Inlägg från: klyban |Visa alla inlägg
  • klyban

    vilken SYLT är bäst?

    Pimpinellan skrev 2017-05-13 14:23:41 följande:
    Precis! Iddes bara inte räkna upp allt det... Glad  Själv föredrar jag min egenhändigt gjorda sylt med betydligt mindre socker i än köpessylt och mindre än enligt recept också. Sylt ska smaka av bären, inte smaka efterättssött. Vad gäller smak blir det nog hjortronsylt- som maken inte gillar alls.

    Måste säga detta med socker säger väl bara ens preferenser i om man gillar sött eller inte så söt sylt.
    Med egen sylt så har man problemet med lite socker att man måste skicka i rejält med konserveringsmedel.


    Som tex äpplemos funkar inte bra med massa konserveringsmedel för minska sockret.
    Jag har 30% som riktlinje, då det inte ger konserverande effekt i tillräcklig nivå innan dess.

    Lingonsylt har jag aldrig socker i när jag kokar lingon, inte innan jag ska konsumera lingonen i alla fall.
    Så kan man välja sockernivå beroende till vad man ska ha lingonen till.
    Så blir bara några milliliter vatten på botten, och sen se till det bara kokar upp, på sterila burkar och klart.
    Och socker gör så det bara tar en massa mer plats också.

  • klyban
    Grävling 75 skrev 2017-05-19 23:07:27 följande:
    Hemmagjord! Köp frysta bär om du inte har egna. 6 dl socker till 1 kg bär. Jag brukar ta hälften syltsocker och hälften vanligt socker. 1 kg jordgubbar (hackas när de är halvtinade) ger 3 burkar som står sig bra om de står i kylen.
    Riktigt så mycket socker behöver du inte, om nu du inte gillar det så sött.
  • klyban
    EnAnonumius skrev 2017-05-22 15:45:05 följande:
    Uh, hur kommer det sig att du har så otroligt mycket socker? Inte ens fabriksgjord sylt har så högt med socker som du rekommenderar att använda.

    När man tittar runt på sylt, så går det sällan över 50%, utan verkar ligga på 42-47%.

    Kom på det att personen kanske har en massa vatten tillsatt också.
    Då sjunker ju procenthalten en hel del.

  • klyban
    Tusselina skrev 2017-05-22 18:58:36 följande:
    Äppelmos med så mycket socker smakar totalt apa (och varför köpemos är i princip oätligt) - så därför har man mycket mindre och fryser det istället :)

    Jag tycker köpt äppelmos är rätt mediokert.
    Egen däremot är super god, och där tar jag den minimala mängden sockret för konservering, som då är 30%.
    Kan balansera upp sötman med citronsyra ibland och om jag upplever det för lite för sött.

    Min farmor frös äpplemos, och var sötat.
    Varför vet jag inte, och svårt och fråga nu, tror det kan ha med att konservering att göra.

  • klyban
    EnAnonumius skrev 2017-05-22 18:34:10 följande:
    Vilket är egentligen det för sött (smakmässigt) för mig men av någon anledning så gillar jag just ett tunt lager jordgubbssylt på pannkakor.. smile2.gif

    Men du har rätt har man en hel del vatten med så blir det ju inte så mycket till socker egentligen %-uellt sett.


    Gör som du, ett tunt lager sylt.
    Men ibland kör man krossade halvfrusna jordgubbar, då blir det tjocka lager istället ;)

Svar på tråden vilken SYLT är bäst?