Inlägg från: infochristina |Visa alla inlägg
  • infochristina

    Vad fan är grejen med Oxfile?

    Mandel skrev 2016-06-29 08:34:46 följande:

    Personligen gillar jag inte fläskfilé. Har svårt för fläskkött över lag då jag tycker att det luktar gris. Jag är född och uppvuxen på landet med djur och har själv varit med och slaktat både grisar och kor, men denna känsla kring doften på fläskkött har kommit under senare år.
    Vet inte om det är för att grisarna numera är så stressade innan de slaktas?

    Älskar oxfilé. Nygrillad med hemgjord bearnaise och kanske en klick vitlökssmör är mums!
    Skulle förmodligen bli tradigt om man åt det var och varannan dag, men någon gång eller två i månaden så är det helt ljuvligt. 


    Tycker precis som du men använder tryffel som smakförstärkare
  • infochristina
    Daniel12 skrev 2016-06-29 16:16:05 följande:
    Naturligtvis erkänner de inte öppet att de vill stoltsera. Då faller ju deras mask av direkt. Nej, det görs på ett subtilt sätt, men inte så subtilt att man inte efter sin magkänsla och intuition kan fatta vad det egentligen handlar om.

    Jag älskar att dryga ut oxfilen med bacon. då behövs inte så stor bit och det blir jättegott
  • infochristina
    Daniel12 skrev 2016-06-29 16:28:21 följande:
    Typiskt I-landsproblem, att allt måste vara lättuggat och mört. Den västerländska människan får allt sämre och sämre tänder för varje generation, inte bara för att vi äter alltmer socker och godis och får karies och tandlossning, utan även för att den moderna maten erbjuder allt mindre tuggmotstånd. På stenåldern hade man mycket starkare tänder, idag har de reducerats till fyrkanter med slät tuggyta. Visdomständerna har blivit förlegade och måste i många fall avlägsnas. I framtiden ska väl all mat vara som barnmat/pure för att folk ska kunna äta det. Och då blir tänderna helt onödiga i evolutionär synvinkel och till sist lär vi vara tandlösa som bebisar.

    Ja inte tror jag vi får sämre tandhälsa för att vi äter oxfile då och då .

    Jönköpingsundersökningen är en stor tandundersökning som gjorts i Jönköping vart tionde år sedan 1973. I år är det femte gången.


    Syftet är att följa upp tandhälsan hos befolkningen så att man sedan kan planera tandvården så bra som möjligt, man måste alltså se vad som har hänt för att kunna förebygga och planera tandvården i framtiden.


    Fantastisk utveckling på 40 år


    Så många som 1 430 personer i åldrarna 3-80 år slumpas ut och blir erbjudna att få en ordentlig undersökning av sin tandhälsa.


    - Det har skett en fantastisk utveckling från början på 70-talet då man hade betydligt mer problem med Karies och fler äldre hade tandproteser. Idag behåller folk mer och mer tänder. Säger Ola Norderyd som är övertandläkare och docent på Odontologiska intuitionen vid folktandvården i Jönköping.


     Mattias Andersson var en av personerna som slumpats ut att bli kallade till undersökning. Idag undersöktes hans tandhälsa av Tandläkaren Kerstin Gustafsson


    -  Det kändes ganska självklart att ställa upp. Det ger ju mig något, dels personligen eftersom jag fick en genomgång men också för studien. Det kändes bra. Säger Mattias Andersson som idag fick sin tandhälsa undersökt.


  • infochristina
    Jennie med ie skrev 2016-06-29 20:13:38 följande:
    Med hummer och tryffel på antar jag.
    Har en bekant som är grossist i tryffel, Får köpa utmärkt tryffel för 4 kr grammet
  • infochristina
    Fröjdades skrev 2016-06-30 12:30:24 följande:
    Men fläskfilé kan man ju inte äta halv eller helblodug som man gör med oxfilé!

    Skulle aldrig äta oxfilé välstekt, supertråkigt.

    Men jag håller med, det finns billigare delar och filéer på nöt som smakar minst lika bra som oxfilé fast det är mer prisvänligt.
    Jag kommer inte på någon annan del utan en fint marmorerad entrecote
  • infochristina
    Daniel12 skrev 2016-06-30 16:21:26 följande:
    Kanske inga specifika trådar, men man stöter på inlägg då och då, där folk prompt måste berätta vad de unnat sig. Hittar jag en tråd ska jag länka till den, givetvis. Problemet är att min dator tenderar att bli så förbannat slö så fort jag går in på Familjeliv, pga alla jävla bilder, annonser m.m. som fortsätter i all oändlighet när man scrollar ned. Finns det något sätt att ta bort detta otyg, blir det mindre tidskrävande för mig att hitta någon sådan tråd.

    addons.mozilla.org/sv-se/firefox/addon/adblock-plus/

    Varsågod
  • infochristina
    Daniel12 skrev 2016-06-30 16:31:33 följande:
    Ja det är det jag reagerar på också. Det finns ju så många olika sorters kött, alla med olika smak, pris och kvalitet. Varför snöar folk in just på Oxfile då, som är det dyraste köttet? Det måste ju finnas en anledning till det, och jag tror inte att det är smaken i första hand.

    Det var ju också något folk snackade om när man var yngre, i övre tonåren. "Fan asså, tänk att ha råd att äta Oxfile och rysk kaviar varje dag som de rika typ å gå på Operakällarn". Om samma beundran för de som har råd att äta dyr mat hänger med upp i vuxen ålder, då har man nog inte mognat riktigt, utan drivs fortfarande av att "ta revansch" genom att framhålla att det här har minsann jag råd att äta..

    Fast jag har råd äter jag nog inte oxfile mer än 2 gånger i månaden
Svar på tråden Vad fan är grejen med Oxfile?