• 5by5

    Genusfråga - ska man välja själv vilket kön man tillhör?

    Spelar det någon roll?

  • 5by5
    Tom Araya skrev 2017-03-30 20:30:39 följande:
    Sätt dig in i de situationer som kan uppstå och fundera själv, exempelvis de beskrivna. Berätta gärna vad du kommer fram till och varför.
    Jag kommer fram till att situationerna som beskrivs som problematiska endast är så eftersom den sociala konstruktionen i dagens samhälle utgår ifrån olikheterna hos de bägge könen.
    Jag ser inte hur samhället skulle förfalla om vi tog bort könskådadeord.
    Varför inte ha blandade lag inom sport?
    Använda ordedet förälder istället för mamma/pappa? Ordet människa istället för man/kvinna - mänskligt istället för manligt/kvinnligt.

    Ang omklädningsrum så varför är det mer obehagligt om Sven 53 (som kanske inte ens är sexuellt attraherad av kvinnor) byter om hos kvinnorna än att jag som faktiskt är sexuellt attraherad av kvinnor gör det? Bara för jag har kvinnliga könsorgan?

    Kön är kroppdelar - genus är identitet btw
  • 5by5
    Fnollet skrev 2017-03-31 02:22:16 följande:

    Det är en väldigt intressant, men samtidigt komplicerad diskussion.

    Något jag funderar över är vad man ska kalla de fysiska skillnaderna mellan kvinnor och män om man gör könstillhörigheten valfri. T ex låt oss säga att jag ska förklara för mina elever hur befruktning går till utan att kunna använda mig av orden "hona och hane" för att förklara de fysiska skillnaderna. Hur ska det gå till? Hur ska jag förklara för "Peter" att hen inte får ta på "Lenas" bröst utan att förklara att bröst ser olika ut och har olika funktion beroende på vilket "biologiskt kön" man tillhör? Och att det är något som är olikt sexuellt laddat beroende på vilket "kön" som man tafsar på. Tänk även i äldre åldrar eller inom forskning, det måste bli oerhört lustigt att inte kunna använda sig av fysiska "könsnamn" inom medicin, hälsa, befruktning, hormoner etc. Det känns som man gör det onödigt komplicerat när kön egentligen bara beskriver ens fysiska utseende :/ är det inte lättare att då lägga till fler "kön" än att ta bort de som redan finns?

    En annan sak jag funderar över är att om man låter alla välja sina kön och tar bort "kriterierna" för ett kön, hur ska någon då ens veta om de är man/kvinna/båda/inget? Varför ska Peter kalla sig kvinna om själva definitionen av vad kvinna är försvinner? Kommer även termen "könsbyte" gällande transsexuella försvinna då man inte behöver ha ett visst fysiskt utseende och könsorgan för att vara kvinna?

    Jag tycker det känns som att vi kommer behöva termer för att utrycka fysiska könsskillnader, för annars kommer det bli oerhört komplicerat att berätta något så enkelt som vad sperma är, likväl som att förklara genetik som vad XY XX innebär och sperman har inverkan på detta? Eller varför kvinnan Peter och mannen Magnus inte kan få barn såsom kvinnan Lena och mannen Mikael kan. Jag blir själv bara snurrig av att ens tänka på det :/


    Vi kan fortfarande prata om kvinnliga och manliga könsorgan. Eller använda de namn de har. Reproduktion sker mellan en penis och en vagina och för att bli gravid krävs en livmoder. Krångligare än så är det inte!
    Och det är lika fel av Lisa att ta på Peters bröst utan lov som tvärtom!

    Varför måste en veta vilket genus någon har? Vilket nytta gör det?
  • 5by5
    Tom Araya skrev 2017-03-31 13:37:21 följande:
    Utan genus finns inga kvinnliga och manliga könsorgan, bara könsorgan.
    Det har du rätt i och därför kan kroppsdelarnas namn användas.

    Jag säger inte att det är varesig bra eller dåligt med genus. Jag försöker bara förklara att saker inte behöver vara på ett visst vis bara för att det är så nu eller har varit förut,

    Personligen är det viktigast för mig att vara öppen innför allas rätt att få vara sig själva så långt som möjligt.
  • 5by5
    Fnollet skrev 2017-03-31 13:28:16 följande:
    Ok, så man kan prata om kvinnliga och manliga könsorgan men får inte samtidigt berätta vilka som har vilket? Eller har jag missförstått? Jag är verkligen ingen expert på den här debatten så det är mycket möjligt att missförstår och tar saker alldelles för bokstavligt. Jag jobbar själv som lärare för yngre barn och många av dessa barn pratar mycket om vilket fysiska kön de har och varför jag är med i flickornas omklädningsrum efter gymnastiken istället för lärare "Magnus", och likväl varför jag inte är med i pojkarnas omklädningsrum medans "Magnus" är det (vi pratar om 6-7 åringar, för de äldre barnen brukar inte behöva hjälp med detta så länge de inte har exempelvis en diagnos som gör att de behöver extra stöd). Det är även mycket prat om menstruation (speciellt bland flickorna som går runt och frågar kvinnor om de har det eller ej) vad snippa samt penis är. Vi använder inte så ofta ordet hen, men har förklarat vad det betyder osv. Och vi jobbar aktivit för att ta bort könsliga steriotyper som att flickor är si, och pojkar är så, men vi kan tyvärr inte påverka vad barnen sedan lär sig efter skolan/fritis. Men om någon säger något om att exempelvis "Peter" har tjejkläder så är vi väldigt snabba att förklara för barnet att Peter får klä sig hur han vill och att det är fördomsfullt att säga något sådant. Barnen omkring snappar upp det rätt snabbt och vill hjälpa till och förklara varför man inte ska säga så, eller ge egna exempel där "Markus" ärvt rosa skor från sin storasyster och att pojkar kan bära rosa glittriga skor med sålänge de tycker det är fint. Helt enkelt förklarar vi vad flicka och pojke innebär rent fysiskt, men att man inte behöver vara på något visst sätt för att man är pojke/flicka, utan att det bara är utseendet. Och absolut får inte "Lisa" heller ta på "Peters" bröst, men jag valde det exemplet för att vi har haft problem med ett par barn som tog sig friheter att ta på de kvinnliga lärarnas bröst med resonemanget att de fick ta på de manliga lärarnas "bröstkorg" utan någon reprimand. Så vi ville mest förklara att det finns olika sexuell laddning mellan kvinnliga respektive manliga bröst.

    Det jag vill ha sagt är att jag i största mån försöker ta till mig det som skrivs här och funderar hur man ska tillämpa detta i min normala vardag med barn (jag är sjukskriven för tillfället pga operation). Jag måste ha det hela klart för mig innan jag går in i en sådan diskussion för barn är väldigt duktiga på att ifrågasätta och undra varför något är på ett visst sätt, och även kommer man nog problem med en del föräldrar som kommer bombadera oss med mail om ämnet. Då måste man ju ha svar på tal så att säga :)
    Klart en får berätta vilka som har vilka könsorgan. Men alla kvinnor har inte snippa t.ex och vill en prata om reproduktion är det ju då bättre att prata om själva reproduktionsorganen?
    Det viktiga är att inte förknippa det som sitter mellan benen med förväntningar på hur personen i övrigt bör betee sig.
    Det går jättebra att diskutera normer och sociala koder med barn och på så vis förklara att i vårt samhäller görs si eller så.

    Ang brösten så är det väl bäst att bara lära barnen att inte röra någon som inte vill bli rörd?
Svar på tråden Genusfråga - ska man välja själv vilket kön man tillhör?