Inlägg från: Tecum |Visa alla inlägg
  • Tecum

    Låter vi terroristerna vinna?

    Alltid när det skett en terrorattack någonstans i världen går politiker och media ut och säger att vi måste fortsätta leva som vanligt, terrorismen får inte vinna och förändra vårt samhälle. Men ändå gör man det. Ett exempel, man ändrar tablån i TV och radio, inte bara i går kväll utan även idag. Ring så spelar vi och Melodikrysset utgår, förmodligen är det likadant på SVT och TV4. Media ältar det som hänt gång på gång utan att ha något nytt att komma med.

    Jag förstår att man vil visa offren och deras anhöriga respekt och ge människor en möjlighet att bearbeta det som hänt. Men går det inte till överdrift? Alla vet ju att den "reklam" som terrorister för genom den intensiva rapporteringen inspirerar dem till nya aktiviteter. Köra lastbil in i folkmassor är en väldigt enkel form av terrorism, man behöver inga kunskaper om vapen och sprängmedel. Det kommer att hända igen och igen. Samtidigt ökar man människors oro och misstänksamhet utan att för den skull ha några konkreta råd för hur man undviker terrorattacker.

    Några synpunkter på samhällets hantering av denna typ av händelser? Diskussionen om invandring tar vi en annan gång. 

  • Svar på tråden Låter vi terroristerna vinna?
  • Tecum
    Aquer skrev 2017-04-08 10:55:36 följande:
    Vi visar att vi är starka tillsammans mot terroristerna.

    Anders Ygeman pratar i Nyhetsmorgon om det.
    Vilken nytta gör den "styrkan"?
  • Tecum
    Aquer skrev 2017-04-08 11:06:42 följande:
    Att Sverige reser sig igen efter det hemska inträffade.

    Är det fel menar du med att en hel nation (i detta fall Sverige) hjälps åt med det?
    Det är givetvis inte fel att vi sluter upp bakom offren och deras anhöriga, det är de som drabbats. Men Stockholms city är inte Sverige så jag kan inte se att Sverige som land behöver resa sig.

    Vem gynnar det att media ältar det som hänt om och om igen? När situationen var under kontroll, alltså i går kväll, borde man återgått till ordinarie sändningar. Idag borde diskussionen uteslutande handla om vad vi ska göra för att undvika eller hantera framtida attacker, gårdagen är historia. Tjatandet om gårdagen gynnar bara terrorister och traumatiserar folk.
  • Tecum
    Aquer skrev 2017-04-08 11:49:22 följande:
    Hade du följt t.ex TV4 Nyhetsmorgon hade du nog förstått att detta inträffade inte kommer att fortsätta att"ältar och ältas" utan det kommer att trappas ner redan nu i tidig eftermiddag.

    När jag läser din trådstart samt dina svar i tråden får jag en känsla av att det var du som la kommentaren på TV4:s Facebooksida om att Lets Dance uteblev igår på grund av det inträffade.
    Nej, jag tittar inte på Lets Dance.

    När läget är under kontroll bör man försöka återgå till ett normalläge snabbt och inte ge terrorismen mer reklam. Det är som att hälla bensin på eld. Vanliga nyhetssändningar räcker.

    Lämnar tråden nu, är bortrest till måndag. Men fortsätt gärna att fundera över hur man ska hantera det som hänt.
  • Tecum
    hejpadiglol skrev 2017-04-10 15:37:56 följande:
    Tecum (trådstartaren), du har verkligen inte rätt när du säger att media ber folket att leva sina liv som vanligt. Tyvärr är du inte ensam om att prata sånt nonsens (ursäkta mig). Media spelar alltid en roll i att göra folket mer upprörda än vad de redan är, speciellt när det sker såna här brott. Sensationalism kallas det. Många säger att media ljuger, men det verkar som om de ändå fortsätter att falla in i samma fälla om och om igen av någon anledning. Media (och Stefan Löfvhen) kallade massmordet för ett terrordåd, och en attack mot Sverige innan polisen hann få tag på gärningsmannen och förhöra honom. Är detta ett försök att lugna ner folket eller att göra dem mer upprörda?

    Sverige hade bara några månader innan dådet gjort två saker:
    Man hade föreslagit att Försvarsmaktens forsknings- och utvecklingsverksamhet (FoU) skulle få 200 till 300 miljoner kronor för att "öka Försvarsmaktens operativa förmåga". www.regeringen.se/artiklar/2016/12/forskning-.../ Det har beslutats den 2 mars att återaktivera värnplikten. www.regeringen.se/artiklar/2017/03/regeringen.../
    Om vi lär oss från t.ex. USA:s historia så ser vi att detta är det första stadiet innan vi får en polisstat. Till slut hamnar folket under nästan total övervakning och förtryck ökar. Detta är inget slippery-slope argument utan är tekniskt utförbart, och vi kan se många exempel runt om i västvärlden.
    Medias uppdrag är nu att manipulera folket till att acceptera landets ansvarslösa utrikespolitik. Det är motsatsen till att göra det rätta vilket vore bl.a. att ändra landets utrikespolitik och låta USA röva ifred.
    Det är ju det jag menar, alla säger att det är så viktigt att vi fortsätter som vanligt, men de menar det inte utan gör tvärtom. Den tragiska händelsen i Sthlm gav media en kollektiv orgasm (när de väl kollat att deras anhöriga var i säkerhet), de var på första parkett. Alla stora var ju redan där och kunde rapportera direkt. Ofta måste ju media förflytta sig dit där det händer och när de väl kommer på plats är läget i allmänhet under kontroll. Men nu körde man järnet från början, ändå spreds en massa vilseledande uppgifter, om skottlossning osv. Sensationalism är ett bra ord, jag menar som du att man gör folk mer upprörda och skrämda istället för att lugna dem.

    Men vad du menar med ansvarslös utrikespolitik och vad den ev har med saken att göra förstår jag inte? Om något brister är det inrikespolitiken, man bryr sig inte om att fullfölja utvisningsbeslut utan låter personer gå under jorden med vad det innebär av att leva utanför samhället. Gärningsmannen attackerar för att Sverige finns till hands och han finns här, inte som något politiskt ställningstagande. Det är ett vanligt fel hos media, man försöker hitta något större syfte med terrorhandlingar men det handlar bara om ren ondska eller egenintresse.
  • Tecum
    Flash Gordon skrev 2017-04-11 12:00:18 följande:
    Anna Kinberg Batra:

    sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programi...

    "Varför får man då gå omkring fritt? Då ska man ju inte få göra det. Då kan det ju krävas att man sätts i förvar"

    Angående folk som nekas asyl/uppehållstillstånd men som i dagsläget "inte kan" utvisas till sina hemländer.

    Tonläget förändras.
    Troligen bara tillfälligt, om några veckor är den mesiga låt-gåattityden tillbaka hos makthavarna.
  • Tecum

    Hmm, Anton och jag är överens, vart är världen på väg egentligen...

    För egentligen borde folk göra precis tvärtom mot vad politiker och proffstyckare säger och ändra sitt beteende. Nya attacker kommer att ske, igen och igen. Det är så enkelt att stjäla en bil och braka in i folksamlingar. Inte så svårt att få tag i ett vapen och skjuta vilt omkring sig eller göra en bomb heller. Och skulle inspirationen tryta får de ny bara genom att titta på nyheterna...

    Statistiken visar att majoriteten av terrordåd sker i huvudstäder. Alltså borde människor undvika huvudstäder och i synnerhet folksamlingar i huvudstäder, och åka tunnelbana. Alltså sådant som de som åker till stora städer besöker och använder. Om man leker med tanken att folk verkligen ser verkligheten i vitögat och undviker turistmål i allmänhet och storstäder i synnerhet, vad gör makthavarna då? Misstänker att intensiteten i jakten på terrorister, faktiska och presumtiva, skulle skruvas upp åtskilliga hack... 

  • Tecum
    KillBill skrev 2017-05-27 09:18:28 följande:
    Varför pekar du just på den svenska lagstiftningen? När det gäller verkställighetshinder (hinder att utvisa någon) pga risk för tortyr eller dödstraff så har alla EU länder samma lagstiftning.
    Samma formella lagstiftning innebär inte att den tillämpas likadant i alla länder.
  • Tecum
    KillBill skrev 2017-05-27 09:34:48 följande:
    Det kan finnas olika tolkning kring om risk för dödsstraff föreligger (även Sverige har utvisat till länder där vissa organisationer hävdat att det finns dödsstraff) men om domstol kommer fram till att det finns risk för dödstraff så tillämpas lagen lika i hela EU.

    Kan du ge något exempel på motsatsen?
    Inget konkret, men du säger ju själv att det finns olika tolkningar. Rent generellt är det ovanligt att lagstiftning tillämpas exakt likadant i olika länder. Miljölagstiftning är ett bra exempel.
    Sedan har du nästa steg, i Sverige släpps han fri, i andra länder ses han som en säkerhetsrisk och behålls i förvar.
Svar på tråden Låter vi terroristerna vinna?