litteratur, BVC's material, Livsmedelsverkets material, information på nätet etc etc etc.
Så jo, jag är väl påläst.
Utifrån all denna fakta och information så kom jag sedan fram till att Livsmedelsverkets rekommendationer verkade vara klokast och bäst att utgå ifrån.
Så gjorde jag.
Andra kanske hellre experimenterar själva, litar blint på BVC eller frågar en 10-barnsmamma. Det får de göra. Inte min sak. Varför ska jag visa fakta på sånt jag inte ens har skrivit? Verkar rubbat? Jag har aldrig någonsin skrivit att något är skadligt. Jag har bara skrivit vad som rekommenderas. Är det så illa att du måste hitta på saker som jag har skrivit...?
Enda anledningen till att jag har fortsatt diskutera med dig var för att du skrev att du har läst att det är bättre att börja med fast föda så tidigt som möjligt. Men sen kom det fram att detta bara var något som du själv tyckte och inte alls något du läst, utan att du bara hittade på, eller skrev fel.
Det punkterade hela diskussionen och jag upplever inte längre trovärdighet i det du skriver när du påstår saker som sedan inte visar sig stämma.
Hur vet du det?
Jag råkar vara en extremt vetgirig person, så när jag fick barn läste jag allt jag kom över: forskning, litteratur, BVC's material, Livsmedelsverkets material, information på nätet etc etc etc.
Så jo, jag är väl påläst.
Utifrån all denna fakta och information så kom jag sedan fram till att Livsmedelsverkets rekommendationer verkade vara klokast och bäst att utgå ifrån.
Så gjorde jag.
Andra kanske hellre experimenterar själva, litar blint på BVC eller frågar en 10-barnsmamma. Det får de göra. Inte min sak. Varför ska jag visa fakta på sånt jag inte ens har skrivit? Verkar rubbat? Jag har aldrig någonsin skrivit att något är skadligt. Jag har bara skrivit vad som rekommenderas. Är det så illa att du måste hitta på saker som jag har skrivit...?
Enda anledningen till att jag har fortsatt diskutera med dig var för att du skrev att du har läst att det är bättre att börja med fast föda så tidigt som möjligt. Men sen kom det fram att detta bara var något som du själv tyckte och inte alls något du läst, utan att du bara hittade på, eller skrev fel.
Det punkterade hela diskussionen och jag upplever inte längre trovärdighet i det du skriver när du påstår saker som sedan inte visar sig stämma.
Enligt WHO ska bröstmjölk eller ersättning vara huvuddelen av födan hela första året. Detta stämmer väl med Livsmedelsverkets och 1177s rekommendation
- ( ev smaksensation tidigast 4 mån)
- smakportioner från 6 mån, 1 smakportion börjar från ca 1/2 tsk och trappas upp
- ca 1 utbytt mål vid 7 mån
-ca 2 utbytta mål vid 8-10 mån
Oavsett amning/ersättning så bör man alltså fortsätta ge det hela första året. Alltså blir det enl dessa rekommendationer:
0-6 mån helamning/flaskning
6-12 mån upptrappning av mat. Det blir då inte stressigt att introducera mat
Det enda som inte täcks av bröstmjölk / ersättning är järnbehovet, därför bör man börja introducera mat vid 6 mån. Annars är bm/Tillskottsnäring väldigt bra och energität!
Detta är precis det natulcien försöker säga. (Som jag har förstått det)
Min BVC sköterska rådde mig att börja med gröt vid 4-5 mån om intresset finns hos barnet, hon menade att oralmotoriken var mogen för att äta då och att det var lättare att introducera då för att vid sex månader händer mer motoriskt och hon tyckte att barn är mer distraherade då. Det var hennes förklaring enl hennes erfarenhet men den stämmer INTE med Livsmedelsverkets rekommendationer.
sagogrynet.wordpress.com/2011/09/30/vad-sager-livsmedelsverket/
En bit ner:" ? Aktuell forskning visar att det inte är en nackdel, men inte heller någon fördel, om barnet får smaka små, små mängder mat från tidigast fyra månaders ålder."
Alltså: Ingen nackdel, eller fördel, med smaksensationer vid ¨TIDIGAST 4 månader. För barnets välmående spelar det ingen roll, men vi pratar då om en slick. Tidigast vid 5 månader.
Orsaken till att SLV ändrade sina rekommendationer är alltså, enligt dem själva, att folk ändå inte kunde hålla sig från att ge små bebisar på 4 månader mat. Därför öppnade de upp för att ge en slick redan från 4 månader.
Strategin är minst sagt underlig, enligt mig, och funkar inte heller eftersom många likafullt börjar ge puré/välling/gröt för tidigt.
www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/barn-och-ungdomar/spadbarn/
"En del barn blir tidigt intresserade av mat. Tidigast från fyra månaders ålder kan du låta barnet få smaka små prov av vanlig mat, så länge det är så små mängder att de inte konkurrerar med amningen."
Det citat som kvinna30plus använder sig av kommer senare i texten, när det handlar om mat från 6 månader. Där stämmer det att man kan gå olika snabbt fram osv.
Angående gluten:
"Om barnet får små mängder gluten medan det fortfarande ammas minskar risken för att barnet ska bli glutenintolerant. Senast vid sex månader, och tidigast från fyra månader, bör du därför börja ge barnet lite mat med gluten. Gluten finns i mat som innehåller vete, korn och råg. Däremot finns det bara lite gluten i havre.Du kan till exempel låta barnet få smaka en liten munsbit vitt bröd eller smörgåsrån eller en liten sked gröt eller välling några gånger i veckan. Om du ger välling i flaska blir det lätt för stora mängder gluten. Efter sex månader kan du långsamt öka mängden."
Alltså: ingen gluten innan 4 månader. Sedan en liten smakbit några gånger i veckan. Från 6 månader kan man långsamt öka mängden.
Men diskussionen börjar kännas rätt uttjatad nu? Vi får väl enas om att vi gör olika. Vill man absolut, trots att det gå mot rekommendationerna, börja tidigare eller ge större mängd så finns det ingen lag som förbjuder det.
Sedan tror jag kanske att du missar hur rekommendationerna har varit. När det var 3 månader som gällde, det vet jag inte. Enligt min mamma var det 2 månader på 70-talet. Sedan skriver du att det ändrades på 80-talet, jag antar att det var till smakportioner vid tidigast 4 månader då, som sedan gällde till 2003 när de ändrade till 6 månader.
Nu har jag ingen källa, men så vitt jag vet så ändrades det till 6 månader pga hälsoproblem hos bebisarna? En teori om varför glutenallergi var så vanligt, förstoppning, magproblem? Jag känner mig helt övertygad om att de sköt på gränsen 2 månader pga forskning som visade att det skulle vara bättre.
Sedan, 2011, gick de alltså tillbaks till att man om man ville kunde låta barnet få en slick av mat vid 4 månader, orsaken var att varken bvc eller föräldrar följde rekommendationerna. Alltså att man skulle hålla sig helt borta från mat (och gröt också, naturligtvis, eftersom det aldrig gjorts skillnad på mat/gröt/välling) till 6 månader. Inget nytt under solen alltså, fortfarande ska man vänta med mat till 6 månader, men vill man kan bebisen få ta sig en slick från tidigast 4 månader eftersom det verkar vara viktigt för föräldrar (och bvc).
I denna artikel från Läkartidningen står det bl a
"Introduktion av tilläggskost före 17 veckors ålder kan medföra negativa hälsoeffekter".
17 veckor = 4 månader.
Och vad gäller gluten:
"En rimlig slutsats är att kvinnor [som planerar att sluta amma] bör upplysas om fördelen med att introducera gluten i små mängder i barnets kost, dock inte före 4 månaders ålder (...)"
www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx
I
Ju mer jag läser i denna tråd desto mer övertygad blir jag att anledningen till att åsikterna går isär är bristande läsförståelse. Hur kan två människor läsa samma (väldigt tydliga) text och uppfatta den så olika? Våra myndigheter har det inte lätt. Jag upplever samma i den här tråden som när jag går in på försäkringskassans facebook-sida. Informationen går liksom inte fram - hur tydlig den än är.