• Anonym (Opere­rad)
  Äldre 30 jun 12:39
  46581 visningar
  28 svar
  +3
  28
  46581

  Jag har opererat bort mina analflikar/hemorrojder med THD!

  Hej!
  Vet att det är många som lider av detta pinsamma problem, och att det inte är något man pratar öppet om. Men realiteten är, att det faktiskt är jättevanligt och många skäms över att söka vård eller är rädda för en operation.
  Jag vill därför bara dela med mig av min erfarenhet nu när jag ÄNTLIGEN har opererat bort mina analflikar/hemorrojder. Jag sökte själv massor av information på nätet innan min operation, och dessvärre är de flesta historier JÄTTEHEMSKA att läsa. Jag var så nära att avboka min op-tid pga skräckhistorier jag läste på nätet bara dagarna innan op. Men jag hade inte behövt oroa mig!!

  Lite bakgrund: Kvinna, 32 år. Jag har haft nån kula/hemorrojd av och till under hela min uppväxt pga trög mage. Efter första graviditeten och förlossningen blev några av hemorrojderna kvar, som hängade tomma skinnpåsar. Efter mitt andra barn blev detta mycket värre! Efter den förlossningen så hade jag kanske 5-6 st analflikar som stack ut. Detta störde mig något oerhört. Min kost och min mage har fungerat utmärkt sen många år tillbaka, så jag har inte haft problem med hemorrojderna på väldigt länge. Dessa besvär kom alltså enbart från graviditeterna och förlossningarna. Tillslut bestämde jag mig för att göra något åt detta. Jag tog kontakt med min vårdcentral och där fick jag en tid för rektoskopi. Då kunde man konstatera att mitt endast satt på utsidan. Jag hade alltså inga hemorrojder inuti. Remiss skickades till dagkirurgin. Där fick jag göra ytterligare en rektoskopi och efter det bokades operation. Jag var verkligen jättenervös och rädd. Jag hade läst vissa trådar om patienter som svimmat under deras första toalettbesök efter operationen. Sår som skulle lämnas öppna o.s.v. Jag hade också fått höra att de endast kan skära av tre flikar åt gången och om man har flikar kvar efter första operationen så får man (om man vill) göra en 2:a operation.

  Tre dagar innan min operation började jag ta Dulcosoft 40ml/morgon. 
  I tisdags opererades jag och jag är såå glad att jag inte avbokade min tid! Jag fick träffa kirurgen som skulle operera mig och han berättade att han skulle operera mig med en relativt ny metod som heter THD. Här skär man INTE bort analflikarna utan stryper blodkärlet som förser fliken med blod, med ett stygn. Sedan dras hemorrojden/fliken upp i analen och sys fast jämte med sidan, där den sedan dör eftersom den inte får någon blodtillförsel. Han berättade att patienten mår mycket bättre efter denna sorts operation än den tradionella, där man skär av och lämnar öppna sår. När jag vaknade upp hade jag lite ont. Nästan som eftervärkar. Fick smärtstillande så det gick ju bra. Kirurgen berättade att ALLA flikar/hemorrojder nu var borta! Det var en mindre flik som han inte kunde operera med den nya metoden så den hade han skurit bort. Men alla andra hade han tagit bort enligt THD-metoden. 

  Kvällen efter op: Ingen smärta alls! Endast obehag pga en tamponad kirurgen satt in (som skulle komma ut av sig själv) Smärta 0/10.
  Dag 1 efter op: Vaknade av obehaget, men fortfarande ingen smärta! Var tvungen att bajsa ut tamponaden då den störde mig. Kände mig nödig HELA tiden den satt inne. Gjorde inte ont att bajsa ut den, utan smärtan kom en liten stund senare. Tog mina smärtstillande och sov nästa hela den dagen. Ingen smärta direkt i anus utan hade mer som förlossningsvärkar (konstigt nog!) Smärta 7/10. Blöder väldigt lite. Det är svullet och ömt. Smörjer med xylocainsalva.
  Dag 2 efter op: Mår mycket bättre. Men det är vila som gäller. Smärta 3/10.
  Dag 3 efter op: Känner mig bajsnödig och sätter mig i lugn och ro på toaletten. Trycker inte på utan låter det komma av sig själv. Tar fortfarande Dulcosoft 40ml/morgon så det är nog därför det går så bra. Det gjorde inte alls ont att bajsa, och inte efteråt heller! Smärta 2/10. Går fortfarande på smärtstillande. Alevdon och Ipren var 4e timme. 

  Jag är såå glad att jag tog mig mod till att söka hjälp för det här och smärtan var inte alls så hemsk som jag trodde. 
  Ville bara dela med mig av min historia om det är fler därute som funderar på en operation.

 • Svar på tråden Jag har opererat bort mina analflikar/hemorrojder med THD!
 • Äldre 26 jan 12:34
  #11

  Tack för det svaret du som jobbar med detta. Då behöver jag kanske inte oroa mig för att det är bestående. Kändes ju surt att betala för att ta bort en och sedan få nya. Men då går förmodligen dom svullnaderna ner efter ett tag. Skönt. Ha en fin helg!

 • Anonym (NS)
  Äldre 14 feb 00:26
  #12

  Hej har opererat bort mina analflikar bästa jag gjort! Låt er ej skrämmas av alla skräckhistorier! Svullet efter ja, men det får man räkna med gällande alla operationer. Lite blod och sörja som rann i ca 2-3 veckor men bara att ha gasväv mellan skinkorna och en binda samt duscha några gånger om dagen samt alltid efter toalettbesök. Åt Ipren i 2 dagar och vilade men levde annars som vanligt. Gör det!!!

 • Äldre 14 feb 00:35
  #13

  Vad kostade det?

 • Anonym (NS)
  Äldre 14 feb 08:01
  #14

  300:- som ett vanligt läkarbesök, och gratis om du har frikort såklart. antingen får du först gå till vårdcentralen och få remiss därifrån till specialist eller så om du bor i Gbg kan du skriva en ?egenremiss? till Lundby sjukhus det finns på deras hemsida, som du skickar in till dem så gör de en bedömning om ditt fall och jag fick komma in efter en vecka. De undersökte först och konstaterade att det var analflikar och fick tid för Op ca en månad senare. Lokalbedövningen gjorde ganska ont men resten är helt ok. De brände bort flikarna med nån aparat. Enkelt och snabbt!

 • Anonym (Aldri­g mer)
  Äldre 14 feb 09:13
  #15

  Jag gjorde en opreration för tre år sen. Det va ett helvete. Efter själva operationen så blödde jag inte eller hade så ont. Men efter någon månad började helvetet! Varje toabesök så sprack allt upp och blodet rann. I såren kom bajs som sved så jag trodde jag skulle svimma och efter varje toalettbesök var jag tvungen att duscha för att tvätta mig ren. Kunde inte använda papper på över ett år. Detta innebar ju samtidigt att jag inte kunde gå på en toalett utanför hemmet.

  Jag har alltid uppskattat analsex men efter den här operationen går inte det längre då det börjar blöda direkt, även nu tre år senare.

 • Ons 25 apr 2018 10:04
  #16

  Hej!

  Googlade om detta med operation och ditt inlägg ploppade upp!

  Jag vill också göra denna operationen , till vilken läkare gick du ?

  Här i Malmö bara de tittar på mig som ett ufo och säger sånt opererar man inte

  Det är verkligen skitjobbigt när man äntligen tar mod till sig att mötas med ett sånt svar.

  Jg stod på mig och ska nu få en remiss men blev jätteledsen.

  Hennes enda svar till mig, läkaren som skulle skriva remis var att sånt brukar man inte operera.

  Du har inte möjlighet att ge mig namnet på din läkare eller vårdcentral?

  ??

 • Anonym (M)
  Tor 26 apr 2018 01:04
  #17

  Tack för att du delade med dig! 
  Har själv lite besvär till o från med hemorrojd(er?), känns skönt att veta inför framtiden, har själv inte fått så bra bemötande från sjukvården generellt i mitt liv.

 • Anonym (Äntli­gen)
  Fre 4 maj 2018 15:29
  #18

  Äntligen tagit tag i detta efter tre barn och flera år av besvär, blivit fler för varje barn och jättejobbigt hålla rent. Frågade min bm på efterkontrollen och hon sa det var via vc. Jag gillar inte läkarna på den jag tillhör så jag listade om mig tillfälligt och fick tid på nya inom två veckor. Han kikade och skickade sedan remiss till sjukhuset. Var där idag på en undersökning och rektoskopi, och läkaren tyckte det var en självklarhet skicka mig vidare för operation. Känns så jäkla skönt att äntligen tagit mod till mig att åtgärda detta. Jag kommer bli sövd vilket känns väldigt bra. Får se hur länge jag får vänta på en operationstid. Jag har ju utvändiga hudflikar, 5 st räknade hon till och de kommer skära och bränna bort dem.

 • Anonym (Stjär­nan)
  Tis 31 jul 2018 18:28
  #19

  Vart opererade du dig, och vad hette läkaren? På VC avrådde min läkare mig att op mig, och talade om hur "misslyckade" de operationerna är :( Har också läst massa skräck scenarios. Mina flikar ser väldigt hemska ut och jag vll verkligen ta bort dem. 

 • Anonym (Äntli­gen)
  Lör 18 aug 2018 23:05
  #20
  Anonym (Stjärnan) skrev 2018-07-31 18:28:43 följande:

  Vart opererade du dig, och vad hette läkaren? På VC avrådde min läkare mig att op mig, och talade om hur "misslyckade" de operationerna är :( Har också läst massa skräck scenarios. Mina flikar ser väldigt hemska ut och jag vll verkligen ta bort dem. 


  Har inte blivit kallad ännu...så vet inte mycket mer än
 • Fre 14 sep 2018 21:53
  #21

  Hej! Jag opererade bort 5st yttre i onsdags. Hon skar bort dom och lämnade öppna sår. Läkaren sa att jag kommer ha så ont! Alltså verkligen JÄTTEONT! Men nej, att gå på toaletten efter barnen var hundra gånger värre! Jag är så glad att jag gjort det, vet inte hur det kommer bli när det är läkt men vill bara säga att smärtan behöver inte vara så hemsk. Vi är ju alla olika. Jag skulle smärtskatta ungefär 2/10. Lycka till för er som snart ska göra?t :)

 • Anonym (LB)
  Fre 21 sep 2018 23:54
  #22

  Jag tog bort två analflikar för fyra dagar sedan. Har inte heller haft särskilt ont efter, tar alvedon och naproxen, men det är helt klart överkomligt. Blöder lite ibland i samband med toabesök. Läkaren skrämde upö mig rejält och sa att det kommer göra VÄLDIGT ont, men blir det inte värre än så här är jag nöjd. Nu hoppas jag verkligen att det läker ihop fint. Är det någon som har erfarenhet av läkningstiden? Den verkar kunna variera mellan 1 vecka och 4 månader.

 • Lör 2 feb 2019 21:55
  #23

  Hej,

  Vart gjorde du operationen och vem var läkaren? Är väldigt intresserad av att genom gå en sådan operation själv men är väldigt rädd! Dessutom har flera läkare avrått mig samt att kirurgen jag träffade sa att det skulle vara ?ett helvete efter operationen?. Jag känner mig inte direkt sugen på att låta den läkaren operera mig som har en sådan inställning.

 • Anonym (Ånges­tbrude­n)
  Sön 21 nov 2021 12:46
  #24

  Jag genomförde en operation för fyra dagar sen där jag tog bort en flik. Som det ser ut nu är det typ värre än innan, en stor och en minde kula har uppstått. Ni som gjorde operationen för länge sedan, hur ser det ut för er idag och minns ni hur de såg ut några dagar efter operationen? Hua har sån ångest att det blivit värre än de var tidigare.

 • Anonym (Flärp­)
  Sön 21 nov 2021 12:57
  #25

  Intressant tråd trots att den är gammal. Jag har en flärp och har inte förstått att det troligen är en tom, fd hemmorojd. Jag skulle vilja ta bort den enbart av kosmetiska skäl. 

 • Anonym (Äntli­gen)
  Mån 29 nov 2021 11:01
  #26

  Tog ca 3 veckor att läka, hade ont och kändes inte hoppfyllt, men blev såååå mycket bättre!!!

 • Anonym (Samma här :))
  Mån 9 jan 00:53
  #27
  Anonym (Ångestbruden) skrev 2021-11-21 12:46:54 följande:

  Jag genomförde en operation för fyra dagar sen där jag tog bort en flik. Som det ser ut nu är det typ värre än innan, en stor och en minde kula har uppstått. Ni som gjorde operationen för länge sedan, hur ser det ut för er idag och minns ni hur de såg ut några dagar efter operationen? Hua har sån ångest att det blivit värre än de var tidigare.


  Hur blev det, nu när det har gått en tid? Jag är inne på dag 5 sedan jag  tog bort 2 flikar. En medelstor och en liten. Upplever som du att det är som två minde svullna kulor på vardera sida av det större såret. Dämpade sig dina svullnader och läkte snyggt? (Haha, snyggt?.)

  Min upplevelse: kom på kontroll till kirurgen efter egen vårdbegäran. De ställde inte ens frågor utan tant-kirurgen sa bara ?jag tar bort dem nu om du vill, men bedövningen gör ont. Jag måste sticka dig?. Ja tack, svarade jag. 


  Yes, det gjorde ont med bedövningen. en fis i rymden dock för alla som fött barn vaginalt. Själva avlägsnandet kändes inte alls. Dag 1 i smärta: ok. Dag 2 ok. Dag tre ONT. Dag 4 bättre igen. Idag, dag 5? det kliiiiar! Aaaa jag blir galen och vet inte om jag vågar smörja med någon salva? 


  har ni andra smörjt eller bara låtit det vara?

 • Anonym (Samma här :))
  Ons 25 jan 22:50
  #28

  Ok så en liten uppdatera igen om någon läser tråden. 16 dagar sedan förra uppdateringen. 

  klådan höll i sig några dagar och den var nog värst av allt. Svullnaden runt såren har lagt sig mycket och jag har fram tills för någon vecka sedan haft en (obefogad verkar det som) rädsla att såren inte ska läka ihop helt utan lämna en djup reva med tydliga kanter. 


  verkar ha helt fel gällande det som tur är, för såret sluter sig fortfarande. Det är inte alls så djupt just nu utan verkar läka bra. Såret har en gråbeige nyans och sprickan/såret är ganska litet nu. Tror det är någon hinna och att det fortfarande läker där under. 


  har inte haft någon smärta senaste två veckorna. Kommer fortfarande lite blod när jag går på toaletten. 

  Ångrar inte en sekund att jag gjorde detta, ser fint ut och jag tror inte ens att det blir några stora ärr heller för den delen. Världens skillnad när jag känner efter! :) jag är supernöjd. 


  skulle tippa på 2-3 veckor till innan det är helt totalt  läkt. :)

Svar på tråden Jag har opererat bort mina analflikar/hemorrojder med THD!
Logga in
Bli medlem