Inlägg från: HOBBE49 |Visa alla inlägg
  • HOBBE49

    Adoptera bort det

    Hej! Det finns många missuppfattningar om adoption inom Sverige, mest för att det är såpass ovanligt tror jag.

    Du skriver att han inte vill adoptera bort barnet men egentligen inte ha det heller. Detta kan bli ett problem. Det är inte så lätt att ange fader okänd idag. Soc ska alltid göra en utredning för att fastställa faderskap och som jag har förstått det är de ganska noggranna med detta. Om han anges som pappa och motsäger sig adoptionen är det mycket svårare att få igenom den. Det händer att barn adopteras bort mot en biologisk förälders vilja men det krävs nog mycket speciella omständigheter.
    Det som då händer är att barnet istället placeras i fosterhem vilket ju inte alls innebär samma trygghet som en adoption.

    Det bästa är naturligtvis att även pappan ser positivt på adoptionen. Om barnet då kan adopteras bort placeras det antingen i jourfamilj under en kortare tid eller direkt hos de blivande adoptivföräldrarna. Beslut om adoption fattas som tidigast sex veckor efter förlossningen så att man kan säkerställa att de biologiska föräldrarna inte ångrat sig.

    Processen innan adoptionen blir helt färdig tar ofta ganska lång tid och barnet hinner ofta bli nånstans mellan sex till tolv månader innan allt är klart. Adoptivföräldrarna har då vårdnaden (som familjehem?) fram tills adoptionen dess att adoptionen är klar.

    Jag är adoptivförälder men har egentligen ingen erfarenhet av nationell adoption mer än vad jag läst mig till. Det kan hända att någon annan har bättre kunskap om jag har fel någonstans.

  • HOBBE49
    Redlips skrev 2016-04-06 21:33:12 följande:
    Jag är fullt medveten om detta, är också fullt informerad angående stängd och öppen adoption. Men det jag tror du glömmer tillägga i det du skriver är att detta inte händer alla. Kan även informera att det är rätt enkelt att komma undan en utredning från soc angående fadern om man skriver "fader okänd", det är inte alltid dom gör en utredning heller. 

    Som sagt behöver jag ingen förklaring när det kommer till adoptionen i sig men tar gärna till mig av det som skrivs. Men det involverar inte alla hur det fungerar, mycket olika var för sig. 
    Hej!
    Jag har själv ingen erfarenhet av faderskapsutredningar utan enbart vad jag har läst mig till här på familjeliv och fick då bilden av att utredningarna drivs ganska långt.

    Jag skrev inget alls om öppen eller stängd adoption (det är ju upp till dig och de blivande adoptivföräldrarna) -jag vet inte riktigt vad du svarade på. Jag är inte heller med på vad du menar med "detta inte händer alla"-menade du faderskapsutredning?

    Det jag ville var bara att uppmärksamma dig på "risken" om pappan är känd och motsätter sig adoptionen.

    Lycka till med allt och jag hoppas att det löser till det bästa!
  • HOBBE49

    Det finns gott om familjer som är beredda att adoptera barn med särskilda behov. De som uttalar sig om annat har troligen ingen insyn alls i hur adoptionsvärlden ser ut. Dock ska du inte nappa på "annonser". Adoption av barn är ingen privat angelägenhet även om du förstås kan ha önskemål om adoptivföräldrarna. Du kan också bestämma om du vill ha kontinuerlig information om barnet eller någon kontakt på annat sätt.

  • HOBBE49
    Redlips skrev 2016-06-15 13:13:39 följande:
    Jag fick veta det också. Egentligen så har jag inga stora krav på adoptivföräldrarna med tanke på att ett barn som föds inte kan ha krav på sina biologiska. Men som du skriver så kan man ha önskemål. 

    Än så länge har jag träffat några familjer, med och utan tidigare erfarenhet av adoptivbarn. Sen kan jag utifrån det skicka in önskemål om dom som jag tycker passar, sen får dom utredas av socialtjänsten. Antingen går dom med på det eller så gör dom det inte, gör dom det inte så är det deras uppgift att leta nya föräldrar (som dom gör under hela tiden).  

    Jag tycker mest att det är bra att det finns nationell adoption och att man inte behöver välja närståendeadoptioner. Det är ovanligt att adoptera bort spädbarn fick jag höra, men det går. 

    Jag har valt att inte ha kontakt med mitt barn alls till det är 18 år. För bådas skull. Mitt barn (säger det än så länge) ska få veta om adoptionen under sin uppväxt , men ingen får ta kontakt. 
    Redlips
    Du ska inte kontakta eller träffa familjer på egen hand. Att bli utredd och godkänd för adoption kan ta lång tid-ibland över ett år och det är inte säkert att de alls blir godkända. Om man ger sig in i privata kontakter kan alltid misstanke om barnhandel uppstå och det är viktigt att både du som bioförälder och de som adopterar kan vara helt öppna med att allt gått rätt till med enbart barnets bästa i centrum. Naturligtvis ska familjen vara öppna med adoptionen, det är helt klart det enda etiskt riktiga ur barnperspektiv och en självklarhet för de som adopterar idag. Det kan också vara en fördel för barnet att få veta så mycket som möjligt om dig utan att röja din identitet. Att helt enkelt ge adoptivföräldrar verktyg för att besvara frågor om biologiska föräldrar. Vem är du? Varför blev hen lämnad för adoption? Vilka är dina förhoppningar för barnet? Sen få ju föräldrarna förmedla detta till barnet i takt med mognad och behov
Svar på tråden Adoptera bort det