• Gabbe75

    Era bästa tips för att spara?

    Finns ett bra tips. Det är att höja inkomsterna. Om ni exempelvis hade 30 tkr/mån var efter skatt skulle era inkomster höjas med 20 tkr/mån netto varje månad. Om ni skulle spara detta plus bara lite till skulle ni kunna spara en kvarts miljon tillsammans varje år.

  • Gabbe75
    Propppen skrev 2017-01-29 10:58:11 följande:

    Det spelar ingen som helst roll hur mycket pengar man tjänar om man inte kan hushålla med dom.

    Vill man spara så får man sluta spendera.

    Se över er livssituation och gör er av med kostnader dom ni verkligen inte behöver ha.

    Sluta handla. Ät inte ute. Drar man ner på vardagskonsumtionen kommer man långt.


    Lättare att spara om man har högre inkomst.
  • Gabbe75
    Propppen skrev 2017-01-29 15:00:40 följande:
    Det är det ju inte om du inte kan hushålla med pengarna. Spelar ingen roll om du har lön på 20000kr och bränner 19000kr eller har en lön på 80000kr och bränner 79000kr. Blir ändå bara 1000kr över.
    Eller hur. Problemet är bara att det finns en verklighet att förhålla sig till också. Är man en familj med två vuxna och två barn finns det vissa grundläggande fundamentala behov som måste uppfyllas oavsett vad man har i lön. Det är bara överskott därutöver som kan sparas.

    Har vi två personer med nettolön på 40 tkr som bränner 25 tkr/mån på "måsten" kan de spara 15 tkr/mån. De måste spara i cirka 5,5 år för att spara ihop 1 mkr.

    Hade de istället haft 160 tkr/mån och bränt 25 tkr/mån på måsten hade de kunnat spara 135 tkr/mån och hade kunnat spara ihop till 1 mkr efter bara drygt 7 månader. En viss skillnad.

    Finns vissa klyschor och ordspråk när det gäller ekonomi och sparande, såsom "det är inte de stora inkomsterna, men blir rik av, utan de små utgifterna". Tyvärr utgår de inte riktigt från hur verkligheten är beskaffad. Jag kan utan omsvep säga att de med högre inkomster har mera skarkapital än de med lägre inkomster. Skillnaden är dessutom större än skillnaden i inkomst. Det kommer sig av alla måsten.

    Det är få personer som tjänar 80 tkr/netto. Däremot finns det ganska många som tjänar såväl 20 tkr/mån netto, likväl som 30 tkr/mån netto. Är man då två personer kan det bli jättestor skillnad.

    Det är nämligen det som inte åtgår till måsten i form av boendekostnader,, mat och övriga löpande levnadsomkostnader som kan sparas. Om man inte gör några större utsvävningar är dessa måsten desamma oavsett vad man tjänar. Möjligheterna till sparande skiljer sig dock åt markant.

    Den som har kostnader på 15 tkr för måsten och har lön på 20 kan spara 5. Den som har lön på 30 kan spara 15. Dvs, tre gånger så mycket,, trots att lönen bara är 50% högre. Då hjälper det föga hur mycket låginkomsttagaren letar efter extrapriser på köttfärsen, eller äter medhavda matlådor. Låginkomsttagaren hinner aldrig ikapp, även om de så lever på vatten och luft.
Svar på tråden Era bästa tips för att spara?