• cloudberry79

    Kan min man vabba för att skola in på dagis?

    Anonym (Eh nej) skrev 2017-12-11 07:56:27 följande:

    Eh nej han får ta föräldrarledigt. Vab betyder VÅRD AV BARN. Alltså sjuka barn. Inte för att föräldrar inte vill ta av sina föräldradagar. suck.


    Det är därför det inte ens heter VAB längre, det heter Tillfällig föräldrapenning. Det kan man ta ut:

    1. Om barnet är sjukt eller har läkarbesök etc (vanligaste anledningen)

    2. Om barnet vårdas på sjukhus och är över 240 dagar gammalt (läkarintyg krävs från dag 1)

    3. Om barnet behöver omfattande vård vid födseln (här kan båda föräldrarna ta TFP samtidigt, läkarintyg krävs från dag 1)

    4. Vid ordinarie vårdares sjukdom

    Exempel på 4an:

    - Det är planeringsdag på förskolan. Barnet ska vara med farmor och föräldrarna ska arbeta. Farmor får plötsligt vinterkräksjuka och kan inte ta hand om barnet som planerat. En av föräldrarna kan då ta TFP för barnet, pga ordinarie vårdares sjukdom. Man anger då vem som skulle tagit hand om barnet under den aktuella dagen. Detta även om man normalt inte kan ta TFP för att förskolan är stängd. 

    - Den förälder som är föräldraledig blir sjuk och klarar helt enkelt INTE av att ta hand om sitt barn under tiden, pga helt utslagen. Den föräldralediga föräldern sjukanmäler sig då till försäkringskassan och kan ej ta ut FP som planerat under de dagar sjukdomen pågår, utan får sjukpenning från dag 2. Den förälder som arbetar tar TFP för barnet pga ordinarie vårdares sjukdom. Samma rutin som i exempel 1.

    - Barnet är placerat i familjedaghem (dagmamma) och dagmamman blir akut sjuk. Just denna dag finns ingen backup på plats och samtliga föräldrar får antingen ta TFP för sina barn pga ordinarie vårdares sjukdom eller lösa det på annat sätt (barnvakt)

    - Ena föräldern börjar så tidigt på morgonen att förskolan inte har öppnat ännu, så det är alltid den andra föräldern som lämnar. Den förälder som brukar lämna blir väldigt sjuk och klarar inte av att lämna på förskolan (tänk 40 graders feber och frossa typ). Då kan föräldern som börjar väldigt tidigt (hen har inte flex eller liknande) ta del av dag TFP pga ordinarie vårdares sjukdom, lämna på förskolan på ordinarie tid och jobba resten av arbetsdagen enligt schema.

    I TS fall borde det gå alldeles utmärkt att sambon tar TFP på grund av ordinarie vårdares sjukdom, eftersom TS är sjukskriven och är ordinarie vårdare. Dock kan sambon bara ta TFP för den tid som TS skulle tagit FP, dvs inte hela dagar. Han måste i princip gå på jobbet alla de timmar som barnet är självt på förskolan. Han kan inte heller kombinera TFP med FP, eftersom man inte får ta FP då man inte har rumslig kontakt med barnet, men det hade inte TS heller kunnat göra. En lösning är att han tar TFP de timmar han är med barnet under inskolningen (på grund av ordinarie vårdares sjukdom) och semester/komp/vad som helst som funkar övrig tid. Eller går på jobbet om det är praktiskt möjligt.

    Även en annan närstående eller anhörig kan ta TFP pga 1 och 4, men endast vårdnadshavare eller förälder kan ta TFP pga 2 och 3.
    Just NO.
  • cloudberry79
    Anonym (S) skrev 2017-12-11 12:00:00 följande:

    Att pappan tar vab är väl endast godkänt såvida mamman har föräldrapenning (och är sjuk)? Dvs hon får inte sjukersättning, för då är pappan tvungen att ta vanlig föräldrapenning.


    Hon behåller dock inte sin föräldrapenning om hon är sjuk, utan får sjukpenning (det är stor skillnad på sjukpenning och sjukersättning) från FK baserat på sin FP. Man kan ju inte få sjuklön från arbetsgivaren under pågående föräldraledighet, utan det är sjukpenning från dag 2 som gäller (dag 1 är som vanligt karens)
    Just NO.
  • cloudberry79
    Anonym (fwegw42er) skrev 2017-12-11 13:42:10 följande:

    Förskolan verkar vara livrädda, eller så är det någon färsking du pratat med. Man kanske behöver vara med första halva dagen, sedan får man vara standby några dagar. 2 veckor för inskolning verkar helt orimligt.

    Sedan om du prövar googla VAB, så inser du ganska snabbt vad det betyder! Om ditt barn däremot är "VAB" så kan jag förstå varför förskolan vill ha 2 veckor, har ni någon diagnos på barnet?


    Det är vanligt med tredagarsinskolningar, men lika vanligt med tvåveckorsinskolningar. Det är två olika metoder helt enkelt och man måste ju anpassa sig efter förskolans metod som förälder.

    Vi har haft tvåveckorsinskolning till båda våra barn, liksom alla andra som har förskola i vår kommun, det är nämligen den metod som används här.
    Just NO.
Svar på tråden Kan min man vabba för att skola in på dagis?