• Fnollet

    Genusfråga - ska man välja själv vilket kön man tillhör?

    Väldigt intressanta frågor. Jag tycker nog att vi ska ha kvar de biologiska könen, och eventuellt lägga in ett tredje kön.

    Som du nämnde undrar man ju om en pojke som känner sig som tjej ska få byta om och duscha med tjejer? Och hur kommer det då bli för de flickor som är exempelvis muslimska med hijab? De får ju inte visa sig nakna eller sitt hår för män oavsett om denna anser sig vara tjej (inte transgender folk, utan "biologiska" pojkar). Likväl hur ska man utforma sexualundervisningen med fortplantning och ex menstruation om vi inte kan ha bestämda termer för olikt biologiska kön? Måste ju bli fruktansvärt förvirrande för barnen :/

    Att ha ett tredje kön såsom "hen" går väl ann :) men då blir det helt plötsligt 3 olika omklädningsrum, 3 olika sorters badrum osv.

    Sen förstår jag inte riktigt varför man ens ska låta folk välja? Det har ju endast med biologiskt utseende/fysik och fortplantning att göra. Är det inte bättre då att jobba för att få bort de steriotypa könsbilder vi har istället? Att låta folk välja sina kön (och då menar jag inte transexuella som sagt) är lite som att säga till någon "välj din sexuella läggning" eller "välj om du ska vara sjuk eller frisk". Det är liksom inte en sak som man kan välja, och det känns som att vi ändå i slutändan (om det genomförs att välja fritt) behöver då hitta nya ord för att förklara de fysiska skillnaderna mellan könen.

    Men jätteintressant tråd! Ska följa den :)

  • Fnollet

    Det är en väldigt intressant, men samtidigt komplicerad diskussion.

    Något jag funderar över är vad man ska kalla de fysiska skillnaderna mellan kvinnor och män om man gör könstillhörigheten valfri. T ex låt oss säga att jag ska förklara för mina elever hur befruktning går till utan att kunna använda mig av orden "hona och hane" för att förklara de fysiska skillnaderna. Hur ska det gå till? Hur ska jag förklara för "Peter" att hen inte får ta på "Lenas" bröst utan att förklara att bröst ser olika ut och har olika funktion beroende på vilket "biologiskt kön" man tillhör? Och att det är något som är olikt sexuellt laddat beroende på vilket "kön" som man tafsar på. Tänk även i äldre åldrar eller inom forskning, det måste bli oerhört lustigt att inte kunna använda sig av fysiska "könsnamn" inom medicin, hälsa, befruktning, hormoner etc. Det känns som man gör det onödigt komplicerat när kön egentligen bara beskriver ens fysiska utseende :/ är det inte lättare att då lägga till fler "kön" än att ta bort de som redan finns?

    En annan sak jag funderar över är att om man låter alla välja sina kön och tar bort "kriterierna" för ett kön, hur ska någon då ens veta om de är man/kvinna/båda/inget? Varför ska Peter kalla sig kvinna om själva definitionen av vad kvinna är försvinner? Kommer även termen "könsbyte" gällande transsexuella försvinna då man inte behöver ha ett visst fysiskt utseende och könsorgan för att vara kvinna?

    Jag tycker det känns som att vi kommer behöva termer för att utrycka fysiska könsskillnader, för annars kommer det bli oerhört komplicerat att berätta något så enkelt som vad sperma är, likväl som att förklara genetik som vad XY XX innebär och sperman har inverkan på detta? Eller varför kvinnan Peter och mannen Magnus inte kan få barn såsom kvinnan Lena och mannen Mikael kan. Jag blir själv bara snurrig av att ens tänka på det :/

  • Fnollet
    AniieeHär skrev 2017-03-31 00:47:54 följande:

    Jag vet att du vet att det inte är så lätt, men ibland är det svårt att inte ge sken av något, även om man inte menar det. Jag är rätt van vid och kanske lite "skadad" av diskussionen, jag har för den i många år nu, och även om alla inte menar samma saker med samma ord så är det lätt att ta till vad de flesta ändå menar och svara på det.

    Jag tycker absolut att det är viktigt med diskussionen, den bör och behöver föras, och jag försöker göra det också. Jag är bara både van vid och ganska trött på att vissa tar till metoden "hålla-för-öronen-och-ropa-la-la-la-la" när de vi, som transpersoner, har att berätta om inte passar. Att ständigt bli ifrågasatta och till och med ifråntagna våra egna verkligheter och påklistrade andras, oinsattas, version av våra egna liv blir väldigt tröttsat efter 18 år. (Shit, insåg just att jag har hållit på med detta längre än jag varit vuxen =/) Inte sagt att DU gör allt detta, men det blir lite "vad-kommer-komma-nu-försvarsställning" ibland.Självklart får du fråga mig vad du vill. Jag personligen verkar under devisen "Fråga vad du vill, det finns inga dumma frågor, men jag är inte SKYLDIG att svara, även om jag gärna gör det".


    Aniiee, hur hade du velat att saker ska se ut i samhället (gällande denna debatten)? Hade du velat att man slutar säga kvinna/man osv, eller hade du velat ha fler godkända och spridda könstermer för de som inte identifierar sig som kvinna eller man osv? Du behöver inte välja någon av de alternativen jag skrivit, utan de var mer för att förtydliga min fråga :) alltså vad du vill kämpa för och hur ditt idealsamhälle hade sett ut?
  • Fnollet
    5by5 skrev 2017-03-31 07:45:45 följande:

    Vi kan fortfarande prata om kvinnliga och manliga könsorgan. Eller använda de namn de har. Reproduktion sker mellan en penis och en vagina och för att bli gravid krävs en livmoder. Krångligare än så är det inte!

    Och det är lika fel av Lisa att ta på Peters bröst utan lov som tvärtom!

    Varför måste en veta vilket genus någon har? Vilket nytta gör det?


    Ok, så man kan prata om kvinnliga och manliga könsorgan men får inte samtidigt berätta vilka som har vilket? Eller har jag missförstått? Jag är verkligen ingen expert på den här debatten så det är mycket möjligt att missförstår och tar saker alldelles för bokstavligt. Jag jobbar själv som lärare för yngre barn och många av dessa barn pratar mycket om vilket fysiska kön de har och varför jag är med i flickornas omklädningsrum efter gymnastiken istället för lärare "Magnus", och likväl varför jag inte är med i pojkarnas omklädningsrum medans "Magnus" är det (vi pratar om 6-7 åringar, för de äldre barnen brukar inte behöva hjälp med detta så länge de inte har exempelvis en diagnos som gör att de behöver extra stöd). Det är även mycket prat om menstruation (speciellt bland flickorna som går runt och frågar kvinnor om de har det eller ej) vad snippa samt penis är. Vi använder inte så ofta ordet hen, men har förklarat vad det betyder osv. Och vi jobbar aktivit för att ta bort könsliga steriotyper som att flickor är si, och pojkar är så, men vi kan tyvärr inte påverka vad barnen sedan lär sig efter skolan/fritis. Men om någon säger något om att exempelvis "Peter" har tjejkläder så är vi väldigt snabba att förklara för barnet att Peter får klä sig hur han vill och att det är fördomsfullt att säga något sådant. Barnen omkring snappar upp det rätt snabbt och vill hjälpa till och förklara varför man inte ska säga så, eller ge egna exempel där "Markus" ärvt rosa skor från sin storasyster och att pojkar kan bära rosa glittriga skor med sålänge de tycker det är fint. Helt enkelt förklarar vi vad flicka och pojke innebär rent fysiskt, men att man inte behöver vara på något visst sätt för att man är pojke/flicka, utan att det bara är utseendet. Och absolut får inte "Lisa" heller ta på "Peters" bröst, men jag valde det exemplet för att vi har haft problem med ett par barn som tog sig friheter att ta på de kvinnliga lärarnas bröst med resonemanget att de fick ta på de manliga lärarnas "bröstkorg" utan någon reprimand. Så vi ville mest förklara att det finns olika sexuell laddning mellan kvinnliga respektive manliga bröst.

    Det jag vill ha sagt är att jag i största mån försöker ta till mig det som skrivs här och funderar hur man ska tillämpa detta i min normala vardag med barn (jag är sjukskriven för tillfället pga operation). Jag måste ha det hela klart för mig innan jag går in i en sådan diskussion för barn är väldigt duktiga på att ifrågasätta och undra varför något är på ett visst sätt, och även kommer man nog problem med en del föräldrar som kommer bombadera oss med mail om ämnet. Då måste man ju ha svar på tal så att säga :)
  • Fnollet
    Palestrina skrev 2017-03-31 08:34:36 följande:

    Att förklara på ett korrekt sätt hur befruktning går till utesluter ju inte möjligheten att samtidigt förklara att verkligheten inte alltid är så enkel. Barn kan förstå det. Ingen föreslår att vi ska ta bort kön utan det handlar precis som du säger om att lägga till fler nyanser.

    Och att Peter vill ta på Lenas bröst beror ju antagligen på att han redan har förstått att de är sexuellt laddade, och i den åldern vet de oftast redan varför bröst ser olika ut, om de inte har vuxit upp i en extremt isolerad tillvaro. Det är inte heller svårt att förklara att det inte är okej att ta på en annan människa hur som helst mot deras vilja utan att gå in i en komplicerad diskussion om kön och sexualitet eller könsidentitet.


    Ok! Då förstår jag bättre :) I vårt fall tror jag inte det rörde sig om sexualitet med tafsandet, utan att de bara jämförde och testade gränser. Sånt dyker upp hela tiden inom skolan med små barn, och det är ju bra för då lär de sig vad som är accepterat respektive inte är accepterat i samhället.
  • Fnollet
    5by5 skrev 2017-03-31 13:48:24 följande:

    Klart en får berätta vilka som har vilka könsorgan. Men alla kvinnor har inte snippa t.ex och vill en prata om reproduktion är det ju då bättre att prata om själva reproduktionsorganen?

    Det viktiga är att inte förknippa det som sitter mellan benen med förväntningar på hur personen i övrigt bör betee sig.

    Det går jättebra att diskutera normer och sociala koder med barn och på så vis förklara att i vårt samhäller görs si eller så.

    Ang brösten så är det väl bäst att bara lära barnen att inte röra någon som inte vill bli rörd?


    Ja, absolut ska inte ens könsorgan eller fysiska utseende definiera vem man är, och det tycker jag att barnen på vår skola är väldigt duktiga med. Ibland poppar det upp lite fördomar, men de har hittintills inte varit något vi inte kan hantera. Barnen vet att man inte får röra någon som inte vill bli rörd (vi har ett par barn med autism på skolan som kan reagera negativt vid viss berörning), men gällande vuxna är det lite svårare. Och det beror nog på att de inte fullt ut förstår sexualitet och vad som är "övergrepp" och vad som inte är det. Att förstå att man inte får ta någon mellan benen är rätt lätt att förklara och förstå, men sådant som kvinnliga bröst är lite svårare. Antagligen får de röra "mammas" bröst (kanske som små förskollärarens bröst) och förstår då inte riktigt varför de inte får röra "mina bröst" eller mina kvinnliga kollegors bröst. De kommer ju förstå detta när de blir äldre och kommer i puberten, men tillsvidare måste vi på något vis förklara att det inte är okej att ta exempelvis främmande kvinnor på brösten så att de inte testar gränserna med varje vuxen de möter.
  • Fnollet

    Något annat jag funderar på angående att inte använda benämningen kvinna/man utifrån könsorgan utan bara använda namnet för de olika könsorganen, är att det måste kunna få bakslag i de yngre åldrarna gällande ämnet. Rimligtvis borde de börja göra egna logiska slutsatser för att förstå när man har penis, samt slida, vilket skulle kunna bli att de associerar kvinnliga bröst med att de har slida och livmoder. De som då egentligen har livmoder men inga synbart stora bröst kommer då kanske hamna i "peniskategorin" eller "ingetkategorin". Då kanske de fysiska attributerna får ännu större inverkan i bedömmandet av vem som kan bära bebis eller ej (för det är ett hett ämne bland små barn, och jag får konstant frågor om jag har bebis i magen) och skapa identitetskris bland de äldre barnen som inte har fysiskt synliga "könsdrag" förutom när de är nakna. Jag vet ju självklart inte om detta ens skulle hända, men det är inte omöjligt heller.

    Nu vet ju barnen att man kan vara kvinna utan att se ut som "barbie", och vara man utan att se ut som "actionman", likväl att man faktiskt kan vara båda utan att det syns på en. Fler titlar än man och kvinna tycker jag låter jättebra, och att ens utseende inte ska definiera vem man är inuti, men vad ska dessa titlar heta pch hur många ska det finnas? Alltså inte angående sexuell läggning, utan vilket kön man har helt enkelt. T ex, mamma, pappa och ?, kvinna, man och ?, osv. Ska även hen bli samlingsnamnet för alla "icke" hon/han, eller ska det finnas fler? Även, hur ser/ska possessiva pronomen se ut för "hen"? Är det "hens"?

  • Fnollet
    AniieeHär skrev 2017-03-31 15:00:19 följande:

    Jag önskar inte så mycket mer än acceptans. Det räcker väldigt långt. Vad gäller köknstermer så tycker jag att det räcker med 3 på "officiell/myndighets"nivå, även om det kan behövas fler på "gräsrotsnivå" så att säga. Även om jag själv ogillar ordet "hen" så är väl det ok att ta till som tredje ord, varesig "hen" (personen) är könlös eller flerkönad eller bara helt jäkla obrydd =)

    Det jag absolut INTE vill är att ta ifrån andra DERAS könsidentiteter eler ord, bara för att de råkar falla i den binära cis-normen. Det vore ju fullständigt barockt att kräva förståelse och acceptans av andra utan att själv visa prov på detsamma.


    Tack Aniiee för ditt svar :)

    Finns det något annat ord du hellre skulle vilja ha än just "hen"?

    Sen undrar jag (och du behöver inte svara om du inte vill) ifall du som barn i skolan kategoriserades som flicka eller pojke, eller om du har fått vara den du är utan att behöva falla i någon av kategorierna? Även undrar jag eftersom jag är lärare, hur du tycker man ska bemöta transgender barn inom skolan? Ska det vara något som lärare och elever ska veta om och diskutera öppet om, eller blir det jobbigt med för mycket fokus på barnet? Hur hade du velat bli bemött som en 7åring?

    Min mammas klasskamrat föddes med två kön, och föräldrarna gjorde en könskorrigering på hen som liten till att bli en pojke (mer än 50 år sedan), och hen kände under hela sin uppväxt att hen inte passade in. När hen blev myndig bestämde sig hen att operera sig till en kvinna istället, och då fann man att HON (för hon är ju en kvinna nu) hade fungerande livmoder med ägg och allt sådant. Där hade det varit bättre att vänta tills barnet själv kan välja vad den vill vara, istället för att bestämma åt den :/
Svar på tråden Genusfråga - ska man välja själv vilket kön man tillhör?