Inlägg från: nattuw |Visa alla inlägg
  • nattuw

    Moderaternas moraliska haveri och vägen mot botten

    KillBill skrev 2017-02-06 08:09:13 följande:
    Den svenska abortlagstiftningen vilar på vetenskaplig grund medan SD och andra som vill reducera kvinnans möjlighet att själv ta beslut över en abort gör detta baserat på religiösa och konservativa värderingar.
    Aborters vara eller inte vara har inget med vetenskapa att göra utan handlar om politik och moral. Att man sedan anser sig behöva sätta en gräns och fastnar för en gräns där läkarna anses kunna rädda ett foster eller en gräns där en abort kan leda till komplikationer gör inte att abortlagstiftningen vilar på någon vetenskaplig grund. Det innebär bara att man ville sätta en gräns och behövde något att hänga upp den gränsen på.
  • nattuw
    KillBill skrev 2017-02-06 18:30:14 följande:
    Jag tycker att det är komiskt att så många med högervärderingar (konservativa, sverigedemokrater osv) är så intresserade av att ifrågasätta vad som är vetenskaplig grund när det gäller abort men samtidigt är så ovilliga i att stå upp för att man vill begränsa kvinnans rätt till abort.
    Oavsett vad någon med höger- eller vänstervärderingar kan tänkas ha för åsikter om abort så har abortlagstiftningen inget med vetenskap att göra. Aborters vara eller inte vara är en moralpolitisk fråga och inte en fråga för vetenskapen. Det är ohederligt att föröka låtsas att din ståndpunkt vilar på en vetenskaplig grund.

    Med ditt resonemang skulle aborter förbjudas om det går rädda ett befruktat ägg. Och helt plötsligt blir du då abortmotståndare och mot kvinnors rätt att få bestämma. Förstår du problemet med ditt resonemang?
  • nattuw
    Iarwain skrev 2017-02-06 22:07:30 följande:
    Den baseras på vad moral påstår att liv är.
    Vilket är en rätt intressant fråga. Särskilt om man är tillräckligt öppen för att lyssna på och överväga andras argument.

  • nattuw
    Iarwain skrev 2017-02-06 22:45:44 följande:
    Jag håller med, men ska man låta religiös moral eller modern moralfilosofi styra?
    Nja det är en knepig fråga. Jag är så feg att jag nog duckar för den.
  • nattuw
    KillBill skrev 2017-02-06 22:58:13 följande:
    Det är du som inte har förstått den svenska abortlagstiftningen. Vår abortlagstiftning tillåter bara abort om fostret, med medicinsk vård, har förmåga att överleva. Om det gick att rädda ett befruktat ägg/ett mycket tidigt foster så skulle den svenska lagstiftningen inte tillåta abort och skulle behöva göras om i grunden för att aborter skulle kunna tillåtas igen.
    Jag pekade på bristerna i ditt resonemang och den felaktiga iden att abortlagstiftning har något med vetenskap att göra. Att lagstiftarna, sedan de väl bestämt sig för att tillåta abort, ansett sig behöva sätta en gräns och valt att sätta den där det börjar bli möjligt att rädda ett foster ger inte lagen vetenskaplig grund. Det eftersom aborters vara eller inte vara inte har med vetenskap att göra och lagens grund är just aborters vara eller inte vara.

    Om du vill diskutera aborter så gör det men låt bli att försöka gömma dig bakom vetenskap då det i grunden inte handlar om vetenskap utan om politik och moral. Vetenskapen finns där för att ta hand om de praktiska problemen oavsett om man är höger, vänster, för eller mot abort.
  • nattuw
    KillBill skrev 2017-02-08 09:07:22 följande:
    Jag kan inte ta hänsyn till att du inte förestår innebörden av ordet inskränka.
    Med dina egna argument är även du för en inskränkning i aborträtten ty även du vill att det skall finnas en gräns.

    Så ni (du och SD) är överens i sak. Aborträtten skall vara inskränkt. Att du anser dig vara lite bättre eftersom du vill att gränsen skall ligga lite senare gör ingen skillnad. Ni vill  båda inskränka rätten till abort.
  • nattuw
    KillBill skrev 2017-02-09 18:31:50 följande:
    SDs förslag är en stor förändring av nuvarande abortlagstiftning, varför försöker du dölja detta faktum?
    Jag har inte försökt dölja något utan bara visat på din bristande argumentering. Jag tvivlar på att du någonsin satt dig ner och verkligen vägt argumenten för och emot varandra. Om du hade satt dig ner och vägt argument för och emot hade du inte behövt försöka gömma dig bakom sådana dumheter som att abortlagstiftningen har med vetenskap att göra. Då hade du istället kunna argumentera för din sak på ett relevant sätt.
  • nattuw
    KillBill skrev 2017-02-09 23:21:33 följande:
    En sak kan vi emellertid vara överens om och det är att sverigedemokraternas förslag på en kraftigt inskränkt rätt för kvinnan att själv fatta beslut om en abort inte har med vetenskap och beprövad erfarenhet att göra.
    Vi kan också vara överens om att din inställning i abortfrågan inte har med aborter att göra utan med SD. Vilket är lite synd. Abortfrågan är så pass intressant att den borde kunna diskuteras utan att blanda in SD.
  • nattuw
    JTA skrev 2017-02-15 11:46:53 följande:
    Nej, det är inte frågan om att sätta fingret på precis vilket DNA en svensk måste ha för att vara svensk. Det handlar om en profil - en typisk fördelning av olika varianter av DNA. Se följande bild:

    ---


    Här finns massor att läsa i ämnet:
    Helt OT
    Jag håller på att läsa "Min europeiska familj de senaste 54000 åren" av Karin Bojs. Tyvärr var den inte så intressant som jag hoppats på och det märks att den är skriven av en journalist snarare än en forskare.

    Eftersom du tycks ha ett intresse för DNA arkeologi så undrar jag om du har något tips på böcker i ämnet. Sidan du länkade till är nog intressant men jag är så omodern att jag föredrar böcker.
  • nattuw
    Flash Gordon skrev 2017-02-17 21:01:17 följande:
    Invandring till en välfärdstat modell Sverige, eller Norge, är aldrig lönsam. Den enskilde invandraren tar ut mer ur systemet än han/hon skickar in.
    För några år sedan (på den tiden en tidning var en tidning) läste jag en artikel i en av våra större dagstidningar. Artikeln handlade om arbetskraftsinvandringen på 60-talet. Enligt artikeln hade den invandringen inte varit lönsam för Sverige som land. Problemet var att allt för många av dem blev förtidspensionärer betydlig tidigare än genomsnittet. Vilket gjorde att de tog ut mer än de bidragit till. Men nog borde det väl ändå finnas scenarion där en invandring till en välfärdsstat kan vara en vinst för samhället.
Svar på tråden Moderaternas moraliska haveri och vägen mot botten