Inlägg från: Anonym (Eh, va?) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Eh, va?)

    Lämnar barn på förskolan

    Personligen tror jag att barnet har det bättre på dagis än på en suparresa med tjejgänget till Sälen...

    Det är olika regler som gäller i olika kommuner, så till att börja med kan ingen berätta för dig vad som gäller i din kommun om du inte berättar var du bor.
    Sen är det ju uppenbarligen så att mamman är bortrest och pappan, som jobbar, tar ensam hand om barnet, som då går på dagis, så det är inga konstigheter där.

    Jag är själv inte intresserad av den typen av resor, däremot reser jag med jobbet då och då, ibland med övernattning, och i de fallen är mina barn med pappan. Och går i skola och på dagis. 
    Jag väljer ofta att lägga "nödvändiga" aktiviteter som läkarbesök, storhandling och naprapat på dagtid och sen jobbar jag in det på kvällen när barnen somnat.

    "Sköt ditt eget liv så gott du kan och acceptera att du inte har kunskap att sköta andras" tycker jag är en bra devis.
    Oavsett hur avundsjuk du är så vet du ingenting om vad som försiggår inne hos andra, och det är oftast en direkt dålig idé att döma ut andra baserat på dina egna antaganden.

    Lägg i stället tiden på att fundera över vad som saknas i ditt eget liv som gör att du engagerar dig så i andras barns vardag.

  • Anonym (Eh, va?)
    Anonym (fast) skrev 2018-02-09 14:22:18 följande:
    Fast det angår väl ändå visst oss alla till viss del?  Vi betalar ju ändå skatt för att folk ska kunna ha sin barn på förskolan för att arbeta, inte ha semester. Ganska sorgligt också att man väljer att inte umgås med sitt barn på semestern kan jag personligen tycka åtminstone när de är så små. Dessutom är det väl minst lika välbehövligt för barnen att få ledigt? Att få ledigt från sina barn är ju knappast någon rättighet såvida man inte är sjuk kan jag tycka. men visst vi vet ju inte bakgrunden till det hela. 
    Fast nu är det en förälder som åkt iväg med kompisar medan den andra föräldern är hemma med barnen. Ungefär som att en vv-förälder åker iväg när h*n inte har barnvecka. Är det också fel? Hur är det med jobbresor med övernattning? Är det OK? Konferenser? Var går gränsen för vad som inte är godtagbart för skattebetalarna?
  • Anonym (Eh, va?)
    pollyankan skrev 2018-02-09 14:34:07 följande:

    Tack! Äntligen vettiga svar.

    Vad säger ni om dettta då ni som svarade i början?

    Då har jag rätt alltså.


    Du har fortfarande inte berättat vad som gäller i din kommun, så om du har rätt eller inte är svårt att avgöra.
    Jag bor inte i Stockholms kommun, men i min kommun kan ena föräldern vara bortrest utan barn och ingen protesterar mot det.
    I mitt jobb händer det att vi måste ta en semesterdag (jag kan förstås välja att ta tjänstledigt, men det gör jag inte) för att gå på vissa kurser eller konferenser. Tror du att det innebär att vi måste ta med barnen? Eller att vi måste avstå?
    Allt är inte alltid svart eller vitt.
  • Anonym (Eh, va?)
    modsey skrev 2018-02-09 16:13:02 följande:

    Jag och min man har tränat när vi haft barn på dagis. Vi har träning på betald arbetstid.

    Jag har haft barn på dagis och själv varit på solresa. Barnen var hemma med sin pappa och han jobbade och behövde således barnomsorg . Hade varit helt "lagligt" om vi varit skilda. Nu är vi inte det så vi fuskade väl då....


    Hemska du att åka iväg och lämna stackars barnen vind för våg
    Helt sjukt att det skulle vara OK för mig att göra så bara för att jag har mina barn vv!
  • Anonym (Eh, va?)
    Anonym (Förskollärare) skrev 2018-02-09 17:32:41 följande:

    Enligt skollagen har man inte rätt till detta. Dock väljer ibland vissa kommuner att vara mer givmilda och godkänna att barn har rätt till omsorg vid vårdnadshavares semester. Ibland gör förskolor i samma kommun olika också. Vissa följer skollagen medans andra ger godkännande.


    Säger skollagen att om ena vårdnadshavaren har semester utomlands så måste barnet vara ledigt även om den andra föräldern är hemma och arbetar?
    Gäller detta även om den semestrande föräldern har tagit semester i samband med ett jobbevent utomlands, dvs tagit ett par extra dagar på destinationen istf att åka direkt hem?
    Betalar kommunen i så fall barnets biljett till destinationen, eller förväntas föräldern åka hem och hämta barnet emellan?
    Jag erkänner att jag själv inte läst skollagen, men när jag studerade juridik så var lagarna så pass allmänt skrivna att den här typen av detaljer alltid var öppna för tolkning. Tolkningen görs ytterst av Högsta Domstolen, men jag misstänker att varje kommun har option att själva tolka skollagen och följa den efter bästa förmåga. 
  • Anonym (Eh, va?)

    Innan jag bli anmäld ska jag kanske påpeka att jag personligen inte tar den typen av ledigheter på egen hand nu när mina barn är små, eftersom jag tycker att de 3-4 dagar i taget som jag behöver spendera borta från dem pga jobbet några ggr/år är fullt tillräckligt. Jag reste mina varv runt jorden innan barnen kom och har inte det behovet just nu.

    Däremot kan jag förstå att det kan finnas andra som har det. Har man en konferens per år eller kanske varannat år och åker till ett ställe där man skulle vilja ta ett par dagar till har jag full förståelse för att man gör det när man vet att barnen har det jättebra hos den andra föräldern.

  • Anonym (Eh, va?)
    möjligt skrev 2018-02-09 18:54:18 följande:

    Anledningen att arbetssökande har rätt till förskoleplats är för att de söka jobb och då st? till arbetsmarknadens förfogande. Får de ett jobb som börjar inom en vecka så behöver de ha en lösning redo.

    Ni som är helt ok med detta, tycker ni även det varit ok om båda föräldrarna åker på semester och barnvakten lämnar på förskolan?

    Eller om en av föräldrarna jobbar och den andra har semester och är hemma?

    Eller varför inte när båda föräldrarna är hemma på sommarsemester? De kanske ? behöver ? en vecka av barnfri par/egentid

    Ni verkar tycka man har nån rätt till statlig barnvakt för att få barnfri tid. Och endast de föräldrar där en har råd att åka bort eller?


    Jag tycker att det är stor skillnad på att ha en "egentidsresa" med vänner och att åka iväg tillsammans på en familjesemester utan barn.
    För mig är barnen en del av min familj, men inte en del av mitt arbete eller mitt kompisgäng.
    Jag umgås med kompisar med barnen, men går ibland ut och tex äter middag utan barn. Resor gör jag däremot inte med kompisar då jag tillbringar tillräckligt mycket tid borta på grund av mitt arbete.
    Jag har också svårt att förstå hur man kan ta en semesterdag för att vara hemma och ändå lämna barnen på dagis. Förutom om det är något speciellt, typ flytt eller begravning där man kan tycka att barnet har det bättre på dagis just då.

    Det är märkligt att det alltid dyker upp den här typen av resonemang i dessa trådar, där man likställer en kompisresa med en familjeresa eller en flytt med en spadag utan att lämna minsta utrymme för gråskalor.
    Ska jag följa den logiken kan jag hävda att man inte får umgås med vänner utan att barnen är med så länge barnen är små, för båda föräldrarna MÅSTE finnas tillgängliga för barnen alltid, så länge de inte jobbar eller är arbetslösa. Då är det OK att inte finnas tillgängliga.
    Tycker ni att det resonemanget haltar? Det tycker jag med!
  • Anonym (Eh, va?)
    sextiotalist skrev 2018-02-10 10:07:47 följande:
    Det kan finnas många skäl, läkarbesök, begravning, hjälpa en sjuk anhörig, utbildning, veterinärbesök, tandläkare, resa med nära vänner, bröllopsresa, älgjakt. Dvs många tillfällen där det inte är lämpligt att ta med sig barn eller där barn inte är välkomna.
    Det här var ett suveränt inlägg!
    Hur ska man göra vid älgjakten?
    Pappa, eller ska vi vara PK nu och säga att MAMMA ska ut och jaga älg och tar därför ledigt ett par dagar. Pappa är hemma och jobbar som vanligt.
    Alla som tycker att mamma ska ta med sig barnen ut på älgjakt räcker upp en hand!

    Jag har helt ärligt aldrig hört någon som klagar på att barnen är på föris när pappa är ute i skogen och jagar älg.
    Varför är det OK, men inte mammas sparesa?
  • Anonym (Eh, va?)
    Anonym (Förskollärare) skrev 2018-02-10 10:00:40 följande:
    Skillnaden är dock att vissa skaffar egna barnvakter när de vill göra något utan sina barn och inte utnyttjar förskolan som barnvakt när de ska roa sig.
    Alla mina barnvakter jobbar på vardagarna.
  • Anonym (Eh, va?)
    Anonym (fast) skrev 2018-02-10 10:20:09 följande:
    I de flesta fall handlar det ju om att man inte har rätt att ha sina barn på förskolan när man är ledig. Ifall du tar illa upp av att folk stör sig på att folk använder skattefinansierad barnomsorg som sin privata barnvakt är ju upp till dig. Om vi alla valde vilka regler vi vill följa skulle ju snart inget fungera. Jag menar du kan väl se problemet? Att du kan välja att ignorera reglerna när det passar dig är ju för att majoriteten inte gör det. Och när är det okej? Är det okej för mig att utnyttja andra skattefinansierade system? 
    Nu är det så i Stockholms kommun att man har rätt att om man jobbar heltid så har man rätt att ha sina barn på förskolan på heltid oavsett om man är hos doktorn, yogar, shoppar eller har tagit en ledig dag och sitter hemma och pillar sig i naveln.

    Sammanfattning:
    Det flesta härinne tycks tycka att det är helt OK att ha semester utan barn om man bor i Stockholms kommun.
    Bor man däremot någon annanstans i landet är det aja baja och helt förkastligt.
    Är man sammanboende med barnets andra förälder får man inte under några omständigheter ta semester med kompisarna, men är man vv-förälder så är det helt OK.
    Är man sammanboende med barnets andra förälder och inte bor i Stockholms kommun så får man absolut inte åka på spa på vardagar.

    Här har jag en öppen fråga och det är om det även gäller älgjakten?
    Har man förskolebarn och inte bor i Stockholms kommun och lever tillsammans med den andra föräldern, får man då vara med på älgjakten? Måste den andra föräldern i så fall ta ledigt under älgjakten så att de stackars barnen inte behöver vara på föris? Blir det någon skillnad om detta innebär att barnen måste gå en extra vecka på föris under sommaren för att båda föräldrarna har gjort slut på sin semester?

    Tycker ni att mitt resonemang är lite tyket? Det beror i så fall på att jag tycker att samtliga härinne som tycker att man bara får ta ledigt med kompisar om man har barnen vv (eller bor i Stockholms kommun) har en rätt rejäl dos av dubbelmoral.
    Och jag vill verkligen få höra svar om älgjakten.
    Nu ska jag läsa skollagen.
  • Anonym (Eh, va?)
    Anonym (Förskollärare) skrev 2018-02-10 10:37:09 följande:
    Och? Vad är det du inte förstår? Ska förskolan lösa ditt problem med barnvakt då menar du? Är det rätt? Vi alla som betalar skatt finansierar din barnvakt så du kan åka på semester. Är det verkligen rätt?
    Jag använder inte förskolan som barnvakt och har aldrig gjort.
    Jag använder förskolan som förvaringsplats för mitt yngsta barn då jag jobbar. Barnvakt behöver jag rätt ofta eftersom jag är ensamstående och behöver resa i jobbet. Jag minimerar antalet resor så gott jag kan men kan inte undvika dem helt. Min barnvakt jobbar på dagarna, så barnet går på föris oavsett om jag jobbar i Solna, Visby eller är på konferens i Italien eller Kroatien. Jag reser inte privat utan barnen eftersom jag inte vill vara borta mer från dem än jag redan är.
    Jag skulle kunna byta jobb, men då skulle jag vara tvungen att gå ner i lön och det skulle drabba barnen hårt då vi inte skulle ha råd att bo kvar i området där de vuxit upp.
    Jag garanterar att jag betalar väldigt mycket mer skatt än vad du gör om det är skattepengarna du oroar dig för, och jag personligen tror på att alla föräldrar gör så gott de kan oavsett om jag fördömer deras uppträdande eller inte.
    Det jag absolut inte kan med är den småaktighet och oförståelse för individuella omständigheter som samtliga personer som går på TS linje här inne uppvisar.
  • Anonym (Eh, va?)
    Anonym (Förskollärare) skrev 2018-02-10 11:02:02 följande:
    Då förstår jag inte din kommentar om dina barnvakter.
    Jag personligen tar inte ledigt utan barn, men jag har kollegor som tex åker till konferensen ett par dagar i förväg eller stannar ett par dagar extra. De är då lediga ett par vardagar och har de förskolebarn så går säkert deras barn på förskolan då. De flesta av dem har dock en partner som lever hemma i vardagen som vanligt.
    Därav min kommentar.
  • Anonym (Eh, va?)
    Anonym (mor) skrev 2018-02-10 10:57:51 följande:
    Ursäkta att jag lägger mig i ditt fina utlägg. Men "förvaringsplats" låter inte i mina öron som ngt barn ska befinna sig i!? Låter mer häkte.
    Mitt barn går i en grupp med 45 barn. De är 6 pedagoger (oftast) och gör sitt absolut bästa för att dela upp i mindre grupper, men det är fortfarande en grupp på 45 st 4- och 5-åringar.
    Därav förvaring.
    Barnet trivs oftast ändå, därför går hon kvar, men vi kommer att byta till hösten till en mindre förskola med mindre barngrupper.
  • Anonym (Eh, va?)

    Skollag (2010:800):


    5 § Barn ska från och med ett års ålder erbjudas förskola i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt.


    6 § Barn, vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga enligt föräldraledighetslagen (1995:584) för vård av annat barn, ska från och med ett års ålder erbjudas förskola under minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan.


    7 § Barn ska även i andra fall än som avses i 5 och 6 §§ erbjudas förskola, om de av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling i form av förskola.


    Anonym (förskollärare) får gärna visa för mig var i den här lagtexten (eller andra paragrafer om jag missat någon) det står att ena föräldern inte får åka på en resa med kompisarna medan den andra föräldern är hemma med barnen och jobbar som vanligt.
    Det finns kanske kommuner som specificerar detta i sin tolkning av skollagen, men du skrev att det stod i skollagen och därför alltid gäller.
  • Anonym (Eh, va?)

    Jag passade på att lusläsa regelverket för förskoleplats för min egen kommun, och där står inte ett ord om förvärvsarbete. Inte ett enda ord. Det enda som står är att om föräldrarna är arbetslösa eller föräldralediga så är vistelsetiden begränsad till 30 tim/vecka.
    Jag tolkar det som att jag också kan åka på semester en vecka och lämna barnen på förskolan (dagtid) om jag skulle vilja det.
    Innebär det att jag plötsligt har moralisk rätt att göra det?

    Jag hade för övrigt ett mycket intressant samtal med en pedagog och en förskolechef i samband med att mitt andra barn föddes (det första bor vv).
    De hävdade med emfas att bara för att jag var föräldraledig så måste pappan också följa 20-timmars reglerna på sina veckor (det var 20 timmar då, nu är det 30).
    Jag blev tvungen att ringa förskoleansvarig i kommunen och fråga om det verkligen stämmer att mitt äldre barn bara får träffa sin pappa varannan helg bara för att jag har den dåliga smaken att skaffa ett barn till.
    Svaret var givetvis att så är det inte.

    Pedagogen och förskolechefen var paragrafryttare på samma sätt som jag bedömer att TS och anonym (förskollärare) är och skapade en väldig massa stress och extra arbete för min familj bara för att de vägrade tänka utanför boxen. Eller egentligen att tänka överhuvudtaget.
    Nämnde jag att jag tycker fruktansvärt illa om folk som faktiskt lägger en massa tid på att jävlas med andra bara för att de har tolkat ett svårtolkat regelverk som att någon har gjort fel och vägrar att ens överväga att de inte vägt in alla faktorer?
    Lägg tiden och orken på att göra BRA saker i stället!

  • Anonym (Eh, va?)
    violis skrev 2018-02-10 18:46:12 följande:

    Nu har jag inte läst igenom hela tråden, utan bara de första sidorna...Men för att svara på Ts... Ska man gå enligt reglerna så får man inte lämna sitt barn vid något av Ts exempel, däremot brukar de flesta förskolor inte säga något om att ett barn lämnas på förskolan när den andre föräldern är på semesterresa, någon enstaka gång...det är ju inget man gör varje månad av det lilla jag läst pratade endel av er om friskvårdstimme och det har man rätt till..men den timmen ska ligga inom ordinarie arbetstid och man har rätt att ta uten " om arbetet så tillåter" . Men vad jag tänkt på när jag under årens lopp läst många sådana här trådar, det är att det ofta talas om hur man som förälder " behöver komma bort", få " vila upp sig" etc... Men barnen då tänker jag...De har ingen lagstadgad rätt till semester, de vistas i grupper på 15-25 barn (minst) jobbar föräldern heltid innebär det att barnen går 50-60h på förskolan ( 40 h arbetstid, lämnas och hämtas minst 30 min före/efter arbetste slut)..är barnet " för gammalt" för att sova på förskolan har det Ingen " rast" på hela dagen, sällan någon stans att dra sig undan och få en tyst/lugn stund... ..sen det där med älgjakt... Senaste älgjakten hade vi 3 barn lediga på min avd för att följa med pappa och jaga ( barnen var med tor-fre och så jagade papporna själva på lör-sön...mor/farföräldrar var också med och jagade och de turades om att ha barnen med sig på passet...vet detta eftersom jag frågade av nyfikenhet...hade svårt att tänka mig att det blev någon älg skjuten när barnen var med )


    Regelverket skiljer sig mellan olika kommuner.
    Tack för ett riktigt svar om älgjakten! Det uppskattar jag!
  • Anonym (Eh, va?)
    Anonym (Förskollärare) skrev 2018-02-12 20:01:45 följande:
    Förslag? Jag anser inte att det behövs nåt annat förslag. Om jag var änka hade jag inte tänkt att förskolan skulle vara barnvakt när jag reste. Hade aldrig kommit på tanken faktiskt. Men människor är olika. Du får nog acceptera det helt enkelt.
    Fast om änkan behöver vara någon annanstans fixar hon givetvis barnvakt. Om barnvakten jobbar på dagarna behöver barnet gå på dagis.
    Varför kan det inte bara få vara så enkelt?

    Personalstyrkan ändras inte för att ett barn är ledigt ett par dagar, avgiften ändras inte för att barnet är ledigt (eller ens när dagis är stängt i 3 veckor utan alternativ som vårt är varje sommar), så vad spelar det egentligen för roll VEM som har hand om barnet utanför dagistid?

    Hur gör man om en ensam förälder läggs in på sjukhus en period? Får barnet inte vara på dagis då heller? Det är EXAKT samma situation för alla inblandade utom föräldern.
Svar på tråden Lämnar barn på förskolan