Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Rutiner en klassfråga?

    Anonym (Elisabeth) skrev 2016-06-06 17:15:32 följande:

    Jag kan tänka mig att det har mer att göra med hur man själv hade det under uppväxten.

    Det har knappast något att göra med huruvida man själv är högskoleutbildad eller inte. Alla kan plugga vidare idag och många gör det.

    Det hänger nog mer på vilken generation högutbildade, i den egna familjen, man tillhör.

    Jag tillhör sjunde generationen - jag kommer således ur en akademikerfamilj sedan generationer. Det är snarare där skillnaderna mellan folk och folk kommer in.

    Vi har rutiner. Man mår bra av rutiner och det tillhör en god fostran att ha rutiner.

    Om min son aldrig hade haft rutiner hemma, så hade han fått det svårt i årskurs 7 då han flyttade för att bo på internat. Där har de strikta rutiner och traditioner. Jag vet, jag bodde själv på samma internat i min ungdom.


    Jag är väl den femte eller sjätte generation med akademisk utbildning och är allergisk mot rutiner och skulle aldrig sätta ett barn på internat innan gymnasiet (jag har vänner som gått på Lundebergs, Gränna och Sigtuna) ingen av dessa (och de kommer också från akademiska familjer sedan generationer) vill sätta sina barn där.

    Vi har få rutiner, men vår son har aldrig haft problem med skolans regler.

    De få regler som vi har haft har varit ok. Inte heller har det varit svårt att få sonen att acceptera t.ex traditioner eller när klödkod varit nödvändigt.
  • sextiotalist
    Ego Lovers skrev 2016-06-07 01:24:27 följande:

    Förr var det akademikerna och de fina rika folket som var stränga och arbetarna lät ungarna springa vind för våg på byn. Kan attitydförändringen ha med att göra att rikemansbarnen och akademikerbarnen inte gillade sättet de uppfostrades på och nu har en låtgå mentalitet och att detta även syns på skolaresultatet i Pisa men föräldrarna har en övertro, vi ÄR ju akademiker/överklass och våra barn borde klara det här, det har vi gjort i generationer. Medan arbetarklassen och lägre medelklassen har fattat vikten av rutiner och strukturer som de sett akademikerna och överklassen haft tidigare. Därför har det gått bättre för dom. Fler har blivit medelklass.


    Har inte samma erfarenhet. Vi är en drös akademiker och nu har de första lämnat gymnasiet och eftersom flera nu börjat på utbildningar som är svåra att komma in på så har de med all säkerhet klarat sig igenom skolan bra. Sonen har också väldigt bra betyg, men väljer att vänta ett år innan han pluggar vidare.

    De allra flesta av mina vänner har en avslappnad inställning till rutiner och våra ungdomar är trevliga, sociala och har inga problem med vett och etikett.

    Däremot så har jag även sk arbetarklass nära mig. Och trots hårda regler och rutiner. (fick mycket skit eftersom de ansåg att jag var slapp) så har dessa ungdomar inget eget driv och smiter undan eget ansvar så mycket de kan.
  • sextiotalist
    FdJurist skrev 2016-06-07 11:15:35 följande:

    Jag halkade in på detta forum av en slump och råkade snubbla över den här "tråden". Jag är inte medlem och vet inte alls om den här texten kommer att komma med, men jag gör ett försök.

    Jag har läst vad alla har skrivit men inte sett min teori hos någon annan, så därför känner jag att jag behöver få ventilera den. Förhoppningsvis så är det någon som får en tankeställare.

    Jag har totalt 11 år av studier bakom mig. Jag har studerat i både Sverige, England och USA. Jag har arbetar som affärsjurist åt ett av världens främsta företag under nästan 10 års tid.

    När jag fick barn och fortfarande var mitt i karriären, så hade inte heller jag några rutiner. Jag var väldigt slapp när det kom till bestämda tider, etc. Detta då jag helt enkelt inte orkade! Jag var slut efter en lång arbetsdag och de flesta dagar hade jag dessutom med mig en massa jobb hem. Så det blev lätt hämtmat från thaikrogen, slösittande i soffan till klockan 21, när barnet egentligen hade behövt lägga sig minst en timme tidigare. Men jag orkade inte.

    Jag bytte bana helt för några år sedan. Numera arbetar jag med något väldigt enkelt. Jag går till jobbet, gör det jag ska och lämnar sedan jobbet bakom mig varje eftermiddag. Jag har mer energi nu och tankarna är på hem och familj när jag väl är hemma - tidigare var hjärnan kvar på jobbet.

    Idag har vi fasta rutiner för det mesta och livet är så mycket tryggare och mer harmoniskt. Visst kan vi frångå rutinerna ibland och visst kan det bli hämtmat eller nån timma senare om kvällarna här och där - men inte alls som förut. Förut blev det så för att jag var helt slut! När det blir så nu är det för att det kan vara mysigt med omväxling någon gång ibland.

    Jag tror alltså att ni högutbildade - "mitt i karriären"-föräldrar, undviker rutiner för att ni inte orkar hålla de. Ni har inte tid och ork att vara 100% karriärsmänniskor OCH 100% föräldrar. Något blir lidande; i ert fall så är det bristen på föräldraskap i vardagen.

    Det var som sagt samma för mig innan jag insåg vad som verkligen betyder något här i livet. Inte är det karriären och den feta lönen iallafall.

    Hoppas ni tar det på rätt sätt och får er en tankeställare.

    Må väl!


    Det var också en inställning. Vi har undvikit styrda rutiner för att vi insåg att livet blev enklare om man t.ex lärde sig att lyssna av sonen när han var sömnig istället för att bestämma att han skulle vara trött 19:30 för att det passade oss föräldrar. Jag har inte förstått varför man måste frossa i godis på lördagar och inte kunna ta lite en tisdag.

    Det krävs nog mer ansträngning att lyssna av ett barn än att styra upp livet efter en klocka. Sedan har man hittat en rytm i livet och vi har väl haft tur. En son som var morgonpigg och reglerade sin sömn.

    Rutiner har inget med skräpmat att göra och hämtmat är inte automatiskt dålig mat..

    Att fixa hämtmat under småbarnstiden krävdes mer planering än att göra mat själv. Två mil är inte nästgårds precis.

    Jag själv blir stressad av fasta rutiner. Jag älskar oplanerade dagar.

    Sedan har man vanor. Men rutiner är styrda, vanor och rytm är något som man hittar och självklart måste de anpassas efter den verklighet man lever i. Men det är inte att man är lat, man väljer att leva ett liv som fungerar så bra som möjligt för alla
  • sextiotalist
    Anonym (Svårt att kombinera) skrev 2016-06-07 11:33:29 följande:

    DET HÄR (!!!) tror jag på! Läser man av omröstningen så får man det ju nästan svart på vitt.

    Lika många högutbildade som lågutbildade _har_ rutiner. Glappet mellan högutbildade och lågutbildade _utan_ rutiner, är bra mycket större.

    Det talar sitt tydliga språk: de högutbildade utan rutiner är såna som inte vet hur de ska få ihop familjetid och arbete i vardagen, utan att något av det blir lidande.

    Ni har svårt att kombinera, helt enkelt.


    Jag skulle nog säga att när jag var arbetslös så var jag tvungen att ha rutiner för mig. Men det var att man inte skulle säcka ihop och verkligen söka jobb varje dag.

    Jag tycker nog att det var lättare att få ihop livspusslet både innan och efter jag varit arbetslös. Det jag däremot lärde mig av min utbrändhet var att släppa så många måsten som möjligt.

    Så min personliga erfarenhet så funkar livspusslet utmärkt utan rutiner. Däremot har man en daglig rytm.
  • sextiotalist
    modsey skrev 2016-06-08 06:53:50 följande:

    svart på vitt som i fakta? Från en tråd på familjeliv, du skojar va 

    Jag tror det finns olika sorter i båda " klasser"

    En del slarviga lågutbildade där det kan bero på viss kunskapsbrist om en del saker men lika mycket slarv från högutbildade för att de just inte orkar vara strikta hela tiden.

    Tråden blandar äpplen och päron hej vilt, frågan är lite märkligt ställd. Vi är högutbildade både maken och jag men tycker inte livet behöver  vara middag kl 17 varje dag för att sen borsta tänderna och ta ett bad kl 18 innan de ska somna och mamma o pappa dricka kvällskaffe kl 19.30 till kvällsnyheterna.

    Däremot så tror jag nyttig mat är smart att äta, jag tycker också det är självklart att borsta håret innan man går ut. Att läxorna ska göras om man har dem ( även om jag är en stark förespråkare till läxfria skolor). Om sen klockan är 20.30 en kväll när barnen somnar eller 21.00 spelar mindre roll i vår familj


    Exakt och om barnet väljer att göra läxan före eller efter maten är också ointressant, kan även variera dag från dag. Inte heller har det varit viktigt var man äter. Men att man undviker småätande (vilket inte heller har varit något vi behövt styra upp).,

    Jag är fullt medveten om att det finns familjer och individer som behöver rutiner för att vardagen eller individen ska fungera. Men att man skulle vara slapp eller gränslös om man inte har rutiner är inte alls sant.

    Inte heller att man inte har rutiner för att det inte fungerar om man arbetar.

    Däremot så tror jag att uttalade rutiner kanske är mer viktiga om man inte arbetar, för då har man inte en rytm på samma sätt i vardagen.
  • sextiotalist
    NiÄrJuSåPatetiska skrev 2016-06-09 06:58:04 följande:

    Kvällskaffe till 19:30-nyheterna? Vilken kanal ser du dessa nyheter på, om man får fråga!?

    HAHAHAHAHA! Ni snackar ju så mycket SKIT!!!


    Rapport sänder sina nyheter 19:30 på svt kanal 1.
  • sextiotalist
    Anonym (Pucko!) skrev 2016-06-09 09:41:01 följande:
    BARN - som själva får bestämma när de ska sova/äta/göra läxor.

    Förresten så har detta inget med KLASS att göra. Är det något jag lärt mig efter alla år på FL, så är det att folk här saknar klass. Många, de allra flesta, har säkert pluggat vidare. Hur svårt är det på en skala? Det är gratis och knappast särskilt krävande. Iaf inte i Sverige.

    Men att ha klass, det är nåt helt annat.
    Läxor har vår son fått bestämma när (det har fungerat rätt bra), maten har ju hängt på när vi vuxna fixar den. Men tiden kan vara olika, så visst har vår son fått vara med att styra tiden för maten (när han var nyfödd, så styrde han den helt själv).
    Sömn, ja, vi har varit noga med att anpassa tiden till det när han har varit sömnig. Hellre 15 minuters nattning när det var dags att sova än två timmars strul när vi ansåg att det var dags att sova.  Det har fungerat bra, förutom kortare perioder, så har vi aldrig behövt att styra när han ska lägga sig. Han har gått och lagt sig när han varit trött och kommit upp utan problem på morgonen.
    Självklart har vi styrt upp när det inte fungerat, men just sova och läxläsning har han i stort sätt alltid fått bestämma själv. Maten har ju självklart varit något som anpassats till dagens övningar. Men ingen fast tid.
    Komma hem på kvällen eller efter kompisar, kom vi överens efter den situation som var just då.
  • sextiotalist
    Isabellisen skrev 2016-06-11 13:04:24 följande:

    Ok! Så vad betyder klass för dig? För mig handlar det om inre kvalitéer, att ha hög moral, vara respektfull och öppensinnad och ha ett gott hjärta.

    Vegetarianer som verkligen är vegetarianer har klass, för de handlar utifrån något annat än egoistiska intressen och följer sin moral i vardagligt handlande / praktik i livet.

    Göra något för andra, djur eller människor för att man tror på något eller vill arbeta för en bättre värld, det är klass.

    Och det har inget med utbildning att göra.


    Klass, den traditionella betydelsen innebär att man har ett socialt arv.

    En person kan asolut ha klass, men när man pratar om klasser utifrån ett socialt perspektiv så är det andra faktorer man utgår ifrån.

    En vegetarian kan ha klass, men kan tillhöra arbetarklass, medelklass eller överklass, precis som en allätare. Jo klass har med utbildning/bildning att göra.
Svar på tråden Rutiner en klassfråga?