• Anonym (anonym)

    Föräldrar som inte köper mat?

    Jag vet inte om någon kommer känna igen sig i det här men jag bor med min mamma och hon köper väldigt sällan mat. Hon äter mat på jobbet sen på kvällen brukar hon ta lite yoghurt eller en macka och ibland ingenting, samma på helgen. såklart förstår jag om hon inte vill ha eller orkar och jag har inte tänkt på det så mycket innan eftersom vi är vana vid det och äter mat i skolan och på kvällen brukar vi ofta inte vara hungriga för att behöva äta någon mat, och macka eller typ yoghurt är ju också mat. Men nu på sommarlovet har det varit ett problem eftersom det inte finns nåt att äta förutom till frukost. ibland inte ens det men vi kan ju handla själva, dock har vi inte så mycket pengar och det räcker inte så långt. speciellt inte eftersom jag inte prioriterar mat för man vill ju köpa annat också....


    Någon som känner igen sig eller är hon "ovanlig"?

  • Svar på tråden Föräldrar som inte köper mat?
  • Anonym (usch)

    Håller med, detta låter illa. Vi har inte heller alltid en massa råvaror hemma och vi lagar inte heller mat varje dag, men vi ser alltid till att det finns i frysen! Som barnen kan ta fram och värma. Falafel, korv, grytor vi har lagat tidigare och sparat... Plus basvaror då förstås. Makaroner, potatis, morötter, frukt... Inga mängder, men att det alltid finns.

    Man bör inte leva enbart på yoghurt och mackor. Som 16-åring bör du kunna fixa mat själv, men du ska inte behöva betala för den! Din mamma är skyldig att försörja dig.

  • Anonym (Dumheter)
    Anonym (ansvar) skrev 2017-08-18 02:18:35 följande:
    Du får alltså hela barnbidraget? Fast de pengarna är meningen att vara till din mat, försäkringar för dig, avgifter av olika slag för dig, alla dina kläder och hygienprodukter m.m. Din mamma borde inte lämna över alla pengar och hela ansvaret för allt detta på dig.

    Säger som andra ovan: Prata med skolsköterskan. I övrigt kan du ta hjälp av din hem- och konsumentkunskapsbok för att få hjälp med matplanering. 
    Bs, barnbidraget ska inte räcka till en tonårings mat, kläder och allt annat!
  • Anonym (mamma)

    Stackars barn! Gråter 

    Finns det någon pappa med i bilden?
    Så länge som du & dina syskon studerar har din mamma försörjningsplikt för er.
    Du ska absolut inte köpa mat för ditt studiebidrag, utan det ska vara till för dig t ex fika, bio.
    Som många redan har skrivit: prata med skolsköterskan om hur du och dina syskon har det hemma.

  • Anonym (D)

    Men vem ser efter dina syskon på loven ? Får de mat ? Dina 1050 kan omöjligt räcka för mat till er alla. Hur många syskon har du ? Du är gammal nog att fixa mat till dig själv men 1050 är väldigt lite pengar om det ska räcka till allt. Det är inte heller rättvist att du ska ha ansvar över dina syskon och att de ska få mat.

  • Anonym (Bea)

    Det låter inte klokt och jag tycker att det är självklart att jag som förälder serverar varm middag på kvällen. Skolluncher kan ju variera lite i hur mättande de är och hur goda sonen tycker att det är. Det är mitt ansvar som förälder att han får i sig ordentlig mat och jag räknar inte mackor och yoghurt som riktig mat. Särskilt inte för snabbväxande tonåringar som kan vara hungriga jämt.

    Prata med mamma, lär er att göra några enkla vegetariska rätter som är lätta att laga och om det inte hjälper tycker jag att du ska prata med skolsyster.

  • Anonym (Funktionsnedsättning?)

    Min första tanke är om din mamma möjligtvis har någon lättare psykisk funktionsnedsättning?

    Som bidrar till svårigheter att få till handling och matlagning?

  • Anonym (Fia)

    Det där är verkligen inte ok! Det är i synnerhet allvarligt att hon inte ger er riktig mat under loven, men det är inte heller ok att hon bara erbjuder mackor efter skoldagar. Ta hjälp av din skolkurator. Din mamma behöver nog hjälp av socialtjänsten eller liknande.
    Antingen räcker inte ekonomin eller så har hon mentala funktionshinder. Det finns hjälp att få!
    Ni barn behöver ju näring för att vara friska!

  • Anonym (stor-potäten)
    Anonym (anonym) skrev 2017-08-17 22:45:07 följande:

    Om jag frågar mitt yngsta syskon (7 år) vad hon vill äta säger hon 9 gånger av 10 mackor därför brukar jag också köpa det för alla äter det och det räcker längst, även om vissa inte räknar det som mat men jag tror tex inte pasta är nyttigare. om jag handlar köper jag annan mat också såklart men vi äter inte kött och det gör det svårt att variera och allt färdigt, tex korvar utan kött är dyrt. Jag tycker inte det är konstigt när vi äter mat i skolan, problemet blir eftersom hon handlar samma på loven som när skolan är, hon har sagt att hon inte blir hungrig när hon inte jobbar och hon äter inte på dagen om hon är hemma så jag har tänkt på om hon inte tycker vi borde behöva äta på dagen när vi inte går i skolan....


    Jag antar att hon inte orkar för hon jobbar rätt sent för hon har aldrig handlar på en vardag och jag kan förstå det men om tex yoghurten tar slut, som hon också brukar äta till frukost, brukar hon bara dricka kaffe till frukost till nästa gång hon handlar. som sagt jag har fråga om pengar på lovet men då har hon sagt att det finns mat och att hon ska handla nästa dag. Hon säger ofta att jag ju får hela barnbidraget nu och det borde räcka i en månad, inte då så jag vet inte om det är därför för hon tycker jag borde ha pengar kvar eller att jag borde förstå att hon kommer handla även om hon inte gör det eftersom hon blev irriterad.


    Du är 16 och skulle kunna hantera situationen i nödfall men ditt yngsta syskon är sju. Din mamma måste ju få klart för sig att en sjuåring behöver riktig mat även när den inte går i skolan.

    Klarar hon inte av att ta ansvar för sitt sjuåriga barn, hur trött och slut hon än är efter två jobb, behöver hon hjälp av en annan vuxen.
  • Anonym (A)

    Är ekonomin tight är det rätt så självklart att studiebidraget får ingå I familjens ekonomi. Dock är 1050 kr inte ens tillräckligt för mat för en person, än mindre för att täcka de yngre syskonens mat.

    Vet du om ekonomin är problemet eller är det brist på tid och ork?

    Tycker du kan ta siffrorna ovan från Konsumentverket och visa din mamma, och prata om en rimlig matbudget.

    Sedan kan ni laga mat tillsammans under helgen, göra storkok och frysa in. Då går det snabbt och enkelt att värma mat till er till lunch när ni inte går I skolan och till kvällsmat de dagar ni är extra hungriga.

    Blir bade billilgare och nyttigare mat då.

  • Less is more

    Stackars er - jag tycker det här är hemskt. Barn och ungomar ska ha mat.

    Du är inte vuxen ännu - och behöver också omsorg vanlig hygglig omsorg för att orka med skoldagen, känna dig trygg och må bra.

    Prata med skolsköterskan eller skolkuratorn om det finns. Kramar

Svar på tråden Föräldrar som inte köper mat?