Inlägg från: mammalovis |Visa alla inlägg
  • mammalovis

    För helvete hämta era barn i tid!

    Holma skrev 2017-01-17 20:18:10 följande:
    Jag blir ofta sen just på onsdagar tex då vi har ec möte som kan dra ut på tiden , o ja det är varje onsdag , bara ett ex
    Fast då antar jag att din sena dag inte ändras bara för att de har gympa eller liknande en annan dag? Utan fritids vet om att du lättare blir sen just den dagen p g a just möten. Då är det ju en helt annan sak vi pratar om, anser jag.
  • mammalovis
    blairw skrev 2017-01-17 20:11:19 följande:
    Fast, håller inte med där riktigt. Föräldrarna måste ju inte jobba extra under den tiden och är inte "rövhål" om de gör det, om barnen själva vill stanna för att de vill ha gympa med sina kompisar så är väl det inget konstigt. 
    Så om du slutar jobba vid 15, anser du barnet är i sin fulla rätt att stanna till halv fem bara för att det känner för det?

    Då har du missat poängen med förälders arbetstid plus restid, annars handlar det om att du har fritids på andra grunder t ex integrationsfritids och liknande ...

    Om de ska få stanna extra på fritids bara för att, så är det ju en deal man får göra med fritids och räkna med att ta ett nej också. Oftast är ju fritidsgrupperna rätt stora idag. 

    På skolan jag jobbar vet jag att föräldrarna får komma och hämta sitt barn i gympasalen, ibland i skogen o s v, då det är en regelbunden aktivitet varje vecka.
  • mammalovis
    blairw skrev 2017-01-17 20:49:47 följande:
    Gnälla/ventilera kan man ju göra, men tonen i rubriken och texten lät som att hon ville få föräldrarna att ändra sig. Då är det ju bättre att prata med föräldrarna i fråga.

    Har rätt och rätt, jag säger att jag kan förstå det och inte ser det som ett större problem. 

    Om du läser vad jag skrev så har ju fritids två primära syften enligt Skolverket. Det ena är ju att precis som redan nämnts av dig, mig och många andra, att barnen ska ha en plats att vara på när skolan är slut men föräldrarna fortfarande jobbar. Det andra syftet är att i innehållet på fritids bidra till elevernas allsidiga utveckling och lärande. Bl.a. så ingår i det "stödja elevernas sociala och allmänna utveckling, utvidga och fördjupa deras kunskaper och erfarenheter, samt erbjuda en meningsfull fritid....Betydelsefulla inslag i verksamheten är lek, rörelse och skapande arbete."

    Så med det som underlag så kan jag anse att ja, det är i barnets "fulla rätt" att stanna 1-1.5 timma extra i veckan trots att föräldern inte jobbar denna extra tiden, om det bidrar till det som skrivs ovanstående. Detta givet att kommunen inte har några föreskrifter om att föräldrar måste jobba under tiden barnen är på fritids, men såvitt jag vet har de flesta kommuner det inte så, utan det gäller oftast förskolan. 


    Så här ser reglerna ut i min kommun:

    Närvarotider i förskola och fritidshem
    Det är vårdnadshavarnas arbetstid, studietid, restid eller tid för dygnsvila vid arbete nattetid, som ligger till grund för barnets/elevens schema. Schema på barnets/elevens tid på förskola/fritidshem ska lämnas via E-tjänster. Den tid vårdnadshavaren är ledig t ex vid semester ger inte rätt till utnyttjande av förskoleplats/fritidshemsplats. Dock gäller två undantag från denna huvudregel: • Barnet/eleven har möjlighet att vistas i verksamheten max två dagar/ kalenderår om vårdnadshavare tillfälligt är ledig eller har semester någon enstaka dag.
  • mammalovis
    cesso skrev 2017-01-18 05:01:08 följande:
    Men vilken trist inställning TS! Är själv lärare och har barn och mina kollegor och barnens fritidsfröknar UPPMUNTRAR föräldrarna att låta barnen stanna när de ska göra ngt. De blir GLADA att fritids är uppskattat, och att de har barn där för det är därför de är pedagoger (!!!) och så säkrar en stor barngrupp deras jobb! I min kommun har vi inte reglerad tid på fritids. De får vara hur länge de vill oavsett hur föräldrarna jobbar. Pedagogerna är alltså inga "barnvakter" som du ser dig själv som. Se det POSITIVT att många vill vara med på roliga saker. Och får det dig att sluta göra roliga saker för barnen så..... BYT JOBB!!!!!!
    Hur litet ställe bor du på? Det låter som en glesbygdskommun, om det är så ont om fritidsbarn att pedagogerna måste kvarhålla barnen längre för att behålla sina jobb.

    På min skola skulle jag gissa på att det handlar om kanske 200 fritidsbarn på 5 avdelningar, men sista timmen eller liknande är de 5 avdelningarna sammanslagna. Att ett stort antal barn då förlänger sin tid med en timma eller två kan ju innebära att det blir fler barn per pedagog andra dagar, för det lät inte som att föräldrarna gick hem tidigare en annan dag ... Jag jobbar inte på fritids så därför har jag inte koll då hemsidan är dåligt uppdaterad.
Svar på tråden För helvete hämta era barn i tid!