• UndrandeSökare

    Smile- Det bästa spermietestet man kan ta i Sverige är det spermatest man tar på sjukhuset typ RMC men måste vara MED Morfologi (det är den viktigaste delen).

    Annars finns det allra bästa spermietestet endast utomlands. Det heter Sperm dna fragmentationstest och min sambo gjorde det i Riga. Finns inte i Sverige.

    Det kan nämligen vara så att även spermier som SER normala ut i mikroskåp kan ha dnafel och då blir det aldrig några levande barn endast missfall eller minus.

    Vi fick veta att min sambo har både dnafel och fragmentationsfel på spermierna efter vi fått 5 missfall.

  • UndrandeSökare

    Om ni har försökt i minst 12 månader utan plus så kontakta direkt Kvinnokliniken på närmaste sjukhus för utredning. Vänta inte, det kan vara flera månaders kö !

  • UndrandeSökare

    Det är oftast lättare att prata med någon med mer erfarenhet (speciellt av liknande situation) än en yngre eller jämnårig utan erfarenhet av sån här situation.

  • UndrandeSökare
    inez898 skrev 2018-01-19 14:31:15 följande:
    Det tror jag också. Jag fattar att det är svårt att sätta sig in i situationen, vet inte om jag själv hade klarat det. Men det hade såklart varit skönt att kunna prata med sina vänner på ett bättre sätt, det är ju de man har omkring sig i sin vardag och de man kanske allra helst pratar med :) en vän som gått igenom samma sak hade varit guld värt känner jag!
    Du kan säkert hitta många här på Familjeliv som varit eller är i samma situation som kan hjälpa med råd och tips. Om du får bra kontakt med någon som bor i samma region som dig kanske ni kan träffas irl ? På så sätt kan du ju få en vän som gått igenom samma sak...bara ett tips.
  • UndrandeSökare
    Gylleneprinsessa skrev 2018-01-20 09:56:26 följande:

    Nu har jag vidtagit åtgärder. Jag har ju tid för cellprovtagning hos gynekologen nästa vecka men orkar inte vänta så länge så jag ringde igår till sjukhuset i länet och bokade tid för ett första samtal med kurator som en del i en fertilitetsutredning. Det är två månaders väntetid till kuratorn och sedan en månad till till läkarbesök. Efter det får vi veta vad som eventuellt behövs göras.

    Det känns bra att vara igång även om sambon fortfarande är lite skeptisk. Han tänker som ni ovanstående beskrivit från folk i er närhet, typ att vi inte ligger tillräckligt ofta, att jag blockerar mig eftersom jag tänker så mycket på det och att jag måste slappna av. Jag står på mig med att jag vill att vi gör den här utredningen för att veta, inte noja utan istället kunna slappna av. Det är skönt att det bara är två besök för att sedan få svart på vitt hur det ser ut. Det värsta för sambon kommer nog att vara att behöva lämna spermaprov.

    Jag köpte igår kväll fertilitetsglidmedel samt folsyra över internet. Jag funderade också på att köpa munkpeppar men gjorde det inte för det var så dyrt. Vi får se vad gynekologen och/eller kuratorn säger. Beroende på var felet ligger kan det ju vara onödigt att kasta i sig diverse preparat.


    Det låter bra att du bokat tid för utredning, då hoppas jag ni får veta vad problemet är. Om det tex är att spermierna är för slöa (tex bara simmar runt i cirklar) så kan man ofta avhjälpa det problemet med ivf.

    Eller om problemet är otillräcklig ägglossning så kan man få Letrozol utskrivet.
  • UndrandeSökare
    Gylleneprinsessa skrev 2018-01-20 11:16:22 följande:

    Just det ja, min sambo säger att hög sexlust = hög fertilitet. Kan det vara så att man har hög sexlust men ändå slöa eller få spermier och därmed har låg fertilitet?


    Sexlusten har inget med kvaliteten på spermierna att göra ! Mannen kan ha hög sexlust men ändå inga eller jättedåliga spermier. Det sprids så mycket lögner om fertilitet så det är inte klokt...

    En annan lögn som vi har fått höra i Sverige är att "felaktiga spermier kan aldrig befrukta ägg". Men det är verkligen inte sant. Vi blir lätt gravida naturligt men efter 4 missfall, och en missfallsutredning i Sverige som inte hittade några fel (eftersom de tog för få prover) så reste vi till Riga och mannen fick göra sperm dna fragmentationstest (testet finns inte i Sverige) så fick vi veta att det fanns både dnafel och fragmentationsfel och att hans spermier aldrig kan leda till ett levande fött barn. Spermiedonation är enda alternativet.
  • UndrandeSökare
    Gylleneprinsessa skrev 2018-01-20 11:36:11 följande:

    Det är verkligen en djungel allt det här. Det ska ändå bli skönt att sjukvården kommer in och förklarar "sanningen" och kanske avlivar någon myt.

    Ska ni göra spermiedonation?


    Vi fick ingen hjälp i Sverige eftersom de vid missfallsutredningen inte hittade något fel. Så de vägrade skriva ut några mediciner.

    Jag misstänkte att det var mitt immunförsvar som var problemet. Men svenska läkare "tror inte" att kvinnans immunförsvar kan vara orsaken till att man aldrig blir gravid eller bara får missfall. Som tur är så vet de mer utomlands !

    Jag hittade Atentråden här på Familjeliv och vi reste till Aten och fick en mycket bättre utredning där. Då fick jag veta att jag har en koagulationssjukdom och överaktivt immunförsvar som orsakar mina fertilitetsproblem. Det hade jag aldrig fått veta i Sverige ! Fick behandling med Trombyl, Fragmin, Prednisolon och Intralipiddropp. Men missfall ändå.

    Vi reste då till Riga och gjorde sperm dna fragmentationstestet och fick veta att spermierna var för dåliga. Vi gjorde då dubbeldonation för att öka chanserna (ej tillåtet i Sverige) och använde dessutom PGS (kromosomtest av embryona). Vi har nu 5 normala embryon i frysen i Riga som vi planerar sätta in och samtidigt använda immunbehandling under 2018.
  • UndrandeSökare
    Helmut2 skrev 2018-01-20 16:42:54 följande:

    Men visst undersöker man för APS vid missfallsutresning i Sverige? Jag jobbar inom sjukvården och aps är erkänd som bidragande orsak till upprepade missfall


    Problemet i Sverige är att man mäter inte alla faktorer(blodprover) som kan ge APS. Därför hittade de inget på mig vid min midsfallsutredning i Sverige för de tog för få prover.

    Men vid utredningen i Aten tog de många fler prover inklusive alla möjliga faktorer för APS och då hittades det på mig.

    Plus att vid utredningen togs också prover och skickades till speciallabb i USA med inriktning mot immunologi och då fick jag veta att jag har överaktivt immunförsvar.

    Dessa immunologiprover som analyseras i USA tas inte i Sverige eftersom svenska läkare tror inte att en kvinnas immunförsvar kan orsaka immunproblem.

    Vill du veta mer kan jag varmt rekommendera boken "is your body babyfriendly" av Dr Alan E Beer. Den förste läkare som började behandla kvinnor med fertilitetsproblem och immunproblem i USA på 1990-talet. Finns att köpa på Adlibris och Bokus för ca 200kr.
  • UndrandeSökare
    Gylleneprinsessa skrev 2018-01-21 12:28:25 följande:

    Tack! Jag tänker att jag testar lite olika så länge det inte skadar mig eller ett eventuellt barn.

    Jag måste säga att jag är mycket positivt inställd och tänker att det här nog blir ett bra år. Vi kommer säkert komma en bit på vägen och i allra bästa fall bli gravida. Dock så vill sambon enbart ha barn om det är vårat egna, han vill inte ta emot donerade ägg eller spermier så vi får hoppas att bådas fröer fungerar.


    Kan din kille tänka sig ivf då? Är han positivt inställd till det? Du måste förbereda honom på att utredningen kan visa att ivf är enda alternativet för att kunna få barn.
Svar på tråden Knäckt av alla försök