• Kjell2

    Familjehem gör olagligt?

    maja1190 skrev 2016-01-20 11:26:00 följande:

    Vad bra att vi blir provocerade av olika saker för du tycker uppenbarligen att familjehemmet gör rätt som mörkar det här för sociala?
    Hittills har han skitit i hur familjehemmet har betett sig då han vill som sagt tidigare gå kvar i skolan i den kommun han bor i.
    Det som fick bägaren att rinna över är att nu anser familjehemmet att han ska betala pengar till dem eftersom de nu har mera utgifter för honom. Han har vägrat men nu säger de att han har en skuld till dem.
    Helt sjukt....


    Låter ju inte bra. Så vad tänker han göra nu?


  • Kjell2
    maja1190 skrev 2016-01-20 12:27:02 följande:

    Nu sätter jag punkt då det har gått in på andra diskussioner så får ni gärna fortsätta diskuteraSkrattande


    Så detta kommer sluta med att han, och du, accepterar familjehemmet och vad de gör för ni vill eller vågar inte ta en strid?

    Bit i hop i två år till, känna att familjehemmet är onda och snikna, lägga ut lite inlägg på nätet men låt allt passera?


  • Kjell2
    maja1190 skrev 2016-01-20 12:32:35 följande:
    Han kommer inte betala dem en krona de får tillräckligt. Det är därför hela den här situationen är jobbig för honom då han är i beroendeställning till dem. Gör han inte som de säger kastar de väl ut honom i värsta fall.....då är han väl tvungen att anmäla dem och ord kommer stå mot ord.
    Han kan väl skita i att anmäla. I så fall bara gå till soc, hävda att familjehemmet avslutat placeringen och han inte heller vill han den kvar och säga att han är bostadslös.

    Att bli utkastad innebär ju en lösning på probelmet. Han får eget boende och familjehemmet inga mer pengar

    Klart det är jobbigt, det är jobbigt att vara vuxen.


  • Kjell2
    maja1190 skrev 2016-01-20 12:41:06 följande:
    Naturligtvis inte jag menar bara att jag inte tänker diskutera andra ämnen i den här tråden.
    Har sagt till han att han inte kan vara placerad hos familjen något mer som de beter sig men det är inte bara att flytta hur som helst. Han är välkommen hem till oss idag om han vill men vi bor långt ifrån han och då han vill gå kvar i skolan där han trivs och har kompisar så är det inte lätt.....
    Han har haft mycket problem med sin skolgång och går nu ett gymnasie där han trivs och det fungerar bra med skolan, och den linjen kan han inte gå i vår kommun.
    OK, stanna kvar alltså och acceptera familjehemmet.

    Tycker verkligen han ska ta ett snack med soc och be om att få avsluta placeringen.

    Framförallt bör han leta efter eget boende, ett studentrum kanske eller som inhyrd. Du kan säkert hjälpa honom och kanske till och med ställa upp och borga för hyran.


  • Kjell2
    maja1190 skrev 2016-01-20 13:27:37 följande:

    Ingen fara det är bara att många gånger "byter" en tråd ämneGlad 
    Familjehemmet är genom kommunen. Han har tänkt att ta upp sin situation vid nästa möte men då familjehemmet hela tiden avbokar har det inte blivit av.

    Kjell 2: Vi och killen letar efter nytt boende men det är inte lätt att hitta i den bostadsbrist som råder. I den kommun som han bor i har det kommit många flyktingar och allt från rum till lägenheter hyr sociala till dem.


    Han får väl ordna ett eget möte och strunta i familjehemmet.Alternativ så skriver han.

  • Kjell2
    maja1190 skrev 2016-01-20 14:04:29 följande:

    Jag pushar honom så gott det går att han måste boka ett möte med sin socialsekreterare, den kommun som är ansvariga och betalar ut pengar till familjehemmet ligger 50 mil bort. Har sagt till honom att vi gärna åker med han dit. Hans största oro är att han kommer bli bostadslös eller hemlös som han säger.Han säger att han hellre bor i den lägenhet som familjehemmet har tvingat han till, än hamnar på gatan. Men så länge han bor i den är han i klorna på familjehemmet. Berättar han för sociala hur läget är och de sedan inte kan hjälpa han med en lägenhet står han där....Moment 22 känns det som!


    Hans val! Hemlös kommer han inte bli.

    På ett sätt har han det bra nu. Eget boende, fast inkomst, fungerande skola och begränsat med konatakt med familjehemmet. Kan han bara acceptera att familjehemmet tjänar lite ojusta pengar på honom så kanske det är bättre att bo kvar till skolan är klar.


  • Kjell2
    maja1190 skrev 2016-01-20 14:23:03 följande:

    Anna B: Vad snällt, gör det kan behöva alla råd hur vi kan gå tillväga. Att ringa anonymt kan man ju också göra, men han har så svårt att formulera sig och blir så nervös när han ska ringa. Så jag har tänkt att ringa men vet inte riktigt vad jag ska säga.
    Kjell 2: Det är därför vi vacklar hit och dit hur vi ska agera. Han vet ju idag hur han har det men inte vad som händer om vi anmäler eller han skriva av sig från familjehemmet. Eftersom familjehemmet gör olagligt som undanhåller och mörkar saker och pengar för sociala.....väcker man den björn som sover vart leder det för hans del?


    Exakt vad familjehemmet gör; straffbart, olagligt, bidragsfusk,  avtalsbrott eller olämpligt har jag svårt att uttala mig om.

    Blir det rättsak av det hela lär han med största sannolikhet gå fri. Han har inte tjänat på det som pågår. Däremot kan det bli stökigt och problem med hans boende.


  • Kjell2
    maja1190 skrev 2016-01-20 16:52:25 följande:

    En sak till som jag har fått reda på om familjehemmet är senast man gjorde en utredning om dem var 2011. Det kan hända mycket på 5 år, ska man inte följa upp det här regelbundet?


    Vad spelar det för roll?

    Ni kan anmäla och då går saker ur era händer
    Han kan säga att han inte vill vara familjehemsplacerad och fixa eget. Inget mera med familjehemmet att göra
    Han kan acceptera familjehemmet i två år till och gilla läget.

    Familjehemmet har säkert gjor massor med fel och bör både anmälas och sluta  vara familjehemt men att sitta och leta fel för inte saken frammåt. Då gäller det att anmäla och sen gå vidare däifrån.

    Allterntivt, lägg ner och gilla läget!


  • Kjell2
    maja1190 skrev 2016-01-20 17:12:57 följande:

    För killen (och de andra barnen) som de är placerade hos spelar det en VÄLDIGT stor roll om familjehemmet är olämpligt, ganska självklart


    Anmäl då och få stopp på eländet. Tänk på barnen.
  • Kjell2
    maja1190 skrev 2016-01-20 17:33:56 följande:

    Det kommer jag göra så fort killen har kommit därifrån (för hans skull) då han inte vill det så länge han är placerad hos dem. Däremot så tycker jag att sociala borde ha ett ansvar för de barn som de placerar ut i familjehem. Det här är min enda erfarenhet av familjehem och de kan väl inte vara de enda som är olämpliga familjehem?


    Ja, så kan man tycka. Men nu verkar det.inte funka så i detta.fall.. Då är det.upp till.de som vet att agera.
  • Kjell2
    maja1190 skrev 2016-01-20 18:32:24 följande:
    Ja den information som du nämner har ju uppenbarligen inte följts upp i killens fall. Han kommer ifrån en av Sveriges största städer och blev placerad ca tio mil ifrån sitt hem. Ett par år senare flyttade familjehemmet ytterligare ca 40 mil bort och det är den kommun som han kommer ifrån som har hand om placeringen. Jag har bara funnits i hans liv ett par år men känner han väldigt väl. Tycker det är konstigt att soc inte åker till dem och gör ett besök när de inte kommer på uttalade tider. Familjehemmet spelar på hans känslor för varje gång han har ifrågasatt något har antingen mamma blivit sjuk eller någon av hennes bio barn mår jättedåligt.
    Så länge ni bara skriver listor och samlar information kommer ingenting hända. Oavsett hur hemskt familjehemmet är, hur mycket olagligheter de gör och hur mycket andra borde ha agerat. 

    Nu när han knappt har någon kontakt med familjehemmet borde det vara lättare för honom att säga ifrån.
  • Kjell2
    maja1190 skrev 2016-01-20 19:22:02 följande:
    Nu bor jag långt ifrån killen också annars hade han varit mer än välkommen att bo hos oss (fast han har sovit hos oss många gånger). Han litar tyvärr inte på myndigheter/lärare/kurator etc han misstror alla och tror alla vill han något ont. Säkert på grund av hans uppväxt. Däremot så trivs han i skolan på den gymnasielinje han går med sina kompisar och den linjen finns inte i den kommun vi bor i.
    Hans största dilemma är vart han ska ta vägen med två år kvar i gymnasiet och STOR bostadsbrist i kommunen där han bor om han inte är placerad hos familjehemmet.
    Jag letar med ljus och lykta efter ett alternativt boende för honom och vill att han ska komma därifrån så fort som möjligt.
    Samtidigt har jag blivit allt mer engagerad utav hur familjehemmet har betett sig och därför intresserad av information om vad det är som egentligen gäller.
    Men då är nog bästa lösningen för honom att ni släpper detta innan han går ut gymnasiet. Han bor nu ok i eget boende, har pengar och minimal kontakt med familjehemmet. 

    Sen kan han dra vidare. Visst, lite surt att familjehemmet drar in massa pengar och att de andra fosterbarnen far illa men han har i all fall en vettig situation.
  • Kjell2
    maja1190 skrev 2016-01-20 21:32:08 följande:

    Kan tillägga att min man har varit väldigt nära många gånger att ringa upp familjehemmet och säga både det ena och det andra, det är jag som har stoppat honom för vad händer då med killen?


    Bättre vore om han ringde och pratade med socialen. Vad posivt skulle komma ut att skälla på familjehemmet?


  • Kjell2
    maja1190 skrev 2016-01-21 21:39:24 följande:

    Har nu varit i kontakt med soc i den kommun som betalar ut pengarna för killen och sagt att jag är orolig för honom i hans familjehem då de inte varit på besök på länge och det ger förhoppningsvis effekt. De lova att kolla upp det med en gång och ringa tillbaka.


    Bra att ni satt igång processes. Hoppas nu allt slutar väl.
Svar på tråden Familjehem gör olagligt?