• AniieeHär

    Var kommer din middag ifrån?

    Idag äter vi pannkakor. Ja, så barnsliga är vi ibland. PGA några trådar började jag fundera på varifrån pannkakorna, med socker, sylt, grädde och kakao egentligen kommer. Så, jag undersökte saken.

    Äggen - kommer från Sverige. Mer precist från Småland (men mer precist går jag inte =P)
    Mjölet - även det svenskt.
    Mjöken - Igen, svenskt. Toklokalt, till och med. 
    Sockret - Svenskt
    Saltet - Svårspårat. Förmodligen inte svenskt.
    Smöret - Samma som mjölken
    Sylten - svenskt. Den har jag nämligen gjort själv.
    Grädde - Samma som mjölken.
    Kakao - osäker, men tror Venezuela

    Var kommer din middag ifrån?

  • Svar på tråden Var kommer din middag ifrån?
  • Rödtjärnens Anna

    Dagens middag, biffar och potatis.

    Köttfärs: från min svägerskans och hennes makes gård.

    Ägg: Från min mans kusins höns.

    Ströbröd: Sverige

    Salt och peppar: vet inte

    Potatis: Åsele, Sverige

    Lingonsylt: Hemgjord, när från egen mark

    Morötter: Gotland, Sverige

    Försöker att äta medvetet och lokalt som möjligt.

  • AniieeHär
    Rödtjärnens Anna skrev 2017-03-30 22:31:09 följande:

    Dagens middag, biffar och potatis.

    Köttfärs: från min svägerskans och hennes makes gård.

    Ägg: Från min mans kusins höns.

    Ströbröd: Sverige

    Salt och peppar: vet inte

    Potatis: Åsele, Sverige

    Lingonsylt: Hemgjord, när från egen mark

    Morötter: Gotland, Sverige

    Försöker att äta medvetet och lokalt som möjligt.


    Gott lät det också =)
  • vikkey

    Oklart med dagens middag (åt en slamsig korvstroganoff, en av få gånger vi äter korv), men tycker det är sund att försöka äta så mycket lokalt/svenskt som möjligt. Mina föräldrar har höns, så vi äter mycket ägg, alla från lyckliga höns. Äter i princip bara älgkött (mannen jagar) och egenfångad fisk. De få gånger vi köper kött/korv försöker vi så gott det går köpa lokalt och finns inte det - i alla fall svenskt. Alla mejeriprodukter vi köper är Norrmejerier (bor i norr). Sommartid är de flest grönsaker från mammas trädgård, men sämre är jag tyvärr vintertid. All sylt/marmelad/mos vi äter är från bär/frukt vi själva plockar, likaså svamp. Älskar när det är farmers market på torget i vår lilla stad, så man får gå bananas på lokala grönsaker! Men under den där jäkla vintern dock.. :(

    MEN. Jag är sämre på frukt (då vi mest äter banan, som av naturliga skäl är svåra att hitta lokalproducerade) förutom de oändliga mängder äpplen mammas äppelträd bjuder på sommartid. Även torrvaror är jag dålig på att kolla ursprung på, men vill bli bättre!

  • Jemp

    Överlag köper jag kött och animaliska produkter svenskt, och så mycket som möjligt i övrigt. 

    Kvällens middag bestod av svensk potatis och creme fraiche, hartricot verts och lax minns jag inte (msc-märkt iaf).

  • klyban
    AniieeHär skrev 2017-03-30 20:39:21 följande:
    Idag äter vi pannkakor. Ja, så barnsliga är vi ibland. PGA några trådar började jag fundera på varifrån pannkakorna, med socker, sylt, grädde och kakao egentligen kommer. Så, jag undersökte saken.

    Äggen - kommer från Sverige. Mer precist från Småland (men mer precist går jag inte =P)
    Mjölet - även det svenskt.
    Mjöken - Igen, svenskt. Toklokalt, till och med. 
    Sockret - Svenskt
    Saltet - Svårspårat. Förmodligen inte svenskt.
    Smöret - Samma som mjölken
    Sylten - svenskt. Den har jag nämligen gjort själv.
    Grädde - Samma som mjölken.
    Kakao - osäker, men tror Venezuela

    Var kommer din middag ifrån?

    Salt finns inte i Sverige, undantag med lite havssalt på västkust och en mindre fyndighet.
    Lustigt att vi är en av få länder som inte har eget salt till att tala om.
    Många har annars saltgruvor och längre söderut, så har man såpass mycket salt i havet att man kan utvinna det där och enkelt.

  • AniieeHär
    klyban skrev 2017-03-31 13:30:33 följande:

    Salt finns inte i Sverige, undantag med lite havssalt på västkust och en mindre fyndighet.
    Lustigt att vi är en av få länder som inte har eget salt till att tala om.
    Många har annars saltgruvor och längre söderut, så har man såpass mycket salt i havet att man kan utvinna det där och enkelt.


    Jag vet. Det var ett skämt att skriva "fömodligen".
  • klyban
    AniieeHär skrev 2017-03-31 13:38:57 följande:
    Jag vet. Det var ett skämt att skriva "fömodligen".

    Oki, dock är det många som inte ens vet om detta.
    Så var som ett litet tillägg.
    Det är tydligt rätt få länder som inte har eget salt som jag förstått det.

Svar på tråden Var kommer din middag ifrån?