Självklart har skolan rätt att ge hemuppgifter och BÖR ge hemuppgifter. Dock är alltför många lärare dåliga på att ge relevanta uppgifter. Det ska vara uppgifter som är väl genomgångna i skolan, eleven ska helt och hållet veta vad som ska göras, hur det ska göras och även varför det ska göras. Uppgifterna skall främst vara av repetitionskaraktär alltså inga nyheter. det kan kan gälla glosor i annat språk, ordkunskap och stavning i svenska, räkneuppgifter som man redan tränat på i skolan men behöver bli säkrare på, läsa ett faktastycke för att kunna återberätta. Repetition är viktigt för inlärning och minne. Läs Torkel Klingbergs böcker om skolarbete och arbetsminne.
Uppgifterna ska inte behöva ta mer än 15 min per styck på lägre stadier, 20-25 i femman-sexan och något mer på högstadiet där mer avancerade inlämningsarbeten tillkommer. Föräldrar ska INTE behöva delta i läxläsningen eller i arbetet; behöver endast kontrollera att läxan blir gjord. Då är hemuppgifterna rätt ställda från skolans sida. Enda gången en förälder behöver delta är då nybörjarläsaren har i uppgift att träna på att läsa högt - alltså en textläsningsläxa. Då är det bra om någon lyssnar och hjälper. Och jag betonar återigen: svenska lärare är ofta otroligt dåliga på att ge rimliga och väl genomtänkta hemuppgifter.
Men hemuppgifter behövs. dels för att eleven behöver arbeta med minneskunskaper, dels för att föräldrarna har en möjlighet att titta i barnens läro- och övningsböcker och bilda sig en uppfattning om nivån på kunskaperna.