• Kjell2

    Familjehem gör olagligt?

    Berätta för soc.

    Om grabben är myndig borde han kunna kapa kontakten med familjehemmet.

  • Kjell2

    Vad är problemet? Kontakat soc eller de som har hand om familjehem på kommunen och berätta. Killen är redan i kläm. Hur gammal är han?

  • Kjell2

    Men återigen, vad är problemet? Killen är myndig och plus det med aktivitetsersättning. Han har full möjlighet att avsluta familjehemmet och flytta. Han tar ett snack med soc och drar.

    Att han skulle kunna dömas för något ser jag som mycket otroligt. Det är inte han som tjänar på detta.

    Ta ett snack med soc och berätta vad som pågår.

  • Kjell2
    maja1190 skrev 2016-01-19 20:12:43 följande:

    Det konstiga som vi inte heller förstår är att han får aktivitetsersättningen på 5900 OCH studiebidrag på 1050 det är familjehemmet som sökt det åt honom och då sa de att de har gjort så att de pengar som de får för honom inte påverkas av hans aktivitetsersättning. Det som han VET är att utbetalningarna för honom till familjehemmet inte har minskats sedan han började få aktivitetsersättningen och den har han fått i ett halvår (då han tjuvkikat i deras papper).


    Sånt kommer till ytan för eller senare ändå. Om det är felaktigt lika bra att lyfta det nu så inte eventuell skada blir värre.

    Han slår en signal till soc eller familjehemsenheten och berättar vad som försegår samt säger att han inte vill ha något familjehem längre.
  • Kjell2
    maja1190 skrev 2016-01-19 20:12:43 följande:

    Det konstiga som vi inte heller förstår är att han får aktivitetsersättningen på 5900 OCH studiebidrag på 1050 det är familjehemmet som sökt det åt honom och då sa de att de har gjort så att de pengar som de får för honom inte påverkas av hans aktivitetsersättning. Det som han VET är att utbetalningarna för honom till familjehemmet inte har minskats sedan han började få aktivitetsersättningen och den har han fått i ett halvår (då han tjuvkikat i deras papper).


    Alltså är det familjehemmet som tjänar på upplägget och bör stoppas. Vilket borde vara en lätt sak om han eller någon annan berättar.
  • Kjell2
    maja1190 skrev 2016-01-19 20:25:29 följande:
    Killen har flera diagnoser men intelligensmässigt är han normalbegåvad. Han har bott i familjehemmet i många år så man kan säga att han varit i beroendeställning till dem lång tid. Ju äldre han har blivit desto mer har det bara handlat om pengar. 

    Jag är väl insatt då jag känner killen väldigt väl, men som du säger har jag en sida av det hela och därför jag vill jag diskutera med andra och försöka få ihop allt innan jag gör en anmälan.
    I en av killens diagnoser ingår det att vara ärlig det ligger inte i hans natur att ljuga, på både gott och ontGlad
    Du behöver inte anmäla. Det räcker med att han, som myndig vuxen, berättar för soc vad som händer och avslutar med familjehemmet.
  • Kjell2
    maja1190 skrev 2016-01-19 21:15:07 följande:

    Ok, men de har varit de enda "föräldrar" som han har haft under en lång tid det är inte lätt att anmäla eller berätta för soc vad som händer. Han vill bara lämna dem och gå vidare med sitt liv. Jag förstår honom samtidigt som jag tycker att familjehemmet har och gör fel.

    Det är inte lätt det här... så enkelt att bara tänka anmäl dem så tänkte jag med först men han vet inte om han orkar.

    Just nu vet jag varken in eller ut för jag är så arg på familjehemmet och anser att de ska få stå för vad de gör, samtidigt som jag vet hur jobbigt han tycker det är att gå emot familjehemmet.


    Men då räcker det med att han flyttar, vad hindrar honom. . Sen kan ni ta ett nytt beslut hir gå vidare.
  • Kjell2

    Återigen, vad är problemet? Att han inte vill anmäla familjehemmet kan jag först men då är det bara att lägga ner diskussion om olagligheter och andra fel. Men det finns inget som hindrar att han kontaktar soc, ber att få avsluta placeringen, flyttar och bryter kontakten. Han klara sig helt klart själv.


     


    Han är vuxen, dags att agera som en och ta ansvar för sitt liv och själv bygga sin framtid.

  • Kjell2
    maja1190 skrev 2016-01-20 09:40:18 följande:

    Ni har rätt i det som ni säger, men han har ändå två år kvar i gymnasiet.. Familjehemmet har inte varit till någon hjälp och han bor själv i en lägenhet och får klara sig själv. Den ekonomiska biten måste han lära sig att hantera så att pengarna räcker månaden ut.
    Han kommer att kontakta sociala och be dem hjälpa han att få en lägenhet då det är familjehemmets lägenhet som han bor i.
    Sedan att familjehemmet har gjort olagligheter kommer väl fram förr eller senare om han väljer att inte anmäla dem.
    Har sagt till honom att han ska göra som han själv vill.
    Blir bara så upprörd över hur de har behandlat honom och att de har fått mycket pengar varje månad utan att engagera sig i honom.
    De flesta familjehem är säkert helt underbara, och sedan finns det familjehem som det här som bara tänker på hur mycket pengar de kan tjäna.


    Om pengarna till familjehemmet är det som upprör borde han avsluta placeringen så utbetalningarna upphör.

    Är det något som hindrar att han söker bostad, hyresrum, själv? Kan han fixa det så är det sen lätt att bryta med familjehemmet.


  • Kjell2
    maja1190 skrev 2016-01-20 10:15:43 följande:

    För att svara på era frågor: nej han är inte en släkting men vi känner han väldigt väl. Familjehemmet får utökat arvode och omkostnadsersättningar för honom på grund av hans diagnoser. De har satt han i en lägenhet som inte sociala vet om och de fortsätter få samma pengar för honom varje månad. De har sagt till honom att han inte får tala om att han bor i lägenheten, utan han ska säga att han bor i deras hus. När hyran för lägenheten är betald får familjehemmet 12000 kr varje månad för honom, som går i deras egen ficka. Mötena med sociala skjuter hela tiden familjehemmet upp, skyller på olika anledningar. Han vill komma ifrån familjehemmet men vill gå kvar i gymnasiet i den kommun han nu bor i. Det finns inga lediga lägenheter i kommunen så från början handlade det om hur han ska agera? Ska han acceptera att bo som han gör nu och veta att familjehemmet fortsätter att få pengar för honom utan att engagera sig i honom, eller ska han kontakta sociala och säga hur familjehemmet har agerat. Eller ska han bara skriva ut sig från familjehemmet och hoppas på att sociala kan hjälpa han med ett boende trots bostadsbrist.


    Han får agera som den vuxen han är och överväga sin olika alternativ.
    Bo kvar och gå ut gymnasiet men under tiden skor sig familjehemmet.
    Anmäla till soc och ta all kaos som då uppstår
    Be om att få avbryta placeringen och få hjälp hitta ny bostad eller hitta något själv.

    Men väljer han att inte göra något får han acceptera och leva med att familjehemmet skor sig.

Svar på tråden Familjehem gör olagligt?