• Anonym (?)

    Vilka bör bjudas på möhippa?

    Bröllopet har redan hunnit vara för flera månader sedan men nu kommer min svägerska och gnäller över hur hemskt det var att hon inte blev bjuden till min möhippa. Nu var det ju inte jag utan mina tärnor som bjöd in, men jag är liksom inte beredd att säga att de gjorde ett misstag bara för att bli sams när jag själv inte tycker att de gjort något fel..

    Till min möhippa bjöds alla tjejer mellan 26 och 34 år som var bjudna på bröllopet in (vi hade inga gäster i åldern 17-25 och 35-40). Min farbrors fru och en av mina mostrar är 41 så gränsen känns ganska naturlig med att det var tjejer i min ålder som bjöds in. Två av min mans systrar blev därmed bjudna (vi umngås mycket med ena, knappt med den andra, men alla andra i åldersspannet blev ju bjudna så..) medan hans äldsta syster (som vi knappt träffar) som är 45 (2 år yngre än min mamma) inte blev bjuden, och det är alltså hon som nu tydligen är rejält upprörd över detta. Nämnas ska kanske att min egen syster inte heller var bjuden liksom yngre kusiner då hon bara är 14 år och tärnorna la mycket fokus på festande under möhippan (och hon tog inte illa upp).

    Nu tycker svärmor att jag ska be om ursäkt "för att få detta ur världen" (hon har tydligen lyssnat på gnället i över ett halvår och tycker synd om systern som blev "utesluten"), men jag förstår liksom inte ens vad jag skulle be om ursäkt för... och tänker definitivt inte be mina tärnor göra det! Hur brukar ni andra tänka, är det självklart att alla mannes systrar bjuds på möhippa oavsett ålder? Alltså när det är en möhippa där man inte har med den äldre generationen som mamma, svärmor o.s.v.

        

  • Svar på tråden Vilka bör bjudas på möhippa?
  • Afterlife
    Anonym (?) skrev 2017-10-17 16:01:23 följande:

    Bröllopet har redan hunnit vara för flera månader sedan men nu kommer min svägerska och gnäller över hur hemskt det var att hon inte blev bjuden till min möhippa. Nu var det ju inte jag utan mina tärnor som bjöd in, men jag är liksom inte beredd att säga att de gjorde ett misstag bara för att bli sams när jag själv inte tycker att de gjort något fel..

        


    Men du behöver ju inte säga att de "gjorde fel", du kan ju bara förklara att det var dina vänner som bestämde och att du inte hade någon talan? Det är ju inte att säga att de gjorde ett misstag. Vill du ha en relation med din svägerska i framtiden så får du nog tänka "släta över" om du absolut inte vill "be om ursäkt".

    Sedan kan ju jag personligen tycka att det är lite töntigt att haka upp sig på en sån sak på det sättet som din svägerska gör. Gjort är gjort liksom, ingen katastrof. Jag har missat fester på det sättet också, inte har jag lipat för det. Men en del är ju hiskligt känsliga för sånt, och då är det bättre att försöka släta över det än att det ska bli en stor grej i åratal framöver.
  • Söderomslottsskogen
    Anonym (?) skrev 2017-10-17 18:11:11 följande:

    Fast nu är ju jag inte 35 utan 27, och min mamma är 47, så sååå konstigt tycker jag inte att det är att de räknade en 45-åring mer till nästa generation än min..


    Stå på dig! Du får jättemärkliga svar här. Men en typisk möhippa blir varken brudens mor, fastrar eller mostrar bjudna på. Det är bara brudens tjejkompisar, och kanske, kanske andra i samma ålder som är bjudna på bröllopet.

    Någon skrev ju att man bör bjuda alla utom mormor. Om det nu är så fjantigt med en åldersgräns kan man ju undra varför stackars mormor ska exkluderas?
  • Anonym (D)
    Söderomslottsskogen skrev 2017-10-17 18:15:15 följande:
    Fast de hade ju bjudit alla i en generation...?

    Nej, de uteslöt en av brudgummens systrar. Av skäl jag kan förstå iofs, men hon tillhör ju samma generation som brudparet.
  • Anonym (?)
    Almina skrev 2017-10-17 17:59:34 följande:

    Kan på ett sätt förstå att hon kände sig exkluderad. Men vore jag henne skulle jag hållit det för mig själv...

    Räcker det inte med att du säger att det var tråkigt att hon kände sig utesluten, men att dina tärnor inte tänkte på att hon kunde känna så, eftersom hon är närmre din mamma i ålder än dig. Och att de valde att bara bjuda de som var nära i ålder, och att du inte alls var inblandad i inbjudningarna.


    Nej, tyvärr, det har inte räckt..
  • Anonym (T)
    Anonym (?) skrev 2017-10-17 18:21:46 följande:

    Nej, tyvärr, det har inte räckt..


    Då räcker nog inget.. Du får. Hänvisa både svägerska och svärmor vidare med orden att du faktiskt inte var inblandad och bestämde över möhippan och att dom får diskutera det med någon annan än dig för nu är du leas på att höra om det..
  • Anonym (nyfru)

    Märkligt med åldersregel, måste jag säga. men också lite märkligt att hänga upp sig på just det. Som jag förstår har du heller ingen direkt kontakt med den här kvinnan. 

    På min egen möhippa var mina systrar och mina närmaste vänner med, inte min svågers fru, för henne har jag bara träffat två gånger, jag känner henne inte och så vitt jag vet har jag inget gemensamt med henne och skulle inte uppskatta hennes sällskap på något sånt här, trots att hon bara är tre månader äldre än mig. Däremot var hon självklart medbjuden på bröllopet. många kvinnor var medbjudna på bröllopet som inte var medbjudna på möhippan.

  • Plupp73

    Skitkonstigtctycker jag. Fattar inte det där med att man måste exkludera hit och dit. Fina människor anser att alla är välkomna till festen....

  • Anonym (Svärmorn)
    Anonym (?) skrev 2017-10-17 17:44:36 följande:
    Men om de hade bjudit min moster och farbrors fru som är 41, samt svägerskan som är 45, borde de i så fall inte bjudit min mamma också som är 47? I så fall tar jag betydligt hellre att svägerskan är arg än ett sånt upplägg, hade skämts ihjäl om mamma var med på min hippa... 
    När jag läser dina kommentarer och ser hur du resonerar så är min åsikt att du är oerhört barnslig.
    Frågan är om du alls är giftasmogen.
  • Anonym (Blev ej bjuden)
    Anonym (D) skrev 2017-10-17 18:21:10 följande:

    Nej, de uteslöt en av brudgummens systrar. Av skäl jag kan förstå iofs, men hon tillhör ju samma generation som brudparet.


    När min bror gifte sig hade hans blivande fru en möhippa. Det var en salig blandning, t o m hennes mamma var där!

    Men av någon anledning har min svägerska aldrig gillat mig & min syster, så brudgummens enda systrar (i samma generation, men lite äldre) blev INTE bjudna. Och tro mig, min svägerska såg till att få sin möhippa EXAKT som hon ville!

    Däremot var givetvis vår bror på svensexan.

    Jag har bara klagat över detta till min syster, och vi skulle nog ändå ha tackat nej till inbjudan, men det hade känts fint att veta att vår svägerska såg även oss som sin familj. Fast min bror bytte ju till hennes efternamn och det är ALLTID hennes familj som kommer i första hand



    Det värsta var dock att en av hennes nära släktingar fotade hela bröllopet. ALLA som var inbjudna finns på bild, utom jag & min syster.

    När det var dags för det stora familjefotot så gick toastmastern (som känner oss mycket väl) bara och hämtade våra föräldrar och bror, vi hade inte en aning om att det var fotografering då, eller var någonstans.

    Så enligt vår svägerska (vår bror har ingen ryggrad och vågar aldrig ta en konflikt) så har hennes man bara föräldrar och en bror.

    Jag pratar inte ens med henne längre, bl a för att hon började mobba mig i mitt eget föräldrahem under ett firande.

    Det vägrade min bror att tro på, så även kontakten med honom är minimal. Det är den med vår andra bror också, som än så länge bor ihop med sin tjej.

    Men ingen av mina bröder vill slösa tid på att umgås med sina systrar över en fika/middag, gå på bio tillsammans el vad som helst!

    För några år sedan åkte vi syskon och julhandlade och det var en av de bästa & roligaste dagarna i mitt liv.

    Men nu har mina bröder bestämt att vi bara ska köpa en massa julklappar till mina brorsbarn, som redan är bortskämda upp över öronen.

    Jag behöver inga julklappar, men hela upplägget, där min bror köper julklappar åt VUXNA i sin frus familj, stinker min svägerskas bestämmande och DET stör mig.
Svar på tråden Vilka bör bjudas på möhippa?