Forum Adopterad/vuxen - Adoption
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • adoptivbarn från fosterhem

  Tor 21 jan 2016 15:04 Läst 3746 gånger Totalt 10 svar
  Tor 21 jan 2016 15:04

  Jag undrar om vi gör rätt. Hur svårt kommer att vara för barnet att tas från den kvinnan som har tillfälligt tagit hand om barnet tills någon adopterar honom?...

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2016-01-21 15:04
  Hej,
  Vi har under många år har försökt att få egna barn och lyckades inte. Vi bestämde oss att adoptera och har gått igenom hela processen och nu har vi blivit erbjuden ett barn.
  Dock barnet är nu 5 år och vi har fått veta att han bor hos fosterföräldrar och han är väldigt fast med fostermamman.
  Jag undrar om vi gör rätt. Hur svårt kommer att vara för barnet att tas från den kvinnan som har tillfälligt tagit hand om barnet tills någon adopterar honom?...

 • Tor 21 jan 2016 15:12 #1

  Kommer fostermamman ha kvar barnet om ni inte tar hand om honom?
  Kommer någon annan att adoptera honom ifall ni inte gör det?

 • Tor 21 jan 2016 15:21 #2

  Hej Anna,
  Om vi adopterar inte då någon annan kommer att göra det. Det verkar att domstolen i landet har beslutat adoption för barnet.
  Jag tror inte att fostermamman kan behålla barnet.
  Jag undrar hur ska vi få barnet att i en kort period på ett par veckor ska må bra och känna sig trygg med oss så pass mycket att han följer med oss till Sverige utan att han skadas mer känslomässigt.  
  Behöver verkligen andras erfarenheter och råd just nu....

 • Tor 21 jan 2016 17:12 #3

  Ni kommer antagligen behöva stöd att arbeta med anknytningen till barnet. Inget konstigt med ett äldre barn. Vad som är positivt jämfört med ett jämnårigt barn från barnhem är att detta barn mer sannolikt har ett tryggt anknytningsmönster med sig. Vilket bådar gott för er relation och barnets sociala utvecklingsmöjligheter.

 • Tor 21 jan 2016 20:24 #4

  Talarna barnets språk?

 • Fre 22 jan 2016 08:50 #5

  Hej Claara;
  Intressant att du nämner det eftersom imorse tänkte jag i samma banor. Just det att barnet har upplevt redan att lämna sin mamma och börja en anknytnings process med fostermamman så den byten har han erfarenhet av. Då antagligen är det vi som ska se till att hans andra anknytnings process i i livet bli så bra och smidigt som möjligt. Därmed det som du skrev först att vi ska ha stöd...

 • Fre 22 jan 2016 08:53 #6

  Hej Trippelmamma 76,

  Nej, vi pratar inte barnets språk. Dock min man kan litet det språket eftersom han jobbade i det landet en gång i tiden under ett år eller så...

 • Fre 22 jan 2016 11:53 #7

  Hur länge har barnet bott i familjehemmet? När skildes det från sina bioföräldrar? Det jag menar med större sannolikhet för trygg anknytning är främst att i en sådan tillvaro kan barnet förhoppningsvis känna sig sedd och uppmärksammad, får både psykiska och fysiska behov tillgodosedda och lär sig lita på att vuxna och omvärlden är goda och vill en väl. På ett barnhem är risken större att barnets psykiska behov har blivit otillfredsställda. Med stöd till er menar jag att kunna vända sig till råd och stödmottagning för att kunna rådfråga just för att relationen mellan er ska bli så bra som möjligt från början.

 • Fre 22 jan 2016 12:21 #8

  Claara,
  Enligt information vi fått barnet har bott i familjehemmet runt tre år och han va nästan 2 år när han flyttades till familjehem.

  Jag hoppas att han har lärt sig att kunna lita på vuxna nu eftersom enligt informationen har fostermamman verkligen varit mån om hans fysiska och psykiska välbefinnande.
  Dock vi har även blivit informerad att det har varit väldigt svårt för barnet första gången när han togs från mamman till fosterhemmet och det tog mycket kärlek och omsorg från fostermamman för att han ska befinna sig i den förflyttningen.
  Min rädsla är att två gånger gå igenom samma situation kan vara för mycket för den lilla livet. Däremot kanske är det annorlunda nu när han är runt 5-6 år jämfört med då när han var runt 2 år. Kanske han har lättare att acceptera detta flytten eftersom han förstår mer, kanske....
  Jag ska söka på nätet och se om jag kan redan nu hitta en bra stödmottagning.Undrar om de är listat på nätet någonstans...

 • Mån 25 jan 2016 09:00 #9 • Ons 3 feb 2016 20:29 #10

  Hej, Jag skulle rekommendera dig att gå med i adoptivgrupper på tex Facebook. Där finns allmänna för alla som är intresserade av adoption tex Adoptionsgruppen som jag upplever har mycket mer kunskap än Familjeliv. Jag tror du får fler svar av dem som adopterat barn från länder som har fosterfamilj som praxis, tex Sydkorea. Sedan rekommenderar jag dig att söka specialgrupper med adoptivfamiljer från "ert land" de finns också i stor utsträckning på FB.

  Lycka till!

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll