• jonsi

    Längtar efter barn, men är för tjock!

    LCHF kan väl funka som en snabb genväg till att minska i kilon, men det ger ingen permanent lösning på övervikt. All form av övervikt måste lösas genom en förändring av livsstil, annars går det inte. Det som funkar bäst är att äta hälsosamt+träning+ev KBT om du mår dåligt över problemet med att skaffa barn + övervikt.

    Hade jag varit du skulle jag göra följande.

    1. Ladda ned ljudböcker eller tex prenumerera på appen storytel. Fixa några spännande böcker och sätt upp ett regelverk som säger att du endast får lyssna när du promenerar/motionerar. Sedan skaffar du en träningsklocka där du registrerar din träning. Regga gärna resultatet på en träningssajt. Viljan att få till fler minuters träning på ditt konto kommer bli större än att hoppa över motionen.

    2. Börja med 1 timmes promenad om dagen och öka gradvis i tempo.

    3. Jag skulle inte köra LCHF eller andra mirakeldieter. Nog för att man ska akta sig för socker som överviktig, men kött-intensiv diet kan medföra andra besvär. Det är dessutom inte speciellt lyckosamt att träna med en massa svårsmält kött i magen. Jag skulle börja köra en semi-vegetarisk diet. Skippa rött kött och fläsk. Ät kyckling, fisk, och varva med helt vegetariska rätter. Det finns få saker som får en  att tappa vikt så effektiv som en växtbaserad diet. 

    4. Hitta andra som du kan motionera med och kanske laga mat tillsammans med? Alla har dåliga dagar men det gäller att komma ut och röra på sig även dom dagarna. 

    Lycka till!

  • jonsi

    Livsstil och livsstil, det är ett val av kost. Solskenshistorier i all ära, men det är ändå bara anekdotisk bevisföring. Anekdotisk bevisföring är Inte vetenskap. Det vetenskapen faktiskt säger är att i stort sätt alla dieter fungerar, så länge man bara håller sig till dom. 

    Visst kan man väl ge sig på LCHF utan kött, men jag tror de allra flesta som ska köra LCHF brassar på med rätt ordentlig köttkonsumtion. Senare års forskning har också tydligt visat ett trendbrott i folkhälsan där allt yngre människor drabbas av stroke samt hjärt- och kärlsjukdomar. Kopplingen är framförallt stillasittande+för mycket socker+för högt fettintag i form av animaliskt protein.

    Det är intressant att man inte kan kritisera LCHF någonstans längre utan att få en närmast religiös pöbel emot sig. Underhållande :)

    Sen är det ju självklart att alla som kör all in på en diet blir väldigt uppmärksamma på vad dom äter --> äter mindre -->minskar i vikt. 

  • jonsi
    Cinder85 skrev 2016-03-02 10:19:14 följande:

    Kära LCHF, Paleo och andra lågkolhydratsdieter (och med diet menar jag inte bantning utan snarare kosthållning). Vilken vågdelare.

    Jag förstår att alla vill väl med sina kommentarer, men när jag får tipsen "promenera, ät inte godis och ät varierande kost" kan jag inte låta bli att provoceras. 

    Som hundägare , en aktiv som som tränar mycket med sina hundar, är promenader en daglig vana. Godis och skräpmat äts ytterst sällan här hemma. 

    Anledning varför vi har trasslig att bli med barn, är att jag är sedan några år sedan diagnotiserad med PCOS. Vissa blir tjocka av att ha PCOS, samtidigt som PCOS ofta förvärras av övervikt. Liten "hönan och ägget - vad som kom först" - läge här om man förklarar det lite enkelt. 

    Problemet här är just socker, och insulinresistans, som gör att kroppen kan inte riktigt bränna a socker (=kolhydrater) och bygger fet att de istället.

    I Sverige (det här är då helt min egen teori..) tror jag att PCOS inte upplevs så allvarlig, vi har ju väldigt bra hälsovård och försäkringar och det är enkelt att direkt hoppa och medicinera. I USA, där många försäkringar inte täcker dyra fertilitetsbehandlingar, känns "alternativa" metoden mera utforskade. 

    Så utifrån min kropp och hormoner, har jag valt att gå på den försking som finns, och då är det lågkolhydrat och inga mejerier (nu äter jag lite mejerier ändå). 

    Tyvärr innebär detta en del kött, och i rent miljösynpunkt är detta väl inte optimalt och absolut ett av mina samvetsfrågor, som jag försöker iaf dämpa lite genom att välja svensk och ekologiskt i den mån det går. 


    Du gör helt rätt i att köra det som passar dig. På det sättet har jag inget problem med att man väljer en viss diet. Problemet med diettrender är dock att väldigt många människor hoppar på ett tåg som på förhand inte kommer funka för dom. 
Svar på tråden Längtar efter barn, men är för tjock!