• jjuulliiaas

    Kuvertavgift, bröllop

    Hej!


    En tanke som ja har haft en längre tid.. Är det okej att ta kuvertavgift i dagens samhälle? och i så fall hur mycket?
    Eller är det fult att ta kuvertavgift och kräva pengar från folk när man inte vet hur deras ekonomi ser ut och om de ska förflytta sig till ens bröllop? 


    Skulle vilja få allas åsikter om denna sak och hur andra reagerar runt kuvertavgift! 


    Kraaam! 

  • Svar på tråden Kuvertavgift, bröllop
  • Anonym (qq)

    ska ni ha presenter? då tar man inte kuvertavgift.

     att ta kuvertavgift blir ju som att folk ska betala för att få komma på bröllopet. Inget fel önska sig pengar men då kan man säga det i stället (tycker jag) 

    de som vill ha presenter + en kuvertavgift kanske borde satsa på ett bröllop de har råd med i stället :)

  • fjanten

    Här på forumet verkar de flesta anse att det är ofint med kuvertavgift och att brudpar inte ska ha ett bröllop de inte har råd med.

    JAG föredrar kuvertavgift! Då slipper jag tänka ut en passande present (jag är urusel på sådant) och kan ge pengar istället.

    En nära vän som gifte sig nyligen hade inte kuvertavgift, och bad att inte få presenter heller. OM man nu absolut ville kunde man istället sätta in valfri summa på ett konto inför deras bröllopsresa.

  • Jennie med ie

    Nej jag tycker inte det är okej med inträdesavgift när man gifter sig, och det blir det ju med kuvertavgift: "Ge oss denna summan annars är ni inte välkomna". Däremot tycker jag det är okej att ha frivilligt ekonomiskt bidrag till fest eller t ex bröllopsresa som önskemål i stället för annan present/gratulationsgåva.

  • Bibbidi

    Kuvertavgift tycker jag är okej - ifall de inte önskar sig någon present/slant till resa. Tycker kuvertavgiften högst får ligga på några hundralappar, typ 500kr/paret. Sen börjar jag tycka värdparet är lite väl giriga. Är ju inte så att kuvertet ska täcka hela kostnaden utan mer vara som ett litet "bidrag". Men tja.... då kan man ju likagärna bara önska sig bidrag till resa istället så får man ju ändå in lite pengar där och så tar man bort kuvertavgiften, för de flesta tror jag tycker det är mer ok med bidrag till resa än kuvertavgift.


    ♪ Bibbidi-Bobbidi-Boo ♫
  • Jemp

    Jag tycker det är okej rent "etiskt" men risken är ju att folk tackar nej för att det blir för dyrt. Present går mer att anpassa efter vad man har möjlighet till. Ofta vet man ju någorlunda vilken ekonomi vännerna har (i form av välbetalt arbete eller studenter/arbetslösa i alla fall) och jag tänker att det beror på ens egen situation också.

  • Pimpinellan

    Man tar inte betalt för bröllop! Bjuder man på nåt så ska det vara gratis. Skulle aldrig nånsin gå på ett sånt bröllop och har med makens och mina kanske 50 gemensamma bröllop aldrig ens hört talas om det. Har man inte råd så bjuder man i det lilla eller sparar längre tid.

  • Carambolan

    Jag tycker att det är opassande med kuvertavgift. Det har fått mig att tacka nej till bröllop för mer avlägsna bekanta. Eftersom vi dessutom inte kände varandra så väl så uppfattade jag det bara som ett sätt att finansiera en stor drömfest som låg utanför deras egen budget.

    Hade det varit en nära vän så hade jag absolut betalat och sett glad ut även om jag inte gillar konceptet. Däremot hade jag känt mig väldigt obekväm att komma tomhänt. Min erfarenhet är att även brudpar som frånsäger sig presenter ändå får drösvis av dem, så jag hade inte vågat lita på "kuvertavgift istället för present".

  • Anonym (Lisa)

    När jag och maken gifte oss tog vi ut en kuvertavgift men vi sa tydligt att vi inte ville ha några presenter alls utan att vi ville dela denna vår största dag.
    Vi tog ut 200 kr/person och detta täckte inte kostnaderna för allt utan bara endel av kostnaden. 

  • Anonym (Abc)

    Alla mina vänner gifter sig med små bröllop för närmaste familjen, önskar så att de hade bjudit fler och tagit kuvertavgift så att jag också hade fått vara med

  • Physalis

    Gillar inte tanken riktigt. Det kan bli riktigt tokigt och risken att folk ogillar det eller tycker att det är olämpligt eller orättvist är stor.

    Vill man ha pengar så gillar jag bäst om man ställer fram en spargris eller skriver ut ett kontonr. Så informerar man gästerna att man inte vill ha några presenter men att alla är välkomna att anonymt bidra med valfri summa till bröllopsresan.

    Sen kommer ju ingen kolla att man faktiskt köpte en resa för alla pengarna.

Svar på tråden Kuvertavgift, bröllop