• Anonym (F)

    Finns det förlossningsrädda barnmorskor?

    Tycker det är för jävla trist att så fort man som bm kommer in i en tråd så får man en massa skit. Det är som att en del tror att vi barnmorskor är ute för att jävlas och njuter av när kvinnor skadas under förlossningen. Så satans kränkande att jag blir både arg och ledsen.

    Vet inte vad för studie som visat vad och hur de kommit fram till det. Vad som inkluderas i "problem" efter förlossning? Att man får försvagad muskulatur pga dåligt med knipövningar skulle säkert ses som "problem" hos många.

    Vad jag VET med många års erfarenhet är att DE ALLRA FLESTA förlossningar går bra! Med nöjd och välmående mamma efteråt. Tycker en del som skriver i såna här trådar beter sig som skit.

    Det är fruktansvärt tragiskt när det blir allvarliga komplikationer-både vid vaginalt och sectio. Men ER hemska historia väger inte upp för att medvetet sitta och skrämma ihjäl blivande mammor..mammor som har en högre chans till en BRA förlossningsupplevelse än till en dålig.

    Vi känner ALLTID analt för att upptäcka ev sfinkterskada. Även om man inte ser en bristning på utsidan. OM det upptäckt en skada får kvinnan lång och effektiv uppföljning med sjukgymnast. MYCKET få får bestående men. Tragiskt i de fallen. Dock rättfärdigar det INTE att sitta och skrämmas på internet. För era siffror stämmer inte. Det ger jag min högra hand för. Forskning kan vinklas på alla sätt, det vet man om man är någorlunda normalfungerande.

    Och ja..jag har fött fyra barn. Efter det sista blev jag rädd då det gjorde så fruktansvärt ont. Men jag hade ändå valt den smärtan igen framför snitt. För personligen är jag mer rädd för att öppna upp buken än föda vaginalt. Vad andra väljer bryr jag mig inte om.

  • Anonym (F)
    Anonym (fakta) skrev 2016-08-12 23:38:51 följande:

    80% gäller förstföderskor, inte alla förlossningar. Det brukar vara lite mindre skador vid ytterligare förlossningar. Men de 80% hänvisar till bristning grad 1, vilket inte är superallvarligt - de läks oftast relativt snabbt och bra. Bristning grad 2 uppskattas drabba 50-60% av alla kvinnor som föder vaginalt. 


    Nej precis. Bristning grad 1 är inte "superallvarligt". Minsta rispa i labia dokumenteras som bristning grad 1. Då känns plötsligt siffran 80% "får skador" en aning överdriven.
  • Anonym (F)
    Anonym (fakta) skrev 2016-08-12 23:59:39 följande:

    Inte i sig, men det är det ingen som har påstått. Det blir däremot en kontrast mot att man skulle hävda att det inte finns några risker, vilket är vad jag ställde mig emot från början. Och igen, det är inte med syfte att skrämma någon - för jag tror inte tydlig och rättvis information leder till rädsla utan istället tillit och trygghet.

    För övrigt, av allt jag skrev till dig som svar var det alltså detta du valde att poängtera? När jag dessutom själv skrev att dessa skador inte är lila allvarliga och läker oftast rätt bra av sig självt. För det var ju bra mycket mer jag tog upp än just denna siffra.


    Men att det kan innebära skrapsår och till och med bristningar av att föda ett barn är nog de allra flesta rätt medvetna om. Att sitta och trycka på att minsann 80% får skador är så urbota dumt och endast i syfte att skrämma. Så ja, det är det enda jag tänker kommentera. Vet att man aldrig kommer någonstans med denna diskussionen ändå. De som är ute efter att skrämmas kommer alltid med samma "fakta".
  • Anonym (F)
    Anonym (fakta) skrev 2016-08-12 21:42:08 följande:

    Fast det är ju inte riktigt samma sak. Om du ska opereras för något så är det ju förmodligen nödvändigt? Och oavsett så informerar de dig ju om riskerna inför en operation, sen att du inte behöver veta varenda detalj är för att det är inte du som utför operationen. Men grejen här är ju att oftast så tar man ju en operation för att det är det alternativet som finns.

    Med förlossning finns det fler alternativ, kejsarsnitt eller vaginalt. Människor må vara inställda på att se faror, men endast de vi är evolutionärt utvecklade att reagera på (höjd, värme osv.) och de vi lärt oss att reagera på (bilar t.ex). Att välja förlossningssätt är inte alls likadant som dessa två saker. Du skriver att ju mer vi läser om förlossningar desto mer kommer vi överskatta risken att något allvarligt inträffat, det är ju inte riktigt sant. Det är sant om det enda vi hör om dessa risker är enskilda historier, men jag pratar om att informera om faktiska siffror och statistik. Det är inte samma sak. Du kan läsa mitt svar ovanför till (F), där går jag in mer detaljerat i de sista två paragraferna varför det är viktigt att vi pratar om förlossningsskador och risker.


    Här skriver du om "att vi ska informera om faktiska siffror och statistik". Tycker du att det är det du gör när du lägger fram "fakta" om att 80% får skador. När dessa 80% i själva verket kan ha fått skrubbsår och ytliga bristninga som kanske inte ens behövt ett stygn. Du sätter det i relation till en öppen bukoperation. Men det många ser är endast siffran 80%. Fruktansvärt missvisande och skrämmande.
  • Anonym (F)
    Anonym (fakta) skrev 2016-08-13 00:03:44 följande:

    Som tillägg vill jag bara säga att jag inte tycker det överdrivet att beskriva det som "får skador". I vilket annat sammanhang som helst hade ju en skada där man måste sy ett par stygn ansetts vara just en skada. Är inget fel i att beskriva det som en skada för det är vad det är. En skada som kan läka mycket bra och rätt snabbt, men en skada trots allt.


    Ja, en skada som i jämförelse med ett sectioärr är en "piss i nilen". Men så som vissa lägger fram det blir det raka motsatsen.
  • Anonym (F)

    "Du som forskare" kan säkerligen bearbeta den information du får när du läser att 80% av förstföderskorna får skador i form av grad 1. Medan många endast ser ordet skador och siffran 80%. De riskerar såklart att göra ett val utifrån feltolkad information.

    Det är det som är risken när man slänger sig med statistik hur som helst.

    Förstår inte heller vad meningen skulle vara att informera om risken för grad 1? Finns ingen som helst mening i det då jag tror de flesta förstår att risken är stor att de får en ytlig bristning.

  • Anonym (F)
    Anonym (Arg) skrev 2016-08-13 01:08:05 följande:

    Ja, jag fick höra flera gånger om denna fantastiska vård om man råkar ut för en skada. Skulle man mot förmodan göra det var man snabbt återställd och allt var som vanligt.

    Sanningen:

    Man har inte kompetens att vare sig förebygga eller veta hur man letar efter skador. Min hittades inte trots FYRA undersökningar på BB. 

    Kompetensen är låg och personalomsättningen är hög på flera bäckenbottencentra

    Smärtproblematik och urin-och analinkontinens påverkar alla aspekter i livet. Kraftigt försämrad ekonomi pga sjukskrivningar och tvingas till karriärbyte (studerade länge för mitt), vem kan komma fram på arbetsmarknaden så man är långtidssjukskriven?, socialt liv, träning och allmänhälsa, depression, problem i relationen. Syskon? Nä det får bli via IVF.

    Nu när diagnoserna är ställda har man ingen kompetens att ta hand om skadorna. Man skickas runt. Väntetiderna är enorma. Jag står på kö för min sjätte operation.

    Har tappat hoppet om att bli återställd. Med det menar jag att få slippa ha bajs i trosorna varje dag. Att kunna nysa eller träna utan att kissa på mig. 

    Tyvärr är jag i mycket gott sällskap. 


    Nu pratade vi om grad 1 bristningar så jag vet inte vad din hemska historia har med saken att göra.
  • Anonym (F)
    Anonym (Arg) skrev 2016-08-13 12:03:00 följande:

    Du har i alla dina inlägg argumenterat för att de flesta förlossningar går bra och att det är väldigt ovanligt med komplikationer. Det är helt felaktigt och kan beläggas med fakta.

    Du, liksom många andra ja barnmorskor, vill gärna få det till att min skada är ovanlig. Ja, så ovanlig att den aldrig inträffar. Det är också helt felaktigt. Jag känner väldigt många kvinnor som råkat ut för förlossningsskador med bestående problematik, så många att det vore en chans på miljonen att just dessa 3-4% råkar prata med just mig om detta. Den verkliga siffran i flertalet studier för sfinkterruptur efter undersökning med analt ultraljud ligger mellan 15-50%.

    Apropå att ni har som rutin på er klinik att palpera analt. Det gjorde barnmorskan på mig. Men vet man inte, saknar man kompetensen, ja då kommer man inte veta vad man ska leta efter. 

    Innerst inne är det ju så att om man är barnmorska själv och vet att vården inte kan tillgodose säkra förlossningar, då är ju det ett bevis på hur illa det är ställt. Detta händer varje dag och det är helt oacceptabelt. 

    Nu har TS tagit ett informerat beslut och jag hoppas att hon slipper gå igenom vad jag har gjort. 


    Det här är helt och hållet dina ord. Jag har aldrig skrivit att din skada är så ovanlig att den aldrig inträffar.

    Har läst mycket som du skrivit här på fl och jag beklagar verkligen det du råkat ut för. Det märks att du fått dålig vård från start och då är det inte så konstigt att man fastnar och blir sin skada då.

    Att de allra flesta förlossningar går bra är dock sant och jag blir minst lika arg som du är av att läsa skrämselpropaganda på familjeliv. Spända och rädda kvinnor minskar inte direkt riskerna för skador.

    Så lägg ner.
Svar på tråden Finns det förlossningsrädda barnmorskor?