Inlägg från: Wench85 |Visa alla inlägg
  • Wench85

    Den heltäckande slöjan är inte acceptabel!

    Jag håller med exakt! Eftersom det svenska samhället bygger på att alla ska kunna kommunicera med hjälp av ansiktsutryck och miner tycker jag därför att vi ska:

    * Förbjuda blinda från att vistas i samhället - de kan ju inte se ansiktsutryck och miner
    * Förbjuda personer med kraftig ansiktsbehåring från att vistas i samhället- då kan en ju inte se ansiktsuttryck och miner ordentligt
    * Förbjuda personer som på grund av olyckor, funktionsvariation, botox eller liknande har begränsat minspel från att visas i samhället - en kan ju exempelvis inte se ansiktsutryck och miner ordentligt på en person med halvsidesförlamning pga stroke 
    * Förbjuda personer med långt hår från att vistas i samhället - det kan ju komma ivägen så en inte ser ansiktsuttryck och miner ordentlgit
    * Förbjuda telefonsamtal i samhället - då kan en ju inte se ansiktsutryck och miner
    * Förbjuda skriftlig kommunikation, såväl på papper som på intern... oh, wait...

  • Wench85
    K Kalle skrev 2016-12-19 15:41:24 följande:
    Att tvinga någon att bära slöja, att spionera på systrar och andra kvinnliga släktingar, att förbjuda kvinnor att ha pojkvänner etc BORDE definitivt att vara förbjudet. Mycket knepigt att bevisa såklart, men det sänder en signal också att det är förbjudet.
    Men det ÄR ju förbjudet! Olaga tvång exempelvis - att tvinga någon att bära slöja är inte lagligt. Att låsa in någon i sitt rum eller i hemmet är olaga frihetsberövande (exempelvis dömdes en pappa för att vid tre tillfällen låst in 5-åringen en timme när hon inte stannade kvar i sitt rum efter läggdags för cirka två år sen). Att spionera på är ett vagt begrepp, det är inte i sig olagligt att prata om vad andra människor gör, men om det exempelvis är olaga förföljelse, trakasserier eller ofredande är det olagligt.

    Så vad är de du saknar i dagens lagstiftning när du säger att ovan borde vara förbjudet?
  • Wench85
    KillBill skrev 2017-03-31 17:50:24 följande:
    Så du menar att de hundratal kristna nunnor som bor i Sverige och som bär slöja gör det som en symbolhandling för att visa att de är underordnade män?

    Hur ser du på de kläder som svenska (kristna) munkar bär? Vad handlar den symbolhandlingen om?

    Hur ser du på att judiska män bär kippa eller att judiska kvinnor bär sjal när de besöker en synagoga?

    Det är fördomsfullt att påstå att slöjan alltid är en symbol för underordnade kvinnor och kvinnor som bär slöja av religösa skäl upplever ditt påstående som kränkande.
    Exakt så.

    Varför ses söljans om en sån symbolhandling som visar på att kvinnor är underordnade män, när inte andra symboler gör detta?

    Ta exempelvis vigselringen. Ringen som mannen sätter på kvinnans finger för att visa ägarskap, Bibeln fastslår att kvinnor ska underordna sig och foga sig till männen (Ef 5:22ff). Kvinnan är genom lagen budnen vid sin man så länge han lever (Rom 7:2). Om skilsmässa inte tillåts är enda sättet att bli av med frun att hon dör (heja Henrik VIII?). I stora delar av världen har hustrun mindre bestämmanderätt över sig själv än maken. Inte bara genom avsaknad av rösträtt eller rentav slaveri i de tydligaste fallen, det finns även många exempel på sambeskattning, tillåtande av hustrumisshandel, tillåtnade av hustruvåldtäkt etc.

    Borde vi inte stå på barrikaderna och protestera mot vigselringen, om vi nu ska 
    protestera mot slöjan? 
  • Wench85
    K Kalle skrev 2017-04-03 15:32:56 följande:
    Jag har hittills aldrig hört talas om föräldrar som misshandlar sin dotter för att hon vägrar sminka sig eller gå i högklackat. Det är inte heller så att familjens heder hänger på att flickan ska ha smink och högklackat. Du spottar de som på olika sätt måste använda slöja rakt i ansiktet med denna kommentar. Du fattar verkligen inte!

    Ja, smink, skönhetsoperationer, raka benen, gå i högklackat har med patriarkala strukturer att göra, men de är inte knutna till heder. Det missar du helt.

    Jag blir väldigt upprörd å slöjvägrarnas vägnar av kommentarer som dessa. Gå in på GAPF:s hemsida och läs på eller följ dem på Facebook.

    Misshandel inom familjen sker sällan av enbart en anledning. Även om offren ofta påförs skuld enligt "om jag bara inte hade gjort xx/varit yy/sagt zz hade hen inte behövt misshandla mig" är det oftast mer komplext än så. Det brukar de flesta även förstå när det kommer till så kallat hedersrelaterat våld.
    Men visst finns det fall av misshandel och annan vanvård av barn kopplat till barnens utseende. Allt från barn som tvingas svälta sig av föräldrar som hävdar fetma exempelvis till barn som får skavsår av att tvingas i den kliande finklänningen på släktkalaset. 

    Jag är uppvuxen i en hederskultur. Det tog mig många år att inse det, men nog är min kritvita lilla byhåla i mellansverige ett praktexempel på hederskultur. Ett ögonblick som i efterhand tydligt definierar det är när en kompis mamma, som hade barn med tre män inkl min kompis far, inlett en ny relation och en äldre kille kastade elaka och sexistiska kommentarer över min vän och att hon antagligen var lätt att få i säng och antagligen skulle få lika många ungar som sin mor. Vi var då 13 år, och nog smittade mammans "heder" av sig på dottern. 

    Eller för den delen nu som vuxen och etablerad, när en vän berättade om sin bakgrund. Jag trodde att hon var alldeles vanlig medelklass med ett par barn och en trevlig man. Jag noterade ett adligt efternamn, men hon skojade om att det enda det gav var möjlighet att hon kunde få studiestipendier från riddarhuset. Efter några år berättade hon sanningen. Hon kommer från en väldigt "fin" familj, äger flera företag, flera nära släktingar har wikipediaartiklar, och hennes utbildningsinriktning valdes utifrån kommande roll i familjekoncernen. Sedan blev hon kär i en man familjen inte accepterade. Familjen gjorde allt för att få henne att välja annorlunda och slutligen blev hon kastad ut ur släkten och arvslös. 

    Var och varannat mord på kvinnor handlar om en man som upplever sig förlorat heder när kvinnan lämnat honom. Var och varannan misshandel inom en relation handlar om en man som upplever att kvinnan är för trevlig/flirtig/snygg/social/fucking mänsklig i närvaro av andra män. Jag är fullt medveten om att hederskultur är långt mycket starkare i vissa delar av världen, och i vissa delar av Sverige, än i min kulturella bakgrund, men nog finns det. 
Svar på tråden Den heltäckande slöjan är inte acceptabel!