Inlägg från: Anonym (Grodan) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Grodan)

    Sparpengar. Hur mycket?

    Det beror väl på vilka förutsättningar man har och vad pengarna ska vara till!
    Har man hus eller lägenhet behöver det finnas mer kapital om något "stort" går sönder. Likaså om man har bil.
    Men annars är det väl upp till en själv och ens behov av trygghet!

    När jag 20-25 var jag redan sambo och vi hade ett sparkonto som skulle gå till oförutsedda händelser (vi bodde i bostadsrätt då), till resor och till en bil som vi planerade att köpa.

    Nu är jag 35 och vi bor i hus. Just nu är vårt buffertkonto på ca 130 000kr och det är pengar som främst är vikta till huset. Om det behövs ny värmeanläggning eller småsaker som ny tvättmaskin eller sånt. Oavsett om det är stort eller smått vill vi inte behöva låna på huset. Och pajar värmeanläggningen behöver det väl fixas rätt akut så då vill vi slippa fundera på finansieringen.

    Annars är ju det plan B för många, att om vi behöver ny kyl/frys så tar vi det på avbetalning och betalar av det på 2-3 månader. Det hinner inte bli så mycket ränta. Men jag och min man känner oss mer bekväma med att handla för pengar som vi har.

    Utöver huskontot har vi ett "alltmöjligtkonto" varifrån vi tar pengar till resor och annat som INTE har med huset att göra.

    Det är ju lika dumt att spara för sparandets skull om det betyder att man missar att njuta av små saker i vardagen, som att inte spara alls och inte ha en plan för oförutsedda händelser. Tycker jag. Var och en måste hitta sin väg!

  • Anonym (Grodan)

    Det är inte de stora inkomsterna som hjälper din budget, de är de små utgifterna.
    Jag och min man har kommit fram till att vi inte har så många utgifter. Vi har liksom struntat i att samla på oss saker som prenumerationer, medlemskap här och var, inte köpt saker på avbetalning etc.

    Mitt bästa tips är att göra avsättningen till sparandet direkt när lönen kommer istället för att "se vad som blir kvar" tills när nästa lön kommer.
    Det är svårare att göra av med pengar som man inte ser.....

    Och sen att gå igenom och verkligen kolla om du har det mest lämpliga mobilabonnemanget, försäkringen, elpriset osv. Många bäckar små.

    I perioder då vi gett oss sjutton på att spara ordentligt så har jag också gjort veckobudgetar för mig själv. Och bestämt att om jag denna vecka bara får göra av med 400kr (matkontot har vi kopplat till ICA-kortet så det räknar jag inte med) så tar jag ut det på måndagen ur bankomaten och är pengarna slut så är de. Då kan man inte gå och okynnes-köpa en kofta och ett linne på tisdagen bara för att för man kanske vet att på fredagen ska man träffa en vän för en afterwork.

Svar på tråden Sparpengar. Hur mycket?