Forum Barns utveckling - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • 3 åring pratar dåligt

  Lör 30 jan 2016 07:47 Läst 1312 gånger Totalt 3 svar
  Lör 30 jan 2016 07:47

  Hej!
  Har en dotter som precis har fyllt 3, hon har alltid varit pratglad och pratar en hel del men ett helt påhittat språk massor som ingen förstår. Hon kan bara ett fåtal ord som är "riktiga" ca 30 kanske och dom orden uttalar hon bra och har börjat få böjningar på typ boll, bollen. Är  inte orolig egentligen, då hon förstår vad vi säger och är väldigt tydlig med teckenspråk och kroppsspråk så tvivlar jag på att det är fel på hörseln eller just att hon vet vad saker heter så är det förmodligen inget fel i huvudet eller vad man ska säga. Om vi låssas att vi inte förstår vad hon vill så drar hon oss dit och pekar och visar tydligt.
  Bvc och förskolan säger att än så länge är det inte ett problem och att hon "pratar" och visar så är det inte just nu något som vi ska oroa oss för. Dom sa att dom hade varit mer oroliga om hon inte hade pratat alls.

  Men jag skulle gärna vilja ha lite tips ifrån någon som kanske har varit i samma sits. 
  Vi sjunger mycket visor, läser mycket. Är alltid tydliga med när hon vill något att vi säger vad det är för något, typ drickan, bananen leksaken osv innan hon får det.
  har försökt att vägra ge det hon vill ha fast vi förstår vad det är hon vill ha för att försöka få henne att säga det. Då brukar hon oftast skita i det och gå och göra något annat.

  Så är det någon som kanske har något tips på vad man kan göra för att få igång henne lite? Tror mest bara hon är lat, eller fundersam och därför hon inte vill.

 • Lör 30 jan 2016 10:11 #1

  Men har ni inte fått någon remis till logoped? Bvc kollar ju språket vid 3-årskontrollen. Vad sa de då? Hörseln kan ju vara nedsatt typ vätska bakom öronen eller så som påverkar.

  Vi fick remiss till logoped några månader före 3-årsdagen.

 • Lör 30 jan 2016 11:14 #2

  Som mamma kan man ibland få en sån där känsla av att "nåt är inte riktigt rätt", jag antar att du haft den känslan. Så kände jag med min son. Det var småsaker mest och jag försökte slå undan dem för att folk sa att det verkade som om jag sökte fel och försökte hitta en diagnos vilket inte stämde. Vid ca 2-års ålder ville förskolan att han skulle gå till logoped, han sa nästan ingenting där. Hemma pratade han mer men han hade ändå inte samma ordförråd som de andra barnen i klassen, jag visste att talet skulle komma så jag tackade nej till logoped. Vid ca 3,5-4 års ålder släppte det och han babblade på som alla andra barn. När han började förskoleklass ville de skicka honom till logoped igen men även någon som kunde kolla hans motorik. Visst sonen använde inte lika avancerat språk som vissa barn men jag tyckte inte att han pratade dåligt så jag tyckte det var onödigt men jag gick med på det ändå. Där gjorde dom tester, i vissa delar av testet presterade han över sin ålder och i andra under sin ålder. Det var saker som att han inte förstod vad rimma betyder och därför inte kunde rimma. Andra var att han kallade alla typer av båtar för båt istället för att säga typ kanot. Han kunde dock redan läsa. Nåväl, dom sa att han hade en språkstörning men att han inte behövde nån stödinsats i skolan. Dom gav oss hemuppgifter. Det blev skollov och jag tränade väl hemuppgifterna med honom 1 gång (skäms). När vi kom tillbaka till logopeden så kunde logopeden bocka av alla punkter som sonen skulle ha lärt sig, han var förvånad. Kan ju skriva hur mycket som helst men jag har redan skrivit en novell lol. Men det är där vi är nu.

 • Lör 30 jan 2016 16:36 #3
  Alexi skrev 2016-01-30 10:11:26 följande:

  Men har ni inte fått någon remis till logoped? Bvc kollar ju språket vid 3-årskontrollen. Vad sa de då? Hörseln kan ju vara nedsatt typ vätska bakom öronen eller så som påverkar.

  Vi fick remiss till logoped några månader före 3-årsdagen.


  Vi va på kontroll vid 2,5 sen ska vi bli inkallade extra snart igen just för att kolla talet. Dock när vi pratade om det sist så sa hon att det.måste ha utvecklats lite den sist. Och det har det ju några få ord har tillkommit och som sagt mycket böjningar på orden har hon med.börjat med och änvänder de 2-3 ords meningar hon kan. Kollade hörseln då vid 2,5 års kontroll en och den var okej.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll