• Anonym (nej)

    Tror ni jag har rätt till CSN

    Jag tror inte att du har rätt till CSN och det hoppas jag verkligen stämmer. Varför ska du överhuvudtaget söka CSN i Sverige när du bott utomlands i över 7 år?

  • Anonym (nej)
    Anonym (Anders) skrev 2016-07-26 23:16:42 följande:

    Ja vad tror ni själva, kanske för att jag är svensk medborgare? Jag är aldrig utskriven från Sverige och 100% svensk. Så sjukt fientliga svar alltså.

    Nej jag är inte utskriven, är fortfarande mantalskriven på svensk adress.


    Om du utan avbrott bott utanför Sverige i 7 år så ska du va utskriven. Har du inte anmält det så har du gjort fel.

    Åh självklart ska du inte va rätt till csn.
  • Anonym (nej)
    Anonym (Anders) skrev 2016-07-26 23:59:22 följande:

    Varför tycker du det är så självklart att jag som svensk inte ska få CSN, när man inte ens behöver vara svensk för att få CSN? Räcker med uppehållstillstånd. Jag har för tusan bara varit och arbetat i Holland. Det står alla fritt att göra så inom EU.

    För övrigt är det ett LÅN som jag självklart måste betala tillbaka oavsett var jag bor. Har du nåt emot om jag går till en svensk bank också eller? Kanske bara får gå till holländska?


    För att du inte bor i Sverige. En invandrare med permanent uppehållstillstånd bor och (försöker) försörjer sig i Sverige, det gör inte du. Vad är det som är så svårt att förstå med det?

    Du är mer än välkommen att söka banklån, men tvivlar starkt på att någon bank i Sverige skulle vilja ett lån till någon som inte har en fast anställning i Sverige.
  • Anonym (nej)
    Anonym (U) skrev 2016-07-27 08:46:19 följande:

    Om man inte har jobbat svart i NL borde det väl finnas resistrerat hos dem att TS har jobbat där de senaste 7 åren och på så vis info som svenska skatteverket kan få reda på?


    Jo visst och tillslut kanske skatteverket gör en utredning om vart ts egentligen bor, men då främst för att han inte har någon inkomst alls registrerad i Sverige under lång tid.

    Vi hade en kompis som stod som inneboende hos oss och det krävdes att jag skickade in ett brev och bad dom göra en utredning innan nått hände (efter han flyttat, då han själv inte anmälde det).

    TS skulle ha anmält det själv för längesen, men han tycker ju att bara för att han är svensk medborgare så ska han få utnyttja våra förmåner här även om han inte bor här. Suck.
  • Anonym (nej)
    Anonym (Anders) skrev 2016-07-27 11:15:45 följande:

    Nej, det accepterar jag inte. :) Jag har redan ansökt så vi får väl se hur det går. Som sagt, jag ska bumpa tråden när mitt CSN blir beviljat.Tack för värdefull info elin1989.Ja men vi säger väl så då. Konstigt bara att jag stod som folkbokförd när jag loggade in på skatteverket igår.


    Jag förstår inte hur du själv kan anse att du skulle ha rätt till csn?
  • Anonym (nej)
    Anonym (Anders) skrev 2016-07-27 14:03:49 följande:

    Därför att jag är svensk förstås, det är väl självklart. Vilket år som helst bor jag i Sverige igen permanent. Att det ska bli sånt tjafs på er för att jag jobbat några år i Holland. Som om man vore en landsförrädare. Utbildningen jag ska gå är högt ansedd internationellt och sedan står jag till svensk arbetsmarknads förfogande.Jag väntar nog hellre bara in deras beslut tack.Skulle gärna förklara för dig varför men inte i denna tråd. Tycker de flesta reagerar oerhört torrt och otrevligt. Som om jag vill "utnyttja" för att jag vill ta CSN-lån, herregud det är ett lån. 


    Jaha så bara för att du råkar vara född i Sverige så ska du för alltid ha tillgång till alla förmåner som finns i Sverige oavsett vart du faktiskt bor och lever?

    Du påpekar hela tiden att det är ett lån. Fine. Du kommer alltså inte att ansöka om bidragsdelen?
  • Anonym (nej)
    Anonym (Anders) skrev 2016-07-27 15:37:27 följande:

    Nej, jag kräver inget. Jag har lämnat in en ansökan, inte en stämning.


    Ne du kräver inte, men du lurar till dig lån och bidrag som du egentligen inte har rätt till.
  • Anonym (nej)
    Notetur Nomen skrev 2016-07-28 00:08:37 följande:

    Alltså herregud. Jag citerar relevanta stycken från CSN:

    "I vissa fall behöver du inte uppfylla kravet på bosättning för att kunna få studiemedel.

    Det gäller om du

    ska studera inom EU/EES eller i Schweiz, är samhällsintegrerad i Sverige och omfattas av EU-rätten"

    "När CSN bedömer om du är samhällsintegrerad i Sverige, väger vi exempelvis in medborgarskap, tid som du bott eller arbetat i Sverige, familjeband och kunskaper i det svenska språket."

    "Du omfattas av EU-rätten om du

    har permanent uppehållsrätt i Sverige och ska studera inom EU/EES eller i Schweiz"

    Så det är solklart att ts har rätt till CSN enligt mig.


    I undantaget står det "väger vi exempelvis in medborgarskap, tid som du bott eller arbetat i Sverige, familjeband och kunskaper i det svenska språket". Så även i undantaget för bosättning måste ts ha bott eller arbetat i Sverige, vilket han inte har.
  • Anonym (nej)
    Anonym (Anders) skrev 2016-07-28 01:09:47 följande:

    Nej, det är väl inte så noga? Det kanske ser ut i TS som att jag har varit helt emigrerad, men jag har egentligen inte vandrat någonstans. Jag har alternerat mellan Sverige och Holland.Förlåt, men läser du verkligen vad det står? "Kravet på bosättning" är att ha bott 2 av 5 år, och det står "i vissa fall behöver du inte uppfylla kravet på bosättning".


    Men då antar jag att du har vart HELT ärlig i din ansökan till csn?
Svar på tråden Tror ni jag har rätt till CSN