• Anonym (Mamma)

    Finns det förlossningsrädda barnmorskor?

    PurpleHeart skrev 2016-08-12 19:46:09 följande:

    Menar du fullaste allvar att du tycker att man ska tvinga en förlossningsrädsla kvinna att föda vaginalt, enbart baserat på att hon aldrig har fött barn förut?

    Måste man ha gått igenom en skräckförlossning för att kunna få välja själv hur man vill föda barn om man är rädd?

    Du vill inte förminska dem vars förlossningar har gått åt skogen, men ändå så gör du det i samma andetag genom att inte tro på det som tas upp. Det är ungefär som att säga "ta inte illa upp nu, men du är rätt korkad"...

    Och nej, nu är det inte så att jag argumenterar emot dig för att jag tillhör den förlossningsrädda skaran. Jag väntar mitt fjärde barn som jag ser fram emot att föda vaginalt, och förhoppningsvis lika komplikationsfritt som de 3 första.

    Så länge läkare, barnmorskor och forskare inte kan garantera alla kvinnor komplikationsfria vaginala förlossningar så kommer vi ha rädda kvinnor som ibland önskar föda med kejsarsnitt. Och då bör ingen sitta inne med makten att ta något annat beslut över hennes huvud.


    Nu kan ju inte vården garantera komplikationsfria kejsarsnitt heller. De rekommenderar vaginal förlossning i normala fall. Men det vill vissa inte lyssna på.
  • Anonym (Mamma)
    Anonym (fakta) skrev 2016-08-12 20:18:22 följande:

    Naturligtvis inte, men poängen är ju att låta varje kvinna få ta del av all information - alla fördelar, nackdelar och risker med respektive förlossningsätt - och därefter själv ta ställning till vilka risker hon känner sig mest bekväm med. 

    Det finns de kvinnor vars värsta mardröm är att behöva få ett kejsarsnitt då det är en bukoperation och de vill ha upplevelsen av att föda vaginalt. Sedan finns det kvinnor vars värsta mardröm är att föda vaginalt pga olika anledningar (stark rädsla att spricka, rädd att barnet ska fastna osv.). För en del är båda sätten som att välja mellan pest och kolera. Men oavsett så borde vi hjälpa kvinnor att föda på det sätt de känner sig absolut tryggast med, trots att vi aldrig kan garantera 100% riskfritt. 


    Ta del av all information? Nej tack! Vi är predisponersde att se faror. Ju mer vi läser om förlossningar desto mer kommer vi att överskatta risken att något allvarligt inträffar. Om jag ska opereras för något läser inte jag på om allt som kan gå snett. Jag vill att någon med kompetens på området gör en bedömning.
  • Anonym (Mamma)
    PurpleHeart skrev 2016-08-12 21:07:18 följande:

    Du har fått bra svar på detta redan, så jag lägger bara till att rädsla inte är rationell alla gånger. De flesta vill lyssna, men ibland tar rädslan över helt ändå.

    Jag är livrädd för nattfjärilar. De kan inte på något sätt göra mig illa. Det skulle inte spela någon roll om forskning visade på att nattfjärilar var mycket bättre för inomhusmiljön, jag skulle ändå inte klara av att ha de inomhus.

    Nattfjärilar är ofarliga, liksom de allra flesta andra saker folk har fobi för. Att vara rädd för att något allvarlig ska hända under en förlossning är en mer befogad rädsla, bör inte den då mötas med förståelse och respekt?

    Jag menar, ingen bagatelliserar ju en persons rädsla för huggormar genom att t ex tvinga den rädde att sitta helt stilla och ha en huggorm i knät. Så varför ska man tvinga en livrädd kvinna att föda vaginalt? Då är ändå risken större att du får skador under förlossningen än att huggormen biter dig och du får en allvarlig reaktion på det relativt svaga giftet.


    En rädsla blir en fobi först i kombination med ett irrationellt undvikande. Är man rädd för huggormar till den grad att det hindrar en från att göra saker man är det precis det man behöver göra. Sitta med en orm i knäet. Är man rädd för att flyga är det flyga man måste göra. Även om det potentiellt är farligt.
  • Anonym (Mamma)
    PurpleHeart skrev 2016-08-12 21:36:32 följande:

    Men tycker du att någon annan ska tvinga en till det? Binda fast en rädd person i en stol och lägga en orm i knät utan dess medgivande? Eller helt sonika lyfta in en flygrädd person på ett plan trots att denne skriker nej?

    Om kvinnan har gått på samtal men ändå känner att hon inte klarar av att genomgå en vaginal förlossning på grund av sin rädsla, varför ska man då tvinga henne till det?


    Nja nu är det ju inte så det går till. Man måste ju ha information om hur man blir av med ångest. Med ormar är det ju lätt: vi har ett val antingen utrota alla ormar i världen eller vänja sig vid/acceptera att ormar finns genom att gradvis utsätta sig för dem.

    Det finns familjer som aldrig kan sitta i trädgården och grilla för att någon i familjen är rädd för ormar. Är det rimligt att låta sån ångest styra?
  • Anonym (Mamma)

    Det är konstigt att alla trådar som handlar om förlossning ska kapas av kejsarsnittsförespråkare. Det går verkligen inte att diskutera någonting utan att det ska länkad till samma rapporter varje gång.

  • Anonym (Mamma)
    Notetur Nomen skrev 2016-08-12 23:24:19 följande:

    De här 80% som skadas under förlossningen, vad får de för skador? Är det allt från minsta spricka eller?


    Ja det är det. Och även om man efteråt någon gång har svårt att hålla tätt om man nyser eller hoppar. Vilket även min kompis som inte har några barn kan ha problem med.
  • Anonym (Mamma)
    Anonym (Arg) skrev 2016-08-13 01:20:10 följande:

    Människan är av naturen en logisk och rationell varelse. Det är helt rationellt att vara rädd för förlossningar. Utan modern sjukvård är risken att dö runt 1/7-1/9 dvs runt 15%. Kallar du det för irrationellt? Eller skadestatistiken? (Som jag inte ger mycket för då min helt trasiga tarm missades)

    Jag kan säga att det jag upplevt av förlossning, eftervård, och behandlingar av vår sjukvård är ljusår fån mina vildaste mardrömmar.

    Konsekvensen av en förlossningsskada är bra mycket värre än att det landar en nattfjäril på ens axel, det tror jag att du förstår också.


    Av ditt inlägg utlöser jag att modern sjukvård ändå är ganska bra och räddar liv. Jag har varit med om två förlossningar, ett kejsarsnitt och en vaginal förlossning. Föredrar vaginal förlossning. Hur jobbigt det än varit för dig är det ovanligt att det blir så illa. Din historia är ovanligare än min dvs risken att det som hände dig ska hända ts är mycket mindre än att hon får det som jag. Det är viktigt att framhålla.

    Det var inte jag som blandade in nattfjärilar i tråden.
Svar på tråden Finns det förlossningsrädda barnmorskor?