• Jw83

    Sista 2 månaderna, Funderingar (första barnet)

    Jag läste en studie i plötslig spädbarnsdöd. Där jämförde dom bl.a. Lightcigg och vanliga cigg. Risken för psd är väldigt mycket högre om man rökat som gravid än om man inte gjort det. I den studien så var det ungefär lika många bebisar som dog (troligtvis)för att deras mamma rökt vanliga cigg som bland dom var mamma rökt Light. Så när det gäller just risken att er bebis dör under tidiga barndomen så kvittar det.

    Det är svårt att sluta röka. Självklart! Det är svårare att hitta sitt barn dött i sin säng. Det är stressigt att sluta röka men tror du inte att det är stressigare att planera sitt barns begravning, lägga fram favoritkläderna hen ska ha i kistan osv och samtidigt veta att det med högsta sannolikhet var dina val som dödade hen? Säger inte det för att vara elak. En vän gick igenom samma sak. Alla säger så klart "det är ju inte säkert att det var rökningen". Men alla vet att hon valde ciggen framför sitt barns liv bokstavligt talat. Hon mår väldigt dåligt och vill bara skaka om alla gravida som röker och skrika åt dom. Smärtan av att ha dödat sitt barn är värre än all abstinens i världen.

    Min egen mamma fick många mycket sena missfall. Hon rökade i alla graviditeter. Självklart säger hon att missfallen inte nödvändigtvis berodde på rökningen. Men hon ökade missfallsrisken med 50% fullt frivilligt. Hon säger att min bror föddes fullt frisk trots rökningen... men han vägde knappt 1kg och var på väg att dö när han föddes och idag har han migrän, allergier och en något lägre begåvning.

    Jag förstår att alla kommentarer om rökningen undanbedes men min vännina önskar att alla hade låtit bli att vara så jävla snälla och finkänsliga. Hon önskar att omgivningen hade skammat henne ordentligt så ångesten över rökningen blivit större än suget.

Svar på tråden Sista 2 månaderna, Funderingar (första barnet)