Inlägg från: kt h |Visa alla inlägg
  • kt h

    Varför knackar vi dörr?

    Johan75 skrev 2017-03-06 15:20:08 följande:
    Det borde ju, och det görs säkert, utvärderas. Har bara svårt att se dörrknackning som en effektiv metod, framförallt om den sker random. 
    Jag blev ett Jehovas vittne på grund av dörrknackning. Det är självklart det mest effektiva sättet att nå ut till alla människor på jorden, eftersom dom flesta människor har ett hem. Tanken med predikandet är att ge alla människor en chans att ta ställning för eller emot Gud, innan Gud ingriper på jorden:

    "Och budskapet om riket skall förkunnas i hela världen och bli till ett vittnesbörd för alla folk. Sedan skall slutet komma."(Matteus 24:14 Bibel2000)

    Det har alltså en mindre betydelse om människor tar ställning för Gud, det viktiga är att alla människor ska få chansen att ta ställning.

    Jehovas vittnen följer alltså befallningen att predika för människor:

    "
    Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut.?"(Matteus 28:19-20 Bibel2000)

    Inte för att "värva nya medlemmar", utan för att kristna är befallda att varna andra människor om vad som är på väg att hända. Om kristna inte varnar andra så kan man riskera att själv vedergällning från Gud:

    "Efter sju dagar kom Herrens ord till mig: Människa! Jag gör dig till en väktare för israeliterna. När du hör ett ord från mig skall du framföra min varning. Om jag säger till den gudlöse: ?Ditt straff är döden? och du inte har varnat honom eller avrått honom från onda gärningar för att rädda hans liv, skall den gudlöse dö därför att han syndat, och av dig skall jag utkräva vedergällning för hans blod.

    Men om du varnat den gudlöse och han ändå inte upphör med sin ondska och sina onda gärningar, skall han dö därför att han syndat, men du har räddat ditt liv.
     " (Hesekiel 3:26-29 Bibel2000)


    Förkunnandet är inte alls "random", det är organiserat så att man inte missar något hus eller någon person, alla människor på jorden ska få chans att ta ställning.

    Johan75 skrev 2017-03-06 15:20:08 följande:
    Det som funkar i vissa delar av världen kanske inte funkar i andra. Medlemsantalet i Sverge har ju i princip stått still ett tag medan det ökar i Asien, Sydamerika och Afrika.

    Orsaken till att det står stilla i västvärlden är på grund av välståndet. Det är när människor får svårigheter, som man söker sig till Gud.

    Detta syns i dom bibliska berättelserna, när Guds folk fick det bra, så började man avfalla, och när det blev problem, så vände man sig tillbaka till Gud.

    Att det har avstannat visar på att Harmagedon är närmare, för alla folk skulle få vittnesbörd, innan slutet skulle komma. 

  • kt h
    Johan75 skrev 2017-03-09 09:12:37 följande:
    Ser det inte som självklart. Inlägg på internet och andra publikationer lär exempelvis ha chans att nå betydligt fler än vad dörrknackning kan ge. Sen ger förstås dörrknackning en mer intim och personlig kontakt. 
    Fast det är inte alla människor på hela jorden som har internet, men däremot har dom flesta ett hem.

    Det viktiga är alltså att nå ut till alla människor på jorden, då är det att besöka människors hem vida överlägset jämfört med inlägg på internet.

    Publikationer har Jehovas vittnen, bland annat Vakttornet och Vakna. Dessa sprids som ett komplement till dörrknackning. Och man finns på internet, och tidigare fanns man på radio och TV. Nu har man TV via internet.

    Jehovas vittnen har meddelat sig genom massor med olika sätt genom historien, och man har inte sagt nej till tekniska hjälpmedel. Tidigare gick man också i demonstrationståg och hade plakat, nu har man också vagnar med litteratur o.s.v.

    Dörrknackning är alltså inte det enda, men överlägset bästa om man vill träffa alla människor på en ort.
    Johan75 skrev 2017-03-09 09:12:37 följande:
    Men jag förstår idén med att det är viktigare att så många som möjligt får chansen än att så många som möjligt blir "räddade". Kan nog sympatisera med den tanken även om jag inte delar själva världsbilden. 
    Ja Jehovas vittnen vet och inser att inte alla människor kommer att ta till sig bibelns budskap, tvärtom kommer väldigt få att gå igenom den trånga porten:

    "Gå in genom den trånga porten. Ty den port är vid och den väg är bred som leder till fördärvet, och det är många som går in genom den. Men den port är trång och den väg är smal som leder till livet, och det är få som finner den."(Matteus 7:13-14 Bibel2000)

    Men det är rättvist att alla människor ska få chansen att säga nej tack. Historierna om att Jehovas vittnen sätter foten i dörren och tvingar människor är nog mest skrönor. Man kan inte bli ett Jehovas vittnen genom tvång, eftersom man måste ta dom olika stegen själv, och man undersöker om personen förstått dom grundläggande lärorna som Jehovas vittnen har. Det är tvärtom inte lätt att bli ett döpt Jehovas vittne.
  • kt h
    Rikard skrev 2017-03-09 21:56:45 följande:
    Hur skulle ni "vittnen" uppleva det om ateister ringde på er dörr och sa att 
    "Vi vill berätta för er att gudar inte finns."
    Jag skulle vara intresserad av hur denna ateist argumenterade för sin sak.
  • kt h
    Rikard skrev 2017-03-09 22:00:54 följande:

    En gång tog jag mig tid att prata med några "vittnen" vid bordet på vår uteplats. (Aldrig att jag skulle släppa in sådana människor!)
    Att de pläderar för sina gudar är väl förståligt men det var direkt upprörande hur mycket de ljög om vad vetenskapen säger. Förmodligen var de helt obildade ty de hade uppenbarligen ingen susning om vad evolutionsteorin säger eller vad vetenskapen känner till om universum, jorden och alltings historia.
    Det står naturligtvis var och en fritt att säga sin egen mening, men de ljög om vad vetenskapen påstår och det är inget annat än ohederligt.


    Har du ett exempel? Ditt bästa?
  • kt h
    Rikard skrev 2017-03-09 22:31:22 följande:

    Vi kan ta de vanligaste tokreligösa lögnerna om vetenskap.
    "Vetenskapen (eller evolutionsteorin) säger att allt tillkommit av en slump."
    "Evolutionen är som att en virvelvind kunde blåsa runt en massa skrot så att det blev ett flygplan."
    "Det finns inga bevis för evolutionen."
    "Allt fler vetenskapsmän inser att evolutionen är lögn men blir nedtystade."
    För att ta några exempel på lögner och missförstånd som missionärerna på vår uteplats vräkte ur sig.


    Menar du att du har förklaringen på hur livet uppstod från livlöst materia?
  • kt h
    Rikard skrev 2017-03-10 08:53:09 följande:
    Detta är ett av de dummaste argument som finns för gudars existens.

    Att det finns obesvarade frågor är inte ett bevis för att det finns gudar.
    Om man inte begriper något så enkelt är det meningslöst att ens starta en diskussion.

    Låt mig ta några exempel - som du antagligen inte kommer att första eftersom du ställer den fråga du gör: 
    Vikingarna visste inte hur åska uppstod. Därför skapades myten om guden Tor som for runt med sin vagn och kastade sin hammare. Om vi två hade levt på den tiden skulle jag kunna ha sagt att "Det är inte en gud som kastar en hammare" varpå du hade replikerat "menar du att du har förklaringen på hur åskan uppstår".
    Om jag hade levt på den tiden hade inte heller jag vetat hur åskan uppstod. Men det hade inte gjort myterna om Tor sanna.
    Att vetenskapen inte har svar på alla frågor innebär inte att myterna om gudarna är sanna. Ett sådant sätt att resonera är ihåligt och fullständigt ologiskt.

    Okunskap är inte ett bevis på att det finns gudar.
    Okunskap bevisar ingenting annat än okunskap.
    Ett bättre exempel är att vi två går i skogen och hittar en sten som ser ut som en spjutspets och du säger att detta har uppstått genom naturliga processer, varpå jag hade replikerat att den är tillverkad av en människa. Ingen av oss kan bevisa hur den uppstod, men mest troliga är att den är skapad av en människa eftersom naturliga fenomen inte kan forma en så komplicerad struktur, och ändå är en spjutspets otroligt mycket mindre komplicerad än dom sammansatt molekyler som ett liv är skapat av.

    Arkeologer tar för givet att spjutspetsar kan bara ha skapats av en människa, och dom skulle skratta åt dig om du kom med påståendet att naturen skapar spjutspetsar, och skulle kräva att du bevisar din teori. Det är helt uppenbart, logiskt och förnuftigt att dom fynd man gör av spjutspetsar är skapade av människan, inte av naturen.

    Om man då tar ett annat exempel med en mer komplicerad struktur än en spjutspets, men ändå en otroligt enkel konstruktion i jämförelse med det enklaste livet, en urna av lera, med symboler på sidorna. Visst, du hade kunnat påstå att naturen skapat denna urna, och att jag inte kan motbevisa det, men vad är mest troligt? Du påstår att möjligheten finns med tanke på att naturen haft miljarder år på sig att skapa denna urna, men är det ett trovärdig argument?

    Om vi ska närma oss komplexiteten i struktur för livet, så får vi ta till konstruktioner som en klocka, eller en dator. Hur kan naturen skapa en så komplicerad struktur som en dator? Hur kan naturen skapa en så otroligt komplicerad struktur som livet är?

    Detta har alltså ingen kunnat bevisa eller ens teoretiskt kunna förklara, det talar starkt för att liv inte uppstår spontant i naturen, utan måste ha byggts upp en intelligens.
  • kt h
    Johan75 skrev 2017-03-10 09:03:53 följande:
    Inte i Sverge. Till och med hemlösa har ofta internet i telefonen. Sen är många hem även i flerbostadshus med portkod. Då blir dörrknackningen primärt för de som har råd med hus. 

    Men visst, fortsätt knacka dörr ni om ni anser det effektivt. Jag har som sagt inte så mycket mot detta. Men jag upplever helt klart en minskning av detta fenomen. Både hos mig själv och de jag pratar med.
    Fast Jehovas vittnen finns inte bara i Sverige, och enligt bibeln ska: "budskapet förkunnas i hela världen och bli till ett vittnesbörd för alla folk"(Mt 24:14)

    Valet mellan en hemsida och inlägg på internet kontra besöka människors hem, är väl ganska givet vad som är effektivast om man vill nå alla människor på jorden?
  • kt h
    Johan75 skrev 2017-03-10 12:18:05 följande:
    Ja, men min invändning var att samma metod kanske inte fungerade lika bra på alla platser på jorden. I Sverige bor många på ett sånt sätt att det i princip är omöjligt att knacka på deras dörr. Då är det inte ett särskillt effektivt sätt. 
    Jehovas vittnen anpassar sig. Det viktiga är som sagt att få kontakt med alla människor på jorden. När det finns kodlås så försöker Jv att kontakta människor på andra sätt, telefon eller brev o.s.v. Det är upp till det enskilda Jv:t att bestämma det bästa sättet. Men återigen, dom flesta människor har ett hem, det är långt mer effektivt än en hemsida eller inlägg på internet för att komma i kontakt med alla människor.

    Trevligt att du är bekymrad över om Jehovas vittnen är effektiva i deras förkunnande  ;)
  • kt h
    Johan75 skrev 2017-03-10 12:18:05 följande:
    Sen är jag fortfarande nyfiken på ifall ni knackar på hos lika många unika svenska hem idag som för 20-30 år sedan. Min känsla är att ni inte gör det. Själv har det gått årtionden sedan någon från Jehovas ringde på min dörr, och liknande erfarenheter hör jag från mina vänner - att det var vanligare förr.
    Ingen aning, vi fortsätter som vanligt, men också med olika slags predikande.
  • kt h
    Johan75 skrev 2017-03-10 12:23:07 följande:
    Ah - urmakaranalogin. Var ett par år sedan den dök upp återkommande. https://sv.wikipedia.org/wiki/Urmakaranalogin
    Vad är fel i resonemanget? Du vet väl att den enklaste cellen ofta jämförs med en hel stad:

    urskola.se/Produkter/177547-Utflykter-till-livets-karna-Cellstaden

    Så ett ur/ en klocka är egentligen även den inte lika avancerad som en cell, en stad som innehåller restauranger, sopstation, elverk, vägar och bibliotek. Staden har också massor av invånare som fraktar proteiner till olika arbetsplatser i cellen.
Svar på tråden Varför knackar vi dörr?