Inlägg från: Livetskamp |Visa alla inlägg
  • Livetskamp

    Förlorar på att praktisera jämfört med att bara gå hemma...

    Anonym (anonym) skrev 2016-04-20 15:46:40 följande:

    Men om du inte tror att du kommer att kunna jobba mer än 50% och dina läkare heller inte tror att det är rimligt blir inte processen att söka på halvtid så komplicerad och då slipper du ju socialtjänsten samt får rätt till bostadstillägg. 

    Det har ju blivit lättare att bevilja sjukersättning det senaste året just pga. en massa människor har ansetts friska, arbetstränat och åter hamnat i sjukpenning eftersom de inte är tillräckligt friska för att arbeta.


    Jag förväntas väl svara för en hel livstid? Tror definitivt jag kommer att orka jobba mer än 50 % framöver, _förutsatt_ att jag hamnar i en miljö som är någorlunda anpassad efter just mig och mina unika behov.
  • Livetskamp
    Furienna skrev 2016-04-20 21:04:43 följande:

    Jag är 31 år och har inte heller några barn. Du borde ha rätt till bostadstillägg om du har så låg inkomst som du har.


    Och du har bostadsbidrag trots 31 är och inga barn?

    Bostadstillägg är det väl bara sjukpensionärer och seniorer som har rätt till? Försöker färska upp minnet lite, läser på Försäkringskassans hemsida med jämna mellanrum. Vet att jag erhöll bostadstillägg i samband med aktivitetsersättningen förr om åren. Har en extremt låg hyra så det är inte riktigt där skon klämmer, mer att jag vill kunna unna mig saker som sätter lite extra guldkant på tillvaron.
  • Livetskamp
    Anonym (Också sjuk) skrev 2016-04-20 19:52:09 följande:

    En praktik leder så gott som aldrig till en anställning, det finns ingen anledning alls att anställa en praktikant. Arbetsförmedlingen ställer inga krav på praktikplatser, de kollar inte upp om de har råd att anställa eller ens om de vill anställa folk. De får dssutom ofta betalt för att ha praktikanter där, så om du inte får vara kvar som praktikant av någon anledning blir du bara utbytt. Av erfarenhet vet jag också att praktik i princip inte betyder något alls på CV: t. Men praktik kan vara bra som arbetsträning, som i ditt fall. Då är det värt något även om det inte leder till en anställning.

    Aktivitetsersättning och sjukersättning har inte bara med ålder att göra utan handlar om olika saker. Aktivitetsersättning är en tillfällig ersättning som utbetalas 1-3 år i taget, det är mycket mer fokus på rehabilitering och att man ska komma ut i arbetslivet. Sjukersättning är som du säger förtidspension. Det är alltså inte samma.

    Praktiserar du på heltid nu och trivs med det så är det bara att söka heltidsjobb och börja jobba.


    Som jag skrivit i min TS arbetstränar jag på 50 % och inte heltid. Tanken är väl att jag ska gå upp någon dag så småningom. Här och nu tillåts jag inte överskrida de 17 timmar/vecka vi kommit överens om då man vill se en mer följsam övergång mot tidigare försök. Vill ju inte riskera att ta mig för mycket vatten över huvudet och krascha ännu en gång.

    Visst blir jag väl utbytt så småningom i förmån för en ny praktikant, men samtidigt tror jag inte att min handledare är så tänd på idéen att viga ytterligare månader åt introduktion för att vederbörande sedan ska sluta en månad in i den mer självgående fasen. I längden kan det ju inte vara så lönsamt för någon, tänker jag. Tar ju en del tid i anspråk att bara lära upp en ny elev, kan jag tänka mig. Går jag självmant redan i nästa vecka skulle det med handen på hjärtat kännas ganska illojalt mot företaget.
  • Livetskamp
    Anonym (Också sjuk) skrev 2016-04-20 22:41:04 följande:

    Du kommer givetvis inte bytas ut sålänge du har praktik, men om FK säger att du inte får praktisera där länge så kommer du inte få en anställning, du kommer få sluta och en ny person kommer ta din plats.

    Du säger emot dig själv hela tiden. Först säger du att du är fullt frisk (eller påväg att bli det) sedan säger du nu att du inte alls är det. Om du inte är uppe i mer än 17 timmar/vecka kommer du inte vara uppe i 100 % till våren.

    Det bästa ekonomiskt sätt för dig är att ansöka om sjukersättning, du kan alltid säga upp det om du klarar av att jobba mer i framtiden.


    Jag kommer att bli friskförklarad när rehabiliteringsersättningen (sjukpenningen) upphör omkring den 1 maj (såvida ingenting oförutsett inträffar). Väl där kan jag ta ställning till hur mycket jag orkar gå upp i arbetstid och vad jag ska ägna mig åt härnäst. Så snart rehab.p. ryker anses jag stå till arbetsmarknadens förfogande igen. Vad som händer mer konkret beslutar vi om på ett uppföljningsmöte i veckan som kommer.

    FK ansåg att max 17 timmar/veckan var rimligt utifrån tidigare beräkningar om SGI m.m. samt mot bakgrund av att jag varit sjukskriven på 100 % utan någon som helst sysselsättning (till skillnad från dagens arbetsträning) under en viss tid. Det är inte en nivå jag själv varit med och förhandlat om, men visst skadar det aldrig med en mjukstart.

    Du utgår ifrån att ifall jag ansöker om sjukersättningen blir jag automatiskt beviljad? Jag befann mig på botten så nyss som i somras, och blev trots det nekad aktivitetsersättning så varför skulle jag ha vind i seglen den här gången när jag till och med orkar arbetsträna vissa dagar? Jag tycker att sjuk- och aktivitetsersättning är till för de som verkligen behöver den. Hade önskat att AF kunde gå in med något stöd så jag slapp sjukförsäkringssystem än gång för alla. Min målsättning är ju på sikt att ta mig ur den här sitsen och istället bli självförsörjande, inte förlänga dessa dagar ytterligare...
  • Livetskamp
    Anonym (kk) skrev 2016-04-21 02:03:28 följande:

    Hur ska du göra för att bli självförsörjande? Har du någon plan?


    Fortsätta på den nuvarande vägen: jobba med mig själv genom t.ex. mindfullness, egenkonstruerad KBT, hälsokost och motion framför mediciner, men också att avancera med det jag ägnar mig åt på arbetstid här och nu.

    Tror det handlar om att skapa så goda förutsättningar som möjligt, att bli bättre på nyttja de kontakter jag knyter här under vårens gång.
  • Livetskamp
    Anonym (Vienna) skrev 2016-04-21 08:37:48 följande:

    Ja om man tackar nej till ett jobb som man har möjlighet att ta ( enda anledningen hon sa nej var för att försörjningsstödet skulle dras in, inte sjukdom el motsvarande) som ts gjorde så då bör man inte vara berättigad bidrag!

    Så du menar att man skall kunna få massa bidrag trots man är arbetsför men att man tackar nej till jobb, för att leva på bidrag ist? 


    Systemet har kritiserats flerfaldigt gånger tidigare. Fler än jag vittnar om att det måste löna sig bättre i plånboken - finnas fler ekonomiska incitament - att tacka ja till vikariat, om så bara (som i mitt fall) en förmiddag i månaden, när man går på försörjningsstöd. Hade jag haft någon annan ersättning på motsvarande nivå skulle jag självklart ha tagit det där passet utan att blinka (om FK godkänt detta då jag var 100 % sjukskriven, vill säga...)

    Jag jobbade tidigare halvtid för brödsmulor (ca 8-9000 netto). Var helt ok med det, även om en extra tusenlapp inte hade skadat. Naturligtvis väljer jag inte bidrag framför jobb förutom i extrema undantagsfall (läs: en halv dags extraknäck den här månaden...)
  • Livetskamp
    Anonym (Vienna) skrev 2016-04-21 08:41:06 följande:

    Jag kommer aldrig hamna så att jag UTNYTTJAR systemet. DET är en jäkla skillnad. Hittills har jag aldrig nyttjat systemet och jag tror aldrig jag hamnar där, men vem vet, jag har inget emot nyttjandet av det för dom som behöver det, men att det är möjligt att medvetet utnyttja det  ja det tyder på att systemet inte är helt optimalt.


    Vill även påpeka att - ja, jag tackade nej för att det inte skulle löna sig rent ekonomiskt, men det var tvärtom vad du skriver inte "den enda anledningen". FK hade sannolikt satt käppar i hjulet då jag inte tilläts överskrida mina 17 timmar/veckan eftersom jag var sjukskriven via dem på heltid.

    Men visst, hade de ekonomiska incitamenten funnits, hade jag ju försökt prata med FK om att kringgå 17 timmar/veckan-regeln något, men på pappret var jag alltså inte fullt arbetsför (även om jag kände mig stabil just den aktuella dagen).
  • Livetskamp
    Anonym (kk) skrev 2016-04-21 02:03:28 följande:

    Hur ska du göra för att bli självförsörjande? Har du någon plan?


    En sak till: jag vill ha ett arbete som jag även kan utföra hemifrån vid perioder där jag mår sämre med mig själv, istället för att behöva ta till sjukskrivning i tid och otid. Det kan jag idag. Hade det bara resulterat i mer pengar skulle jag vara som klippt och skuren för jobbet. Så förbannat trist att situationen ser ut som den gör - har äntligen hittat mitt kall och så sätter byråkratin krokben för en.
  • Livetskamp
    Rovbinolia skrev 2016-04-21 07:52:37 följande:

    Hur jag skulle gjort om jag var i din sits har jag svårt att svara på (trots bra redogörelse i TS).

    Personligen har jag tidigare i livet tagit timjobb som gav sämre ersättning än den a-kassa jag hade. Främst för att jag mådde bättre mentalt av att jobba, men också för att det ser bättre ut i CV:n.


    Jag bad arbetsgivaren från timjobbet att återkomma igen efter den 1 maj då jag förhoppningsvis är mer tillgänglig. Jag har inte alltså bränt mina broar fullt ut, som vissa försöker få det att framstå som.
  • Livetskamp
    Anonym (;)) skrev 2016-04-21 20:39:52 följande:

    Jag har också haft "socialbidrag", och vet du vad? Jag har aldrig suttit inne och jag är inte någon alkis heller. Jag var deprimerad, trots det skulle jag ändå ut och arbetsträna. Att det bara är missbrukare och kriminella som har försörjningsstöd är en myt. 

    Jag har läst på både högskola och universitet. 

    Tråkigt att du har så många fördomar om människor som har försörjningsstöd, speciellt med tanke på att din inkomst består till viss del av just försörjningsstöd. 

    Men till ämnet - ekonomin! Jag fick mitt busskort bekostat. Det borde du också få. Har du under existensminimum? Jag gissar på att du landar precis på existensminimum i och med att soc är inblandade. Prova att ansöka om busskort av soc. Du kan även ansöka om läkarvård, receptbelagda mediciner osv. 

    Men har du existensminimum finns det antagligen inte mycket mer att göra. Jag har som sagt också haft försörjningsstöd och arbetstränat. Tjänade inte en krona på det. Blev inte heller anställd, men jag ville inte det heller. Ordnade ett bättre jobb själv sen när jag mådde bättre. 


    Jag har inte hävdat att precis varje enskild individ som uppbär försörjningsstöd knarkar eller ägnar sig åt kriminell verksamhet, men tyvärr är det inga fördomar helt baserade på lösa grunder. Det klientel som rör sig i väntrummet i samband med att jag fyller i min ansökan, är folk som i regel befinner sig på samhällets bottenskikt. Självklart finns där en variation människor - generellt utgörs dom dock av socialgrupp 3. Jag är inte alls bekväm i den här situationen och jag kommer att göra vad som står i min makt för att ta mig ur den.
  • Livetskamp
    Tow2Mater skrev 2016-04-22 03:27:34 följande:

    Varför inte mediciner, också?


    Ha, psykofarmaka stal 12 år av mitt liv... Aldrig mer, säger jag bara! Har varit gravt överviktig, sängliggande och svårt somatiskt sjuk när jag knaprat diverse piller, och det vägrar jag utsätta min kropp och mitt psyke för nåt mer. Motion och mindfullness är vad som gäller för mig.
  • Livetskamp
    Anonym (Vienna) skrev 2016-04-22 06:51:11 följande:

    Ja bidraget borde givetvis dras in, då har du ditt ekonomiska incitament. Jag får inte heller några pengar om jag vägrar jobba. Varken från arbetsgivare eller något bidrag. Om du känner att du slavar å inte får ut ngt på praktiken att du får arbetslivsfarenhet å utbildning by doing, kanske du skulle börja plugga ist? Då får du CSN. Och enklare att få ett jobb som passar dig om du riktar in dig på att plugga det som passar.


    Jag har pluggat en hel del, tack som frågar. Idag är jag över 30 och klar med skolbänken sedan länge. Ett sexsiffrigt antal belopp i studielån hänger över mig just nu och måste betalas tillbaka.
  • Livetskamp
    S c h n a skrev 2016-04-22 08:35:49 följande:

    Jag tror att bostadstillägg är knutet till aktivitetsersättning/sjukersättning (eller pension), och vad jag förstår är TS "bara" sjukskriven.


    Alldeles riktigt...
  • Livetskamp
    Anonym (;)) skrev 2016-04-21 20:39:52 följande:

    Jag har också haft "socialbidrag", och vet du vad? Jag har aldrig suttit inne och jag är inte någon alkis heller. Jag var deprimerad, trots det skulle jag ändå ut och arbetsträna. Att det bara är missbrukare och kriminella som har försörjningsstöd är en myt. 

    Jag har läst på både högskola och universitet. 

    Tråkigt att du har så många fördomar om människor som har försörjningsstöd, speciellt med tanke på att din inkomst består till viss del av just försörjningsstöd. 

    Men till ämnet - ekonomin! Jag fick mitt busskort bekostat. Det borde du också få. Har du under existensminimum? Jag gissar på att du landar precis på existensminimum i och med att soc är inblandade. Prova att ansöka om busskort av soc. Du kan även ansöka om läkarvård, receptbelagda mediciner osv. 

    Men har du existensminimum finns det antagligen inte mycket mer att göra. Jag har som sagt också haft försörjningsstöd och arbetstränat. Tjänade inte en krona på det. Blev inte heller anställd, men jag ville inte det heller. Ordnade ett bättre jobb själv sen när jag mådde bättre. 


    Naturligtvis har jag redan ansökt om busskort genom Socialtjänsten. Dessa hänvisar dock till Försäkringskassan, som bistår med knappt 1/3 av beloppet(!) men i övrigt ger mig mindre pengar än jag hade som enbart sjukskriven, vilket gör att det i slutändan blir +-0 men att jag måste lägga ut för resor till och från arbetsträningen, mot tidigare då jag bara gick hemma inte behövde tänka på sådana saker. Som jag skrev lite tidigare går jag alltså back några hundralappar i månaden sedan jag började praktisera.
  • Livetskamp

    Min främsta målsättning just nu är att få mitt försörjningsstöd utbytt i förmån för en lönebidragsanställning eller motsvarande. Ska under nästa vecka höra mig för med berörda i mitt ärende angående vilken eller vilka ersättningar jag har rätt till, och vid tråkigt besked fortsätta söka jobb inom det jag arbetstränar idag parallellt med att jag blir kvar och samlar erfarenhet till CV:t.

    Vare sig förtidspensionering, medicinering eller återupptagande av studier känns aktuellt idag, utan det är jobb (åtminstone på halvtid) som jag främst är ute efter - gärna då inom min nuvarande lugna och för mina behov anpassade bransch och inte med timvikariaten jag haft tidigare (och som i större omfattning försatte mig i en utmattningsdepression), möjligtvis någon enstaka dag här och var vid annan erhållen ersättning.

    Återkommer med hur det gick, för den som är intresserad.

    Stort tack till er som peppat, stöttat och uppmuntrat under trådens gång.

Svar på tråden Förlorar på att praktisera jämfört med att bara gå hemma...