Inlägg från: Studentpappa |Visa alla inlägg
  • Studentpappa

    Rätt studier/yrke för sonen?

    Varför ska du försörja honom? Han är ju vuxen, se till att han får ta ansvar för sitt eget liv. Det såg mina föräldrar till att jag förstod när gymnasiet var slut.


    Träna hårt, Ät bra, Dö ändå
  • Studentpappa
    AndreaBD skrev 2017-09-23 14:23:55 följande:

    Idén var att han barnen inte skulle behöva ta studielån. Jag har själv betalat tillbaka studielån, det är ju skönt om man slipper. Men då tänkte jag, fyra, högst fem år. Han har redan hållit på i fyra år. Om han börjar om nu så kan det ju bli ytterligare fem år. Det var just det som inte var meningen.


    Nu ser du hur bra det fungerade, nu är det dags att han tar tag i sitt liv och blir vuxen. Jag har också studielån, det tynger inte mig nämnvärt. Om jag har behövt välja mellan att bo hemma som vuxen eller ta studielån hade jag valt lån alla dagar i veckan. Jag förstår inte unga vuxna som vill bo hemma helt enkelt, har man ingen önskan om att få vara självständig?

    Har man inget eget driv och vet att mamma ändå fixar mat och husrum (och säkert tvätten) så finns ju inte direkt incitamentet att ta sig i kragen.
    Träna hårt, Ät bra, Dö ändå
  • Studentpappa
    AndreaBD skrev 2017-09-23 16:00:59 följande:

    Jag och min exman hade studielån att betala tillbaka och så mycket tjänade vi inte  i början, och vi tyckte det var belastande. Det gick precis runt då.

    En faktor är förstås att det är hemskt svårt att få en lägenhet i Stockholm om man inte köper. Du kanske inte bor i Stockholm? Och så flyttade jag själv hemifrån när jag var 18, för att jag inte trivdes hemma, inte hade bra relation till mina föräldrar, och då tar jag det som något positivt att mina barn trivs så bra hemma. ;)


    Måste man bo i sthlm för att plugga? Det är väl det tråkigaste stället att plugga på i Sverige då det knappt finns något studentliv. Ett utmärkt tillfälle att klippa navelsträngen och flytta från mamsen. Jag flyttade till Åre det första jag gjorde, inte det lättaste stället att få bostad på utan att köpa men det gick att ordna det också. Hade jag velat till sthlm är jag övertygad om att jag löst det också.

    Jag har ett toppenförhållande till mina föräldrar och har haft den bästa uppväxten man kan tänka sig. Det förändrar inte viljan till självständighet.
    Träna hårt, Ät bra, Dö ändå
  • Studentpappa
    AndreaBD skrev 2017-09-23 18:05:48 följande:
    Nej, det är klart man inte måste. Men tanken var ju i början att studera utan att behöva ta lån och han kom ju in på universitetet i Stockholm, i det ämnet som han ville studera. Man flyttar ju inte heller med flit långt bort om det innebär att man måste lägga en massa extra pengar på boende.

    Jag har också föreslagit - det fanns nån högskola i Dalarna där man fick betalt för att läsa till matte-/NO-lärare. Då skulle det förstås vara värt det. Men jag tror det är inte längre så. Det beror ju lite på omständigheterna också. Vi har ett stort hus, så det känns lite onödigt. Och vi har just haft ett h..... med att fixa lägenhet till min mans dotter. Det är inte lätt här.
    Varför inte? Det är väl många som flyttar långt för att de vill. Som sagt att inte ha incitamentet att behöva försörja sig som vuxen kan uppenbarligen slå undan benen på unga vuxna som inte är tillräckligt torra bakom öronen. 

    Att ha försörjning som målsnöre är inte så dumt för studiemotivationen. Jag pluggade med några st som också bodde hemma för att slippa studielån, det var ju ingen större skräll att de var de omognaste i klassen och hade klara problem att bara komma i tid. Sen finns säkert undantag åt alla håll men det märktes verkligen att de låg ett antal år efter sina jämnåriga som testat sina vingar på egen hand. Om du nu ska ha tips på bra utbildningar så är ingenjör en väldigt bra ingång i livet tycker jag iaf
    Träna hårt, Ät bra, Dö ändå
Svar på tråden Rätt studier/yrke för sonen?