• Äldre 13 Jul 19:34
    6975 visningar
    6 svar
    6
    6975

    Hjälp! autism-behandlingar råd tips på IBT,diet, mm

    Hej alla föräldrar!


    Har en dotter på 2,5 år där en psykolog gjorde en utredning och kom fram till att vår dotter förmodligen har autism men väntetiden till rehabiliteringen är ca 6 månader. Vi föräldrar har misstänkt detta länge.

    min fråga till er där ute som har barn med autism är vad har ni testat för behandlingar/metoder som har hjälpt era barn att utvecklas osv
    Har varit ute på nätet i två månader och läst om olika metoder som ska hjälpa barn med autism att utvecklas, men vet inte vart jag ska börja mer än dieten där jag märker att Bianca har förändrats positivt. Läst mycket om att man ska ta  prover på tarmarna mm. var kan man göra de testerna tex, Danmark Norge Sverige?

    Mycket frågor blev det från en förvirrad mamma som vill underlätta situationen för sitt barn och familjen, tar gärna emot tips och råd!

  • Svar på tråden Hjälp! autism-behandlingar råd tips på IBT,diet, mm
  • Äldre 13 Jul 21:45
    #1

    Autism visar sig så olika hos olika barn. Vilka symptom är värst för er dotter så kan jag försöka ge tips?

  • Äldre 13 Jul 22:47
    #2

    -leker mer än gärna med andra barn men hon förstår inte vad leken går ut på, springer barnen runt och leker "tagen" så fattar hon ej det utan bara springer runt barnen och har jätteroligt.

    - Pekar ej på saker,

    - Har ögonkontakt men inte så mycket.

    - Gråter såfort lillebror gråter, de kan gå så långt att hon slänger å viftar med ben och armar på golvet hystersikt tills vi får tyst på lillebror.

    - Inget språk direkt, vet vad de flesta saker heter men inget mer.

    - förstår ej uppmaningar

    - Playdouh leran kan hon sitta och smula ner till små små bitar varje gång man tar fram den.

    - tycker om att kramas och gosa.

    Listan kan göras lång.

    Hon är mottaglig för att lära sig har vi hört från vår privata logoped. Det märker vi oxå att hon vill, men de är hennes autism som krånglar till det.

  • Äldre 13 Jul 22:51
    #3

    Oj sorry du skrev värst! 2 grejer just hon gör som är ganska jobbiga både för oss och henne.

    Det värsta är väl att hon gråter hysterisk ofta när lillebror gråter,

    Sen är hon envis och vill leka med alla barn hon ser, blir svårt att få hem henne när hon är ute även där gråter hysterisk

  • Äldre 14 Jul 09:30
    #4
    BiancasMamma86 skrev 2017-07-13 22:47:38 följande:

    -leker mer än gärna med andra barn men hon förstår inte vad leken går ut på, springer barnen runt och leker "tagen" så fattar hon ej det utan bara springer runt barnen och har jätteroligt.

    - Pekar ej på saker,

    - Har ögonkontakt men inte så mycket.

    - Gråter såfort lillebror gråter, de kan gå så långt att hon slänger å viftar med ben och armar på golvet hystersikt tills vi får tyst på lillebror.

    - Inget språk direkt, vet vad de flesta saker heter men inget mer.

    - förstår ej uppmaningar

    - Playdouh leran kan hon sitta och smula ner till små små bitar varje gång man tar fram den.

    - tycker om att kramas och gosa.

    Listan kan göras lång.

    Hon är mottaglig för att lära sig har vi hört från vår privata logoped. Det märker vi oxå att hon vill, men de är hennes autism som krånglar till det.


    Om det med lillebror tänker jag att det kan antingen bero på att hon inte förstår och tycker att han beter sig konstigt och dels att hon tycker synd om honom och blir frustrerad art hon inte kan hjälpa. Det jag tror kan vara bra är både att visa vad hon kan göra och försöka förklara själva fenomenet. Dvs när han blir ledsen så visa hur hon kan trösta (en sak som funkade bra med mitt autistiska barn som var liknande var att få komma med papper/näsduk och hjälpa till att torka tårar. Tårar är ju väldigt konkret.) och också visa att små barn gråter ibland. Enklaste sättet är nog att visa tex youtubefilmer av gråtande barn som blir tröstade och blir glada igen. Då kan hon titta många gånger tills det känns tryggt. Mitt barn har alltid gjort så om någon situation har känts otrygg tex tappa mjölktand, leka på lekplats etc. Då kollar han först hur man gör och att det inte är farligt. Han var lite äldre dock när vi började med det, ett år äldre än er dotter. Det blev enorm skillnad, han slutade ha utbrott och blev lugn och nöjd. Det hjälpte också massor med språket för honom. Jag vet inte hur det är för ert barn men han har svårt att uppfatta orden i en mening och uttalet blir jättekonstigt. Med ipaden som han själv kunde styra kunde han lyssna på samma ord om och om igen kanske 30-40 ggr i rad och försöka uttala det för sig själv.

    En generellt bra grej är att autistiska barn ofta får specialintressen och då kan man använda det för inlärning, brukar gå jättemycket bättre.

    Är det så att er dotter förstår uppmaningar men inte följer dem så kan det funka bättre om en älskad nalle får be henne istället att ni gör det. Ifall uppmaningar inte alls funkar så börja öva med den enklaste "Kom". Ställ er med några meter isär och en av er ropar "Kom" på ett roligt sätt, tänk som man ropar på en hund tex och visar med kroppsspråk att hon ska komma. Om det inte får någon effekt så kan den andra hjälpa/föra henne till den som ropade. Den blir då jätteglad och kramar henne och ger någon liten godsak eller vad hon nu gillar. Bra att verkligen överdriva hur glad man blir och tjoa. Men olika barn gillar olika. Ge något hon uppskattar. Sedan står hon hos den föräldern och den andra ropar kom på samma sätt. Man fortsätter likadant. Hon kan försöka själv ett litet tag men ser man att hon inte kommer komma så hjälper man till dvs hon ska inte misslyckas. Belöning varje gång och inte för långa övningstillfällen. Sluta när det går som bäst. Efter ett tag behövs inte godsak utan då räcker en kram och/eller att mamma blir glad. Sedan kan man fortsätta med svårare uppmaningar när det funkar.

    Uppmuntra ögonkontakt men respektera när hon inte orkar ha det och prova lek som hon gör, smular hon lera så visa att ni också kan göra så :)

    Lite tips iaf :)
  • Glinda från Oz
    Äldre 21 Feb 06:46
    #5

    Misstänker ni att hon är allergisk/intolerant mot något? Autistiska kan äta samma mat som vem som helst.

    Vissa med autism har svårt att skilja på sina egna känslor och andras. Är ni två just då och har möjlighet tycker jag en av er ska gå iväg med flickan och göra något annat. Gå ut om (det finns möjlighet) det är lyhört hemma.

  • Äldre 22 Mar 07:09
    #6

    Har en 5åring med autism och adhd: kombinerad form. 


    När det gäller dieter så sägs det att mjölkfri, glutenfri och sojafri kost är att föredra då detta kan mildra vissa av de autisiska symtomen och gör att hyperaktiviteten minskar hos barn med adhd, sägs även att barnen kan blir mer sociala. Finns liiite forskning kring det eftersom inget läkemedelsföretag skulle vilja gynna forskning som visar att man kan mildra adhd med hjälp av mat istället för mediciner - det gynnar ju inte läkemedelsföretagen. Men det har gjort en studie i england och i norge som påvisade att kosten faktiskt kan ha snarlik effekt som medicinen i vissa fall. 


    Detta med att dottern börjar gråta när lillebror gråter, kan som ovanstående sagt ha och göra med att hon inte kan skilja på sina och hans känslor. men det kan också bero på att hon är ljudkänslig och helt enkelt inte klarar av ljudet när han gråter och därmed får härdsmälta. Min pojke är väldigt ljudkänslig, och kan få utbrott och härdsmälta av för mycket intryck och för hög ljudnivå. Nu är han såpass stor att han själv kan säga det, eller dra upp luvan - och på så vis signalera till mig att det är ljudnivån som stör honom, så jag får en möjlighet att anpassa så han inte behöver få utbrott(oftast är det att vi lämnar miljön med för mycket ljud) och må dåligt.

    En sak som är viktigt med barn med autism är förberedelse och rutin. Använder ni bildschema? Används bildschema på förskolan? Min son kan få total härdsmälta om det blir förändringar i rutin, eller om han fått för sig något, och så blir det inte som han har fått för sig. Därför är förberedelse och rutin otroligt viktigt. Det kräver dock ganska mycket av er som föräldrar. man måste förbereda och parera och anpassa allt i vardagen. Det är svårt i övergångsperioden. men när man väl fått in rutinen brukar(inte alltid) det flyta på ganska bra. Men du är inte mer än människa, så sätt inte för högra krav på dig själv.


    Skulle även starkt rekommendera dig att gå med i "stolt npf-förälder" och "fantastiska föräldrar (till barn med npf-problematik)" och "fantastiska föräldrar - kostgruppen (till barn med npf-problematik) på facebook.
    Dessa grupper är helt suveräna gällande tips, råd och stöttning. Vi är en grupp av likasinnade föräldrar men barn som har npf-problmatik och därför har en helt annan förståelse för varandras vardag - typ att barnet kan få total härdsmälta för att strumporna sitter konstigt. eller att maten lagts upp fel på tallriken. Ja, många småsaker som "alla andra" inte har en aning om eller kan förstå, fören dom själva får uppleva och leva med det. 

    Kram och lycka till. 


     

Svar på tråden Hjälp! autism-behandlingar råd tips på IBT,diet, mm