• rosagubben

    Hjälp! autism-behandlingar råd tips på IBT,diet, mm

    Har en 5åring med autism och adhd: kombinerad form. 


    När det gäller dieter så sägs det att mjölkfri, glutenfri och sojafri kost är att föredra då detta kan mildra vissa av de autisiska symtomen och gör att hyperaktiviteten minskar hos barn med adhd, sägs även att barnen kan blir mer sociala. Finns liiite forskning kring det eftersom inget läkemedelsföretag skulle vilja gynna forskning som visar att man kan mildra adhd med hjälp av mat istället för mediciner - det gynnar ju inte läkemedelsföretagen. Men det har gjort en studie i england och i norge som påvisade att kosten faktiskt kan ha snarlik effekt som medicinen i vissa fall. 


    Detta med att dottern börjar gråta när lillebror gråter, kan som ovanstående sagt ha och göra med att hon inte kan skilja på sina och hans känslor. men det kan också bero på att hon är ljudkänslig och helt enkelt inte klarar av ljudet när han gråter och därmed får härdsmälta. Min pojke är väldigt ljudkänslig, och kan få utbrott och härdsmälta av för mycket intryck och för hög ljudnivå. Nu är han såpass stor att han själv kan säga det, eller dra upp luvan - och på så vis signalera till mig att det är ljudnivån som stör honom, så jag får en möjlighet att anpassa så han inte behöver få utbrott(oftast är det att vi lämnar miljön med för mycket ljud) och må dåligt.

    En sak som är viktigt med barn med autism är förberedelse och rutin. Använder ni bildschema? Används bildschema på förskolan? Min son kan få total härdsmälta om det blir förändringar i rutin, eller om han fått för sig något, och så blir det inte som han har fått för sig. Därför är förberedelse och rutin otroligt viktigt. Det kräver dock ganska mycket av er som föräldrar. man måste förbereda och parera och anpassa allt i vardagen. Det är svårt i övergångsperioden. men när man väl fått in rutinen brukar(inte alltid) det flyta på ganska bra. Men du är inte mer än människa, så sätt inte för högra krav på dig själv.


    Skulle även starkt rekommendera dig att gå med i "stolt npf-förälder" och "fantastiska föräldrar (till barn med npf-problematik)" och "fantastiska föräldrar - kostgruppen (till barn med npf-problematik) på facebook.
    Dessa grupper är helt suveräna gällande tips, råd och stöttning. Vi är en grupp av likasinnade föräldrar men barn som har npf-problmatik och därför har en helt annan förståelse för varandras vardag - typ att barnet kan få total härdsmälta för att strumporna sitter konstigt. eller att maten lagts upp fel på tallriken. Ja, många småsaker som "alla andra" inte har en aning om eller kan förstå, fören dom själva får uppleva och leva med det. 

    Kram och lycka till. 


     

Svar på tråden Hjälp! autism-behandlingar råd tips på IBT,diet, mm