Inlägg från: FDFMGA |Visa alla inlägg
  • FDFMGA

    Vad är bra med mångkultur?

    Sverige har alltid varit en mångkultur i den bemärkelsen att människor kommit hit påverkats av Sverige och påverkat Sverige.

    Begreppet är lite olyckligt eftersom det ofta tolkas som att det innebär att alla kulturer inom landet är likvärdiga och att kulturernas värderingar ska ha lika stort inflytande.

    I den bemärkelsen har det aldrig funnits någon mångkultur någonstans någon gång. Men formulerat som att Sverige är en mångkultur med en övergripande svensk kultur som är tillåtande gentemot andra kulturyttringar så länge de inte går på tvärs emot grundläggande svenska värderingar så kan man säkert påstå att Sverige är en mångkultur och att vi alltid så har varit.

    För övrigt är begreppet oerhört etnocentriskt eftersom det helt fokuserar på ursprung. De subkulturer jag anser mg tillhöra delas inte in utifrån etnicitet, däremot tillhör jag inte samma subkultur som en svensk raggare från Filipstad.


    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Wolt skrev 2016-10-05 16:23:12 följande:
    Jag hatar mångkultur och jag hatar folk som älskar mångkultur. Önskar dem cancer.
    Hm, jag önskar ingen cancer, inte ens de mest avskyvärda rasister.

    Men utifrån det jag läst av dig tidigare här på FL så förstår jag att du hatar människor som har andra åsikter än dina så till den milda grad att du önskar att de får cancer.

    Cancer är för övrigt en sjukdom som drabbar oberoende av vad man har för åsikter.

    Jag har sett ett antal människor långsamt dö i cancer, jag betraktar din önskan om att människor ska få cancer som lika omogen som dina övriga åsikter.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Wolt skrev 2016-10-05 17:06:51 följande:
    Mångkulturalister har förstört livet för många många många människor. Det är därför pendeln svänger tillbaka mot de själva inom sinom tid.

    Vad du tycker om mina åsikter är mig helt egalt.
    Jag anser att det är viktigt att människor säger ifrån när hatflocken önskar att människor ska drabbas av cancer.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Farfallos skrev 2016-08-11 07:40:45 följande:
    Först så måste jag göra 3 saker tydliga:
    1 - Alla människor har ett okränkbart människovärde som i alla fall vid födseln är lika. Med stigande ålder kan ju alla individer, oavsett ursprung, agera så att hans/hennes människovärde minskar, men det är ju undantag. Alla människor förtjänar respekt och "en andra chans" just bara för att de är människor.
    2 - Med "kultur" här så menar jag jag både religion, mentalitet och traditioner i ett vidare perspektiv. Den som diskuterar de exakta definitionerna av dessa begrepp har missat grundfrågan.
    3 - Med kultur menar jag INTE saker som hudfärg.

    Den politiskt korrekta människan i dagens Sverige ska hylla mångkultur, men handen på hjärtat - Är det bra?

    Det finns ju massor av kulturella uttryck (se punkt 2 ovan) som jag tror att alla normala Svenskar anser är odiskutabelt elände, så som t.ex hedersvåld, tvångsgifte och könsstympning. Och av all världens konflikter så har nästan alla sin grund i motsättningar mellan folk av olika kulturer eller religioner.

    Är det då rätt att "odla" grunden för dessa motsättningar? Jag tänker att grunden för att upprätthålla kulturella skillnader är:
    - Religiösa friskolor.
    - Nybyggnation av religiösa byggnader med karaktäristisk arkitektur (det gäller naturligtvis alla religioner).
    - Hemspråksundervisning. Kanske inget som odlar motsättningar, men de som känner att de vill bevara språket som de pratar hemma kan sköta den biten själva- Tid och pengar måste i första hand gå till att lära nya Svenskar Svenska. Goda kunskaper i Svenska bidrar till att minska klyftan mellan människor (och därmed kulturer).

    Men jag kanske är helt ute och cyklar, för mångkultur kanske är bra. Jag kan dock inte se någon annan otvivelaktig fördel än att vi får hit en massa bra matkultur. Allt annat är flummigt PK-jidder i mina öron. Men finns det något riktigt positivt med mångkultur? Vad kan vi lägga i den positiva vågskålen när den negativa är fylld med tiggeri, homofobi, kvinnoförtryck och lättkränkthet mm? 
    Hittills har jag aldrig sett någon bra definition av mångkultur, vare sig från de som är motståndare till det de kallar mångkultur eller från de som förespråkar det de kallar mångkultur.

    Själv är jag motståndare till ett av de mest flummiga begrepp vi överhuvudtaget har i språket.

    Du skriver: "Med "kultur" här så menar jag jag både religion, mentalitet och traditioner i ett vidare perspektiv. Den som diskuterar de exakta definitionerna av dessa begrepp har missat grundfrågan /.../ Med kultur menar jag INTE saker som hudfärg."

    Utifrån den definitionen så är det enkelt att konstatera att oavsett om vi har invandring eller inte så har vi "mångkultur" i Sverige och har så haft mycket länge. Det finns ingen enhetlighet oss infödda svenskar emellan avseende "religion, mentalitet och traditioner i ett vidare perspektiv". Och bristen på enhetlighet är en konsekvens av en i mitt tycke positiv utveckling som dessutom accelererar över tid - oavsett invandring eller inte.

    I mitt förra inlägg i den här tråden replikerade jag på ett inlägg från en person som önskar att alla som älskar mångkultur ska få cancer.

    Du ser - hen och jag är bägge svenskar - alltså redan där blir vi till en tudelad kultu,r enligt din definition. Jag är ateist men det finns många troende svenskar i ditt mångkulturella land.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Farfallos skrev 2016-10-05 22:00:18 följande:
    Nää... Vara för att två individer har olika uppfattningar om någon sakfråga så innebär det inte två olika kulturer enligt min definition. Människor som kan sägas tillhöra samma kultur måste nog dela språk och en hel del av det lite luddiga som vi kallar moral och traditioner.
    Jag delar inte moral och traditioner med den som önskar att andra ska få cancer.

    Enligt mitt synsätt är Sverige ingen mångkultur och fan vet om det ens funnits någon sådan sedan vi fick stater med en övergripande lagstiftning. Vi har en övergripande kultur här i Sverige. Förutom att man i olika utsträckning anser sig vara en del av denna tillhör man också en mängd subkulturer. Man kan vara  socialdemokrat som jag, man kan anse att de som förordar det de kallar mångkultur borde få cancer, man kan vara same eller kurd eller jude eller vad man nu än tillhör eller anser sig tillhöra för subkulturer.

    Tror det var Soran Ismail som sa att han är svensk och kurd. Det är precis så det ska vara, inte antingen eller utan både och.

    Problemet som jag ser det är hur en tolerant men också en gentemot andra lite nedlåtande kulturrelativistisk kultur möter intoleranta subkulturer som till exempel vissa gemensamma synsätt hos sverigedemokrater eller invandrargrupper och kanske framförallt hur toleransen påverkas och förändras i mötet med intoleransen.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Farfallos skrev 2016-10-06 07:08:54 följande:
    Det står dig fritt att välja att inte förstå om det känns viktigt för dig, men eftersom vi vet lika lite om puckot "som önskar att andra ska få cancer" som jag vet om dig, så kan jag säga att du visst i stort delar moral och kultur med puckot, i alla fall enligt min definition. För ni trodde sannolikt båda på tomten som små. Ni tycker nog båda att djur i våra ladugårdar ska ha ett drägligt liv enligt Svensk standard. Ni delar säkert minnen från er skolgång med allt från påskpynt till fluortant och skolavslutningar, och ni har säkert en lite naturromantisk föreställning om det perfekta midsommarfirandet. Du och puckot må vara oense om det där med cancer och en massa småsaker, men ni delar samtidigt en herrans massa gemensamma uppfattningar och traditioner, och inte minst språket som dessutom gett er många gemensamma upplevelser. Men den här tråden handlar inte om att exakt definiera "kultur" utan om vad som faktiskt är bra med mångkultur. Vad är bra med att ha stora grupper av människor med olika synsätt på vad som är rätt och fel umgänge, kläder och agerande?
    Känner du till Hugo Hamilton? För kanske 100 år sen skrev han ett riksdagsreferat som blev så här:

    ”Tumpar du i kallimallivandra?,
    sa det första trollet till det andra
    -Nej, men linkelunk har buritörsta,
    sa det andra trollet till det första.
    Det var inte underligt minsann,
    att de inte alls förstod varann!”

    När du inte vill eller kan definiera vad du menar med mångkultur så tumpar den här tråden på i kallimallivandra.

    Känner du till Tegnérs "Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta".

    Två exempel på en svensk tanketradition som kräver språklig stringens - en tradition som för dig tycks vara en fullständigt främmande kulturSkrattande
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Farfallos skrev 2016-10-06 08:35:32 följande:
    Det finns ingenting i den mänskliga världen som kan definieras exakt och som alla håller med om, så om man inte vill förstå eller delta i en vettig dialog om företeelser i den mänskliga världen så kan man alltid göra som du nu gjorde - hänvisa till att företeelsen inte är exakt definierad. Du har nu, liksom tidigare, intressanta vinklingar på saker och ting, men du fattar uppenbart inte när du är OT.
    Hm, du är inte bekant med matematiska begrepp som faktiskt såväl är en del av den mänskliga världen och exakta.

    Det som är intressant med begreppet mångkultur och det visar den här tråden tydligt är att avsaknaden av en pregnant definition innebär att diskussionen blir ett exempel på "Tumpar du i kallimallivandra"-syndromet.

    Själv begriper jag inte varför den så ofta blir så oerhört etnocentrisk. Jag jobbar på ett ställe där åtskilliga av medarbetarna skulle beskrivas som främmande element av SD-svansen.

    Jag har så oerhört mycket mer gemensamt i fråga om övergripande kultur- och människosyn än den svans som viftar med Åkesson. Det innebär inte att jag är kulturrelativist i min syn på invandrarkulturer i Sverige - men så anser jag heller inte att Sverige är en mångkultur där det inte finns en överordnade värderingar som bör vara gemensamma för alla subkulturer..
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Nordström skrev 2016-10-08 07:23:14 följande:
    Mångkultur är vår tids kejsaren utan kläder.
    Helt rätt - och vare sig motståndarna eller anhängarna klarar av att definiera vad de menar med mångkultur. Inte konstigt att debatten blir så skrattretande förvirrad dåSkrattande

    Själv är jag mycket positiv till mångkultur på en global nivå, det vill säga att olika nationella kulturer interagerar med varandra, som till exempel de nordiska länderna i Nordiska Rådet men det vore mycket olyckligt om till exempel SD-kulturen där man skämtar om judar betraktades som likvärdig med den svenska kulturen.

    Vi bör försvara våra övergripande gemensamma värderingar mot olika åsikter som angriper vår fina svenska kultur.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Tom Araya skrev 2016-10-08 14:56:45 följande:
    Jag vet precis vad jag menar med mångkultur.

    Mm, jag anar att jag vet vad du menar med mångkultur också. Men jag är övertygad om att du inte kan presentera en definition på vad du menar med mångkultur som går att tillämpa på Sverige av idag.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
  • FDFMGA
    Tom Araya skrev 2016-10-08 15:52:52 följande:
    Visst kan jag det.

    Mångkultur är när kulturer som kommer med invandring frodas vid sidan av den svenska kulturen i samhället på ett sätt som påverkar samhället och människor som lever i det. Huvudsakligen handlar det om värderingar.
    Ok, tack.

    Med den definitionen så är väl så gott som alla länder mångkulturer, tja om man byter ut Sverige mot exempelvis inhemska.

    Är du för eller emot mångkultur enligt din egen definition?

    Sverige har väl också varit en mångkultur så länge nationen funnits enligt den definitionen.
    Alla måste böja sina huvuden inför Åkessons briljans vid roulettebordet
Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?