Inlägg från: Anonym (Bah!) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Bah!)

    Genusfråga - ska man välja själv vilket kön man tillhör?

    Anonym (Klas) skrev 2017-05-17 19:56:50 följande:
    "Hen" används flitigt av många feminister så fort de ska benämna någon som han eller hon. Det är som de (majoriteten) är allergiska mot att använda orden han eller hon oavsett sammanhang. Enda gångerna de inte använder "hen" är när de ska beskriva en våldtäktsman eller liknande.
    Inte sant. Jag hör knappt ordet användas alls. De gånger jag hör det är det som en ersättning för "han eller hon" - vilket givetvis är snabbare och smidigare att säga. Jag säger det inte själv, jag är för gammal och van vid annat, men ungdomar använder det och då är det som sagt istället för att säga "han eller hon" (man byter ut 11 bokstäver mot 3 alltså).
  • Anonym (Bah!)
    absalon skrev 2017-05-17 20:26:45 följande:

    Jamen "hen" är väldigt praktiskt. Om exempelvis en ny regementschef ska tillsättas, är det mycket adekvat att säga "hen", innan man vet om en manlig eller en kvinnlig sökande kommer att få tjänsten. Sak samma om en ny kyrkoherde, domprost eller biskop ska utnämnas.
    När utnämningen väl har skett ska man naturligtvis säga "han" eller "hon" om de nytillsatta.
    Skolorna måste bättre undervisa eleverna om det korrekta bruket av"hen".
    Detta har inget med feminism att göra.."Hen" är ett högst adekvat pronomen i vårt moderna och jämlika samhälle.


    Precis! Typ: "När nästa rektor börjar kommer hen att inviga den nya slöjdsalen". Istället för: "När nästa rektor börjar kommer han eller hon att inviga den nya slöjdsalen". Ett mer effektivt språkbruk, inlånat från Finland.
  • Anonym (Bah!)
    Equalizer skrev 2017-06-14 11:27:42 följande:
    Eller så kan man använda den etablerade och icke-politiska termen "vederbörande".
    Jo det gör jag, men det blir väldigt stelt och ålderdomligt i dagligt tal/vardagsspråk.
  • Anonym (Bah!)
    John22 skrev 2017-06-14 12:51:28 följande:
    "När nästa rektor börjar kommer denne inviga den nya slöjdsalen" - ja oj vad mycket effektivare det blir med "hen", man sparar ju för bövelen tre bokstäver!
    Problemet med den meningen att det låter mycket mer uppstyltat att säga så. Bara 80-åringar skulle uttrycka sig på det sättet i tal. I skrift är det lite annorlunda.

    Märk väl, jag säger inte 'hen' själv, men jag fattar inte varför man måste bli så arg på de som gör det. Som sagt, jag har aldrig någonsin hört någon använda 'hen' när personen vet vilket kön det är fråga om. De flesta jag hört använda ordet är tjejer och killar under 25 och de använder det när de inte vet könet, som i mitt exempel. 'Hen' är en talspråksvariant av 'vederbörande', 'personen', 'denne' mm. Det är en ersättning för talspråkets "han eller hon".

    Folk ryade också mycket under 'du-reformen', men nu säger alla du (utom butikspersonal). Eftersom det är ett väldigt användbart ord vi lånat in från det finska språket kommer det att slå rot. Ord som vi inte anser fyller någon funktion kommer vi inte att använda, och tvärtom.
  • Anonym (Bah!)

    Den absoluta majoriteten är antingen pojkar eller flickor. Några enstaka kan man inte se det på eller har två kön. De som inte känner sig hemma som man respektive kvinna hade kanske inte varit lika benägna att vilja byta kön om de bara hade fått bete sig som det andra könet fullt ut och blivit accepterade. Om alla fick vara så som de kände för hade kanske alla mått bättre.

  • Anonym (Bah!)
    John22 skrev 2017-06-14 12:51:28 följande:
    "När nästa rektor börjar kommer denne inviga den nya slöjdsalen" - ja oj vad mycket effektivare det blir med "hen", man sparar ju för bövelen tre bokstäver!
    Dessutom: 'denne' skriver/säger man om man talar om en man. Om man talar om en kvinna skriver/säger man 'denna'. Inte könsneutralt alltså.
  • Anonym (Bah!)
    John22 skrev 2017-06-15 09:08:34 följande:
    Nej, denne är könsneutralt, även om vissa tycker att det låter mer maskulint eftersom det slutar på e. Denna används för att referera till objekt, inte personer.
    "Språkvården brukar avråda från denne av två skäl. För det första är e-böjningen inte könsneutral, utan sänder en signal om att referenten är av manligt kön. Detta diskuterades i Språkbloggen i måndags. För det andra är denne inte helt stilistiskt neutralt, utan ger ett lite stelare intryck. Johan Frick beskriver själv detsom ett ?äldre uttryck?. Denne känns helt enkelt inte särskilt naturligt att använda i samtal år 2012. Visst kan denne fungera i vissa lägen, men om man som skribent väljer stela uttryck kan det uppfattas som att man försöker skapa en högfärdig distans till läsaren."

    Håller med ovanstående från Svenska Dagbladets språkblog.
  • Anonym (Bah!)
    John22 skrev 2017-06-15 09:08:34 följande:
    Nej, denne är könsneutralt, även om vissa tycker att det låter mer maskulint eftersom det slutar på e. Denna används för att referera till objekt, inte personer.
    Bibblan svarer:
    Fråga: 
    Kan man använda syftningsordet "denne" i följande mening då man syftar på antingen specialläraren eller specialpedagogen och inte vet om det är en han eller hon? "När specialläraren/specialpedgogen befinner sig i klassrummet har denne möjlighet att leda lektionen."
    Svar:
    Om du använder "denne" så syftar det på en maskulin person. "Denna" syftar på en feminin person. Du kommer alltså inte förbi problemet med att skriva "denne". Du måste skriva "denne/denna" för att det ska täcka både en manlig och en kvinnlig lärare. Det allra bästa och enklaste är nog att skriva "...har han/hon möjlighet att leda lektionen".Om du vill läsa om detta så kan du göra det i T.G. Hultmans Svenska Akademiens språklära och där under Demonstrativa pronomen.
  • Anonym (Bah!)
    Tom Araya skrev 2017-06-15 12:10:06 följande:
    Vad gör en e-ändelse maskulin?
    Henne är ett ord som används för det kvinnliga könet.
    Det får du fråga språkexperter, men så är det och det lärde jag mig i skolan också.
Svar på tråden Genusfråga - ska man välja själv vilket kön man tillhör?