Forum Arbetslivet - Gravid
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Föräldraledig som lärare

  Tis 19 apr 2016 14:12 Läst 1654 gånger Totalt 10 svar
  Tis 19 apr 2016 14:12

  Hej allihopa!

  Jag tar examen som grundskolelärare F-3 nu i vår. Jag och min sambo längtar efter barn och vill börja baka så snart som möjligt när jag har börjat jobba. Antagligen börjar jag i augusti som lärare.

  Har ni någon erfarenhet som lärare? Måste jag jobba i ett helt år innan jag kan gå på föräldraledighet för att då full ersättning? Eller ett läsår?

  Har man någon speciell prövotid? Vad skulle hända om jag går på f-ledighet innan läsåret är slut?

  Hoppas det finns någon vet mer än jag????

 • Tis 19 apr 2016 14:32 #1

  Nu är jag inte lärare men jag fick en ny tjänst samtidigt som jag gick på föräldraledighet. Då, 2007, gällde att man skulle ha jobbat på tjänsten 6 månader så min föräldrapenning grundades på min tidigare inkomst.

  Det är inte ditt yrke som avgör vad som gäller med föräldrapenning, försäkringskassans regler är samma för alla.

 • Tis 19 apr 2016 14:41 #2

  Du får en sgi den dagen du blrjar jobba med avsikt att jobba där i minst sex månader. För att din föräldrapenning ska baseras på din sgi så krävs att du jobbar i 8 månader innan förlossningen. Att du är lärare är helt oväsentligt, de här reglerna är samma för alla.

 • Tis 19 apr 2016 14:55 #3

  Hur menar du? Sgi får man som vanligt efter en tid då man jobbat vet inte hur länge exakt. Föräldrarledig får man alltid bli oavsett hur kort tid man jobbat. Vissa friskolor har provanställning på 6 månader och då kan det ju ställa till saker men på det stora hela har du he rätt till föräldrarledighet

 • Tis 19 apr 2016 18:05 #4

  Som flera har sagt så är det inga särskilda regler för lärare. Dock antar jag att man fortfarande måste jobbat ett år för att ansöka om lärarlegitimationen, och utan den kan du inte få en tillsvidareanställning. Det är ju snarare sådana saker du behöver tänka på. Och sedan är det ju heller inte alltid att vifta med ett trollspö och så har man en bebis till när man planerat...

 • Tis 19 apr 2016 20:50 #5

  Du måste ha jobbat 240 dagar sammanhängande (anställningen alltså) för att få en SGI som är beräknad på din lön. Hinner du inte jobba så länge innan du går på föräldraledighet får du lägsta beloppet som SGI vilket är 250/dag.

  Du behöver inte ha jobbat i ett år för att söka legitimation, den regeln har ändrats. Om du får en ferietjänst, alltså där du jobbar in lov under terminerna, måste du jobba ett helt läsår för att få full lön under sommarlovet. Skulle du t ex gå på föräldraledighet efter jul (bara jobbat ht) får du full lön halva sommarlovet. Själv går jag på föräldraledighet 1 juni så jag kommer jobba i princip hela läsåret. Då får jag lön hela sommaren och behöver inte börja ta ut föräldrapenning förrän i september. Jag ska vara hemma i ett år (till augusti 2017) så sommaren 2017 kommer jag behöva ta ut föräldrapenning eftersom jag inte kommer ha jobbat nåt under det läsåret och alltså inte får någon lön den sommaren. Det är väl det som är lite speciellt för lärare.

  Värt att tänka på är dock att man inte behöver ta ut någon föräldrapenning alls förrän barnet fyller 1 år utan att nolla sin SGI om man vill spara dagar och vara hemma längre (och har råd med det såklart!). När barnet blir 1 år måste man ta ut 5 dagar/vecka för att skydda sin SGI vilket kan vara bra om man t ex blir sjuk när man börjar jobba igen eller vid vab (vilket man definitivt kommer få göra!)

 • Tis 19 apr 2016 22:14 #6

  Om du vill ha ut de extra 10% från arbetsgivaren fick jag veta att jag måste varit tillsvidareanställd minst ett år. Det hann jag tyvärr inte vara.

 • Ons 20 apr 2016 14:44 #7

  Tack för era svar!

  Mycket tydligare än de jag har fått av försäkringskassan...

  Antar att det är ett annat case eftersom jag är student just nu men jobbar extra. Så mitt sgi baseras på den lönen jag hade innan jag började studera? Om jag inte hinner jobba 6 månader som lärare dvs.

 • Ons 20 apr 2016 17:31 #8

  Ja som student är det andra regler. Vid sjukdom ges ersättning på aktuellt arbete under studietiden. Din gamla sgi hålls vilande.

 • Ons 20 apr 2016 17:45 #9
  FrökenCharlotte skrev 2016-04-20 14:44:36 följande:

  Tack för era svar!

  Mycket tydligare än de jag har fått av försäkringskassan...

  Antar att det är ett annat case eftersom jag är student just nu men jobbar extra. Så mitt sgi baseras på den lönen jag hade innan jag började studera? Om jag inte hinner jobba 6 månader som lärare dvs.


  8 månader är det nuförtiden!


 • Tor 21 apr 2016 08:16 #10

  Skilj på sgi (krävs att ha för avsikt att jobba sex månader minst) och rätten att få fp baserat på den sgin, det kräver att faktiskt ha jobbat i åtta månader före förlossningen.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll