Inlägg från: Anonym (Förskollärare) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Förskollärare)

    Lämnar barn på förskolan

    Enligt skollagen har man inte rätt till detta. Dock väljer ibland vissa kommuner att vara mer givmilda och godkänna att barn har rätt till omsorg vid vårdnadshavares semester. Ibland gör förskolor i samma kommun olika också. Vissa följer skollagen medans andra ger godkännande.

  • Anonym (Förskollärare)
    Anonym (Eh, va?) skrev 2018-02-09 17:52:33 följande:

    Säger skollagen att om ena vårdnadshavaren har semester utomlands så måste barnet vara ledigt även om den andra föräldern är hemma och arbetar?

    Gäller detta även om den semestrande föräldern har tagit semester i samband med ett jobbevent utomlands, dvs tagit ett par extra dagar på destinationen istf att åka direkt hem?

    Betalar kommunen i så fall barnets biljett till destinationen, eller förväntas föräldern åka hem och hämta barnet emellan?

    Jag erkänner att jag själv inte läst skollagen, men när jag studerade juridik så var lagarna så pass allmänt skrivna att den här typen av detaljer alltid var öppna för tolkning. Tolkningen görs ytterst av Högsta Domstolen, men jag misstänker att varje kommun har option att själva tolka skollagen och följa den efter bästa förmåga. 


    Ja regeln enligt skollagen är att om en av vårdnavarna har semester, hemma eller utomlands, så har man inte rätt till barnomsorg. Samma gäller om man tar semester i samband med ett jobbevent om man ska vara konsekvent med regeln. Nej kommunen betalar givetvis ingen biljett. Den aktuella vårdnadshavaren har ju brutit mot regeln och skulle isåfall bli straffad. Men jag tror knappast någon kommun skulle bry sig om saken. Ingen kan ju heller inte kontrollera om personen har semester eller är på jobbresa så det blir en ickefråga. Varje kommun och förskola har fritt spelrum att vara mer givmilda än skollagen och de flesta är det också.
  • Anonym (Förskollärare)
    sextiotalist skrev 2018-02-10 07:32:24 följande:

    Du har missuppfattat lagen. Lagen reglerar kommunens skyldigheter att erbjuda barnomsorg, en kommun/förskola kan vara mer generös än vad lagen kräver.

    Vilket straff kan utkrävas?


    Nej jag har inte missuppfattat lagen. Jag har hela tiden skrivit att varje kommun eller förskola har fritt spelrum att vara mer givmilda än vad skollagen säger.
  • Anonym (Förskollärare)
    sextiotalist skrev 2018-02-10 07:47:11 följande:

    Men ändå skriver du om straff om man bryter mot lagen. De enda som kan bryta mot denna lag är kommunen.


    Du missförstod. Jag skrev ett hypotetiskt svar till en hypotetisk fråga. Situationen som beskrevs är en ickefråga. Något straffåtgärd i just den situationen skulle inte uppkomma då regeln bygger på ett förtroende. Dock OM det fanns straffåtgärder så skulle det vara vårdnadshavaren som fick straffet/åtgärden.
  • Anonym (Förskollärare)
    Anonym (mor) skrev 2018-02-10 07:57:23 följande:

    Så du tänker att folk som inte ser barnomsorgsavgiften som en "prio ett" är personer som sköter hämta/lämna på förskolan utan krux?


    Det verkar som att du har fördomar mot människor som har svårt att hantera ekonomi. Hur kommer det sig?
  • Anonym (Förskollärare)
    Anonym (mor) skrev 2018-02-10 08:07:17 följande:

    Fördomar? Nä jag har bara sett på "Lyxfällan" och erfarit barnfamiljer som inte har "råd" att fira sina barns födelsedagar men har råd med pizza, coka cola, energidryck, cigaretter, snus och dataspel etc. Är dessa familjer fejkade?


    Nej de har svårt att hantera sina pengar och lägga dem på rätt saker. Jag ser dock ingen koppling med hämtning/lämning på förskolan. Hur kommer det sig att du gör den kopplingen?
  • Anonym (Förskollärare)
    Anonym (mor) skrev 2018-02-10 08:22:11 följande:

    Nä men då är det väl inget problem då? Förskolan fungerar ju ändå och inget litet barn blir sittande i skamvrån. VEM betalar kalaset kan man undra? Är det månne hen som inte har några barn och har ett välavlönat jobb efter många års slit? Vem vet.


    Vad för något är inget problem menar du?
  • Anonym (Förskollärare)
    Anonym (mor) skrev 2018-02-10 08:34:40 följande:

    Att barnens föräldrar inte betalar avgiften men nu handlar ju inte tråden om det så jag ber om ursäkt. Jag är måhända inskränkt och tafatt men i min lilla värld så betalar man hyran och förskole-avgiften när man får lön. Liksom man vill att ens barn ska få bo tryggt och ha en trygg förskola. Barnen är prio ett för mig. För andra är det cigg, snus, pizza och allehanda snabbmat, coka cola och energidryck. Vi är olika.


    Det är väl klart att det är ett problem om vissa inte betalar barnomsorgsavgiften. Dock är det, till skillnad från missbrukande av tider, straffbart. Betalar man inte sin förskoleavgift mister man platsen. Men nu pratar du om saker som jag inte frågat mig om. Jag undrar hur det kommer sig att du gör kopplingen att de som har svårt att hantera sin ekonomi inte hämtar och lämnar sina barn på förskolan när de ska? Du har inte riktigt svarat på det.
  • Anonym (Förskollärare)
    Anonym (mor) skrev 2018-02-10 08:44:47 följande:

    Nu är vi väl OT alldeles hemskt kan jag tro? Jag har den där hemska "fördomen´" att folk som köper cigg och coka cola istf att betala avgiften för barnomsorg är de som ställer till med mest problem vad gäller hämta/lämna!


    Ja vi är OT men jag kan inte låta bli att reagera på fördomar. Ja du har en fördom och fördomar är väl hemskt. Tycker du inte det? Är fördomar bra? Ja undrar bara VARFÖR du gör denna koppling och har denna fördom? Jag ser ingen koppling alls nämligen. Det kan nog vara bra att fundera på varför du gör det.
  • Anonym (Förskollärare)
    Anonym (mor) skrev 2018-02-10 08:57:51 följande:

    Om du är förskollärare och inte alls ser min fördomsfulla!? koppling så är jag jätteglad. Barnen är det viktigaste i min värld och om det är så att de som inte betalar avgift sköter hämta/lämna prickfritt och allt är toppen så kan man ju undra varför ÖHT någon ska betala? Kanske dags att gå från maxtaxa till helt fri barnomsorg? Kanske dyker det upp inför valet?


    Jag förstår inte alls vad du pratar om här. Varför skulle vi ha gratis barnomsorg? Du har tappat mig. Utveckla gärna.

    Att jag är förskollärare har inget med saken att göra. Jag har ingen insyn i vårdnadshavares ekonomi. Om någon inte betalar sin avgift mister de platsen och det har inte hänt under mina 20 år som förskollärare.
Svar på tråden Lämnar barn på förskolan