Inlägg från: Livetskamp |Visa alla inlägg
  • Livetskamp

    Förlorar på att praktisera jämfört med att bara gå hemma...

    Anonym (förstår) skrev 2016-04-20 13:33:56 följande:

    Hon skrev ju att hon fick aktivitetsersättning då hon var förtidspensionär... alltså då och inte nu.


    Precis, komplex och invecklad historia som sagt. Inte lätt att hålla reda på alla trådar.
  • Livetskamp
    Anonym (Välkommen) skrev 2016-04-20 13:43:18 följande:
    Nej så länge jag är sjukskriven så finns inget att göra. Jag får pengar ifrån soc och har aldrig varit berättigad ersättning från fk.

    Soc har ingen rehab osv.. Antingen står du till arbetsmarknadens förfogande till 100% lr så är du sjukskriven.

    Lite tråkigt att gå hemma men nu kommer ju sommaren och värmen snart så då kan man njuta mer utomhus.
    Tänkte på barn- och underhållningsbidrag och allt vad det heter via FK, utöver själva försörjningsstödet då. Verkar som många barnfamiljer har det ok ställt trots sjukdom, eftersom det tillkommer annan ersättning när just barn finnas med i bilden. Iofs kostar ju barn ofta därefter...

    Trodde du var berättigad till sjukpenning eller aktivitetsersättning/sjukersättning som sjukskriven?
  • Livetskamp
    Anonym (Alltså...) skrev 2016-04-20 13:54:31 följande:

    Nu får du skärpa dig!

    Om du har att välja mellan

    Soc = 7000 kr

    eller

    lön = 4000 kr och soc = 3000 kr

    så visst, det är samma summa, men det är inte så att du "inte får behålla dina pengar", men du gör å andra sidan rätt för dig, får känna att du bidrar med något och lever inte på samhället när du inte behöver.

    Har du ingen moral? Som sagt, tänk att lönen går först. Du FÖRLORAR inte 4000 i socialbidrag om du får 4000 i lön, utan du FÅR 3000 i socbidrag.

    Det är så du ska tänka. Du jobbar inte gratis. Du jobbar för lön, och du får behålla den. Att soc skjuter till är en bonus vi ska vara tacksamma att det ens finns!


    Tycker dock det är skillnad på 4000 i lön och det erbjudande jag fick, som på sin höjd inneburit halvdag (400 netto?) Får jag 4000 i lön har jag ju rimligen ett jobb redan? Timvik någon dag i månaden är inte jämförbart, tycker jag.

    Med risk för att resonera som att glaset är halvtomt vs halvfullt...
  • Livetskamp
    Anonym (Alltså...) skrev 2016-04-20 13:54:31 följande:

    Nu får du skärpa dig!

    Om du har att välja mellan

    Soc = 7000 kr

    eller

    lön = 4000 kr och soc = 3000 kr

    så visst, det är samma summa, men det är inte så att du "inte får behålla dina pengar", men du gör å andra sidan rätt för dig, får känna att du bidrar med något och lever inte på samhället när du inte behöver.

    Har du ingen moral? Som sagt, tänk att lönen går först. Du FÖRLORAR inte 4000 i socialbidrag om du får 4000 i lön, utan du FÅR 3000 i socbidrag.

    Det är så du ska tänka. Du jobbar inte gratis. Du jobbar för lön, och du får behålla den. Att soc skjuter till är en bonus vi ska vara tacksamma att det ens finns!


    Vidare är jag som nämnt sjukskriven på heltid. Även om jag deltar i arbetslivsinriktad rehabilitering hade jag nog inte haft möjlighet att tacka ja till enstaka timmar utanför dessa - i synnerhet inte inom den bransch där jag brände ut mig något år tidigare... Bara ett sidospår.

    Din poäng har för övrigt gått fram. I hear you.
  • Livetskamp
    Anonym (Också sjuk) skrev 2016-04-20 14:33:05 följande:

    Det där stämmer inte, man kan ansöka om sjukersättning på 25, 50, 75 och 100%. Jag har själv haft aktivitetsersättning på 100% och fyller 30 år i sommar, jag har just ansökt om sjukersättning på 50%. De resterande 50% pluggar jag. Jag kan absolut åka kommunalt själv, men är tyvärr sängliggande större delen av dagen. Träffade du mig lite snabbt skulle du däremot inte se mina problem och jag har endast tre diagnoser (en inom NPF)

    Jag tycker du ska ansöka om sjukersättning på deltid. Får du sjukersättning kan du ansöka om bostadstillägg också och du får billigare busskort. Hade jag varit dig hade jag inte tackat nej till timvikariatet heller. Om du klarar av det jobbet så är det bättre att du jobbar där, för även om du inte får behålla pengarna för socialen, så ser det bättre ut på CV:t och det finns en möjlighet att du får gå upp i tid där. Det gynnar dig också i långa loppet, för du kommer inte gå på försörjningsstöd i all evighet.


    Jag har redan nekats sjukersättning (även om det hette aktivitetsersättning då jag inte hade åldern inne), är inte beredd att genomgå den förnedrande processen igen - framför allt inte nu när jag sannolikt kommer bli friskförklarad här under våren. Har skött min arbetsträning över förväntan, ser inte mig som icke-arbetsför eller sängliggande (med undantag för vissa bakslag) längre.

    Angående timvikariatet är det inom den bransch jag brände ut mig. Hade haft fast anställning där nu om jag inte gått in i väggen den där dagen för drygt ett år sedan. Mindre risk att hamna i den situationen på mitt nuvarande ställe, tror jag: helt andra arbetsuppgifter och annan typ av miljö.

    Enstaka timvik här och var är väl en annan femma dock. Har flera extraknäck sedan förut, dörren står öppen framöver. Vid t.ex. en lönebidragsanställning eller enbart ersättning genom FK vid förlängd praktik, kommer jag definitivt chansa och ta timvik igen.
  • Livetskamp
    Anonym (anonym) skrev 2016-04-20 14:42:20 följande:

    Du borde kunna fortsättningsvis ha aktivitetsersättning på 50% eftersom du bara arbetstränar på 50% , oavsett % på aktivitetsersättning har man rätt till bostadstillägg. Jag har halv aktivitetsersättning och är arbetslös på 50%  och får bostadstillägg.


    Jag har fyllt 30 så det är inte längre aktuellt. Angående sjukersättning kommer jag med all sannolikhet att bli nekad, inget jag vare sig vill eller orkar genomgå igen - ens på halvtid.
  • Livetskamp
    Anonym (Också sjuk) skrev 2016-04-20 15:36:11 följande:

    Aktivitets- och sjukersättning är två olika saker, det är inte samma sak med olika namn. Vad är det du tyckte var förnedrande med processen? Jag skulle tycka det kändes mer förnedrande att stå med mössan i hand varje månad och att socialen ifrågasätter så fort man köper ett tuggummi. Men blir du friskförklarad under våren ser jag inga problem, då kommer du snart ha ett heltidsjobb och slipper alla myndigheter. Är du frisk ska du såklart varken söka lönebidragsanställning eller ha praktik, då får du jobba som alla andra.

    Helt ärligt fattar jag inte ens varför du startade tråden, du är ju i princip frisk enligt dig själv och kan jobba som vem som helst, så vad är problemet?


    Jag bedömer mig frisk från depressionen jag hade tidigare, men mina neuropsykiatriska handikapp kvarstår - därav att jag bör ha rätt till lönebidrag.

    "Är du frisk ska du såklart varken söka lönebidragsanställning eller ha praktik, då får du jobba som alla andra." Min förhoppning var ju att praktiken skulle leda till en riktig anställning, annars hade jag ju inte hoppat på det här projektet från första början...

    Jaha, vad då två olika saker? Aktivitetsersättning är för personer under 30, sjukersättning för de över 30. Visst, jag uppfattar sjukersättningen som mer permanent - "aldrig kunna arbeta heltid" mot "inte kunna arbeta heltid på minst ett år", men oavsett vad är ju inte aktuell för aktivitetsersättning sett till min höga ålder, och någon förtidspensionär är jag inte intresserad av att bli. Ser mitt försörjningsstöd som något högst tillfälligt, men hade mer än gärna bytt ut det mot någon mer varaktig ersättning, typ lönebidrag.
  • Livetskamp
    Anonym (.-.) skrev 2016-04-20 17:43:34 följande:

    Hela Sverige består av folk som sliter gratis och har gjort så i flera år på praktikplatser och Fas 3 mm. Sen kan man tycka vad man vill om det, men det är såhär arbetsmarknaden ser ut idag. Praktik är ett billigt sätt för arbetsgivaren för att kolla om personen passar, särskilt lämpligt är det om personen är berättigad lönebidrag så arbetsgivaren kan se vad personen klarar av utan att behöva ta några större risker. Jag har själv fått två anställningar genom praktik, b.la min nuvarande anställning.

    Om de på din praktikplats har sagt att de inte kan anställa dig är det väl bara att leta något annat?


    Nja, jag är extremt psykiskt skör så vill inte bara "tack och hej" när jag efter många år äntligen hittat något som passar mig och min låga stresströskel. Tanken var att höra mig för angående lönebidrag ELLER nåt likvärdigt. Först därifrån kan jag väl egentligen ta ställning kring hur jag ska gå vidare.
  • Livetskamp
    Furienna skrev 2016-04-20 18:13:30 följande:

    Det jag inte förstår är varför du inte kan få bostadsbidrag. Både jag och min mamma har det, och det blir större ju mindre pengar du har på banken. 


    Är som sagt barnlös och 30 fyllda, så nej - tyvärr...
  • Livetskamp
    Livetskamp skrev 2016-04-20 18:41:08 följande:

    Är som sagt barnlös och 30 fyllda, så nej - tyvärr...


    Såvida man inte har hemmavarande barn är det en övre åldersgräns på 28 år för att kunna beviljas bostadsbidrag. När jag var under 28 ansågs hyran för låg där jag bodde på den tiden. Idag har jag ännu lägre boendekostnader.
Svar på tråden Förlorar på att praktisera jämfört med att bara gå hemma...