• Anonym (Kaffedraken)

    Ni som delar upp ledighet/börjar jobba lite tidigt

    Skulle gärna vilja höra lite andra varianter på vara hemma med barn än att kvinnan är hemma heltid minst ett år, sedan mannen ett halvår osv. Någon som gjort på annat vis?

    Vi väntar vårt första barn och vi har en idé om att jag är hemma först 4-5 mån heltid och sedan börjar jobba 6-8 h/vecka uppdelat på en eller två dagar (kan jobba hemifrån till största delen) och att min man då är hemma istället. Får man ha dagar där båda jobbar (jag hemifrån max 3-4 h men på barnets villkor givetvis) och man har mina föräldrar som är hos oss och hjälper till?

    Vad kan ni se för fördelar/nackdelar?

  • Svar på tråden Ni som delar upp ledighet/börjar jobba lite tidigt
  • Anonym (Kaffedraken)

    Även input på hur länge ni när hemma totalt? Jag vill gärna att vårt barn ska kunna va hemma tills den är 2 år, känns så tidigt att börja på förskolan innan dess...

  • Anonym (Kaffedraken)

    problemet är väl amning, barnet kan inte amma från pappan. Därför skall mamman vara hemma så mycket som möjligt i början så barnet kan amma.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Jag och den andra mamman var hemma båda två de tre första månaderna. Så otroligt skönt att kunna hjälpas åt den första jobbiga tiden, och att båda två hade samma chans att vänja sig vid att vara förälder! Därefter jobbade jag halvtid under våren och min fru ca 25%. Himon jobbar också hemifrån, som du, och kunde jobba när bebisen sov. När han var 7 månader, i slutet av maj, gick vi båda på fyra månaders ledighet igen för att ha hela långa sommaren tillsammans.

    Till hösten, när vår son är ett, ska han börja på förskola. Vi tror att han kommer att ha roligt med andra barn och att det kommer att vara bra för honom, men han ska bara gå 15 timmar i veckan så att det inte blir för långa dagar. Han är ju liten trots allt. Vi kommer att turas om att hämta på fsk och ta hand om honom på eftermiddagarna.

    För mig var det här en bra lösning då:

    1) Vi kunde hjälpa och stödja varandra

    2) vårt barn fick båda sina föräldrar

    3) vi fick båda stumulans av att jobba deltid men kände inte att vi var borta för mycket.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Vi har i lite varierande ordning (3 barn) försökt ha 6-8 månader ledigt var på heltid samt ytterligare 6-8 månader där båda varit hemma på halvtid.

    Bäst för barnet verkade det vara när vi tog ordningen mamma heltid - båda halvtid - pappa heltid. Roligast för mig som mamma var det när vi tog halvtidspasset sist för då fick jag chans att vara hemma med ett äldre barn (13-20 månader) och inte bara en bebis.

  • Anonym (Kaffedraken)
    spacejungle skrev 2017-08-01 15:51:11 följande:

    problemet är väl amning, barnet kan inte amma från pappan. Därför skall mamman vara hemma så mycket som möjligt i början så barnet kan amma.


    Jag bor bara 1 min från kontoret så den lilla tid jag inte jobbar hemifrån (och om det inte finns bröstmjölk urpumpat), så kan jag gå hem för att amma - visste ni att det är lag på att man får ledigt från jobbet för att göra det?  

    Ska väl tilläggas att jag har ett mycket flexibelt jobb, nästan som egenföretagare
  • Anonym (Kaffedraken)

    Jag hade inget annat val än att vara hemma i ett år och sedan skola in dem hos dagmamman.
    Pappan var inte intresserad av att vara hemma, och jag var tvungen att ta ut alla dagar i veckan för att vi skulle gå ihop ekonomiskt.

    Det fungerade hur bra som helst, det var ingenting jag funderade på förrän jag hörde att andra gjorde på andra sätt (var 20 när jag fick barn, och kompisarna började få barn 10-15 år senare). Barnen var alltid bland de yngsta när de började hos dagmamman/dagis, men de var aldrig de enda ettåringarna där, även om de kanske var de enda som var där på heltid.
    Med tredje och yngsta barnet, som är en sladdis, tänkte vi göra annorlunda, men så skiljde vi oss mitt i graviditeten, så det var inget att be för där heller :/. 

    Fast det blev bra ändå. Inget fel på mina ungar inte :)


    I don't stop when I'm tired, I stop when I'm done.
  • Anonym (Kaffedraken)

    7månader hemma på heltid var med första. Första sex veckorna hemma båda. Sen jag halvtid 4 månader. Sen båda 80% fyra månader. Avslutade med jag 80% fyra månader.

  • Anonym (Kaffedraken)
    spacejungle skrev 2017-08-01 15:51:11 följande:

    problemet är väl amning, barnet kan inte amma från pappan. Därför skall mamman vara hemma så mycket som möjligt i början så barnet kan amma.


    Det är ju inte alla som ammar, men om man gör det och ändå vill jobba så kan man väl tänka sig lite olika lösningar, beroende på hur arbetsförhållandena ser ut. Jag ammade morgon, sen gav vi flaska och smakportion till lunch och sen kom jag hem till amningen på eftermiddagen. En kompis till mig jobbade halvtid och pumpade till målet som hon inte var hemma. Två kompisar gjorde som så att papporna kom till jobbet eller också tog de längre lunch och åkte hem, ammade och åt själva. En del kanske kan jobba hemifrån. Andra anpassa flextid så att det passar amningen. Finns säkert massor fler alternativ som jag inte kommit på än.
  • Anonym (Kaffedraken)

    Jag var hemma 6 månader med vårt barn, därefter jobbade jag 80% medan pappa är hemma tills barnet är 15 månader dvs 9 månader efter mig. Vi har gett ersättning från start. Var inga problem att börja jobba efter 6 mån men då gick jag ju ner i tid från 100% till 80% så att vi skulle ha lite extra familjetid hela familjen/vecka.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Med första barnet började jag jobba 40% (2 dagar per vecka) vid 3 mån. Pappan var hemma de dagarna men vi tog inte ut någon fp då pappan inte tog f-ledigt. Utan han har skiftjobb s0 vi kunde gå omlott. Stora killen är född i februari så det var lagom att skola in i augusti följande år så han hann bli 18 mån gammal vilket vi tyckte var lagom.

    Nu är jag hemma med lillebror som föddes i maj 2017. Honom tänker vi skola in i januari 2019, nästa år efter sommaren tycker vi att han fortfarande är för liten. Tanken är att jag ska vara helt ledig tom juli 2018. Pappan jobbar oregelbundet och är hemma mycket ändå, utan att ta ledigt. Sen ska vi försöka få ihop våra scheman nästa höst så att vi kan skjuta på förskolestarten. Det borde funka, maken kan göra schemalagda byten och min arbetsgivare är väldigt tillmötesgående.

    Jag har inte kunnat amma så länge, lillen är snart 3 mån men vi har redan avslutat då jag inte har tillräckligt med mjölk. Så den biten är inget problem för oss. Det är möjligt att jag går in på deltid redan i höst om det behövs men i så fall fixar ju maken matningen.

  • Anonym (Kaffedraken)

    VI har jobbar ca 80% tillsammans första året, förutom de 3 första månaderna då vi varit helt lediga tillsammans.

    Vi ordnade det såhär ungefär:
    Första 2 veckorna tog pappan sina 10 pappadagar, därefter tog han 5 veckors semester och sen tog jag 5 veckors semester och han var FL. => Första 12 veckorna.

    Sen jobbade han 80% och jag var helt ledig. Då han var ledig onsdag så fick vi kort vecka - lediga tillsammans - kort vecka - helglediga tillsammans. Ca 5 mån gjorde vi så, sen började jag jobba lite (= barnet var ca 8 mån).

    Då jobbade vi 40% vars och var helt lediga onsdag tillsammans. Då blev det en naturlig överlämning, då vi var hemma båda en hel dag och hann prata om barnet och allt annat.
    Dvs mån-tis pappan jobbade och jag var hemma. Ons båda hemma. Tors-fre jobbade jag och pappan var hemma. Helg = båda var hemma.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Barnet fött nov 2014. Började jobba igen jan 2015. Hade möjlighet att anpassa arbetet till att ha bebisen med mig. Pappan gick på föräldraledighet juni 2015 och var föräldraledig på heltid i 4 månader, sen jobbade han varannan helg till maj 2016. Jag hade barnet med mig på jobbet/jobbade om varandra juni-juli och halva augusti 2016 och förskolan började den 17/8-16 när barnet var 1 år och 9 månader.

    Funkade bra för oss men jag ångrar lite att jag gick tillbaka så tidigt och inte stannade hemma lite längre, kanske 2 månader till hade varit bra. Men jag var så trött på att vara hemma hela tiden och stressades över att mitt företag inte skulle hinna utvecklas lika snabbt som konkurrenternas så jag skyndade tillbaka.

Svar på tråden Ni som delar upp ledighet/börjar jobba lite tidigt