Inlägg från: SysterY |Visa alla inlägg
  • SysterY

    Svårt att sova pga tant som jämrar sig och verkar ha ont/ångest om nätterna

    Liv83 skrev 2018-02-12 13:42:51 följande:

    Ring hemtjänsten och hör med dom om de tittar till henne på natten.

    Hon kanske blir lugnare om de kommer några gånger på natten.

    Berätta för hemtjänsten att du hör henne varje natt oja sig som hon är orolig.

    Om det inte hjälper med nått tillsyn från hemtjänsten kanske ssk kan fixa nån lugnande medicin så hon sover gott på natten.

    Berätta gärna hur fortsättning följer...


    Det är läkaren och inte ssk som ordnar med läkemedel!
  • SysterY
    Liv83 skrev 2018-02-12 15:38:37 följande:

    Ja vet det. Men inom hemtjänsten går man via ssk så hon i sin tur kan prata med läkaren.


    Ja, men det är fortfarande inte ssk som ordnar/ordinerar.
  • SysterY
    biståndshandläggaren skrev 2018-02-13 21:03:55 följande:

    (Ville bara tydliggöra att anledningen till varför du ska kontakta just äldreenheten på kommunen och inte hemtjänsten är på grund av att det är dem som utreder behov, fattar alla beslut och kan samordna olika insatser, eller bevilja utökat stöd från hemtjänsten såsom exempelvis fler nattliga besök för att lindra hennes oro. Det är dem som har möjlighet att förändra tantens situation, ev. lämna in ansökan om godman till överförmyndarenheten osv om tanten inte vill flytta och bedöms mycket långt gången i sin sjukdom, etc. Det är därför det är så viktigt att utomstående signalerar direkt till äldreenheten när situationen verkar fallera, så att hon kan få det stöd hon behöver!)


    Det stödet som hon behöver får hon även av hemtjänsten. Det är hemtjänstens som kam påverka antalet besöka kvinnan behöver.
  • SysterY
    Lönnsirap skrev 2018-02-15 11:52:42 följande:

    Jag skulle råda dig att kontakta damens biståndshandläggare med din oro över att tanten verkar må dåligt i sitt hem. Kanske är det så att hon behöver en annan boendeform eller fler besök.

    Sen tycker jag att det också är bra att kontakta hemsjukvård eller vårdcentral med samma oro. Så får olika organisationer den information de behöver för att kunna prata med damen och hjälpa henne.

    Ang. Lyhördheten skulle jag rekommendera dig att fundera kring öronproppar, vitt ljud eller att helt enkelt flytta till ett mindre lyhört hus.


    Men ts får inte veta vem som är biståndshandläggare. Det vet däremot hemtjänsten.
  • SysterY
    Lönnsirap skrev 2018-02-15 12:01:17 följande:

    I de flesta kommuner är det biståndshandläggare som tar ställning till antalet besök eller mängden tid som hemtjänsten har. Förr var det vanligt att hemtjänsten gjorde detta själva för då men numera skiljer man på beställare och utförare i princip i alla kommuner.


    Det är fortfarande någonting som hemtjänsten är med och påverkar.
  • SysterY
    Lönnsirap skrev 2018-02-15 17:42:46 följande:

    Min poäng är att hon skall lämna din oro till de personer som har möjlighet att påverka. Så naturligtvis kan hon ringa hemtjänsten men de tar inte emot hennes oro som en oro, utan kommer vidarebefordra till en biståndshandläggare.

    Är det kommunal hemtjänst i en kommun utan LOV är det i oftast inget problem att prata direkt med hemtjänsten... Men det är som sagt biståndshandläggare som beviljar stödet!

    Och sen tycker jag personligen att man också skall uppmärksamma vården om damens ohälsa.

    När man ser att människor runt omkring än riskerar att fara illa är det bättre att ringa ett samtal "för mycket" än att personer far illa.

    Eftersom det är stark sekretess är det inte säkert att får veta att personen är aktuell när man ringer kommunen. Men det är inte samma sak som att ingen mottager informationen.


    Om de inte tar emot eb orosmedelande så gör se inte sitt jobb.
  • SysterY
    Nisse1992 skrev 2018-02-17 17:47:52 följande:

    Tack för alla tips. Det har blivit än värre nu. Men hemtjänsten vet om det, men nu trycker hon på sin knapp så fort dom lagt på, om och om och om igen. Hon skriker hallå så fort hon tryckt. Hemtjänsten är här minst en gång i timmen nu. 

    Blir tokig snart, tycker så synd om henne, vilket liv att leva. Hon verkar inte ens veta vad hon gjorde för 5sekunder sen men samtidigt börjar irritationen krypa på.


    Har hon några anhöriga du kanske kan prata med? Låter som att hon skulle ha det bättre med annan boendeform.
  • SysterY
    Nisse1992 skrev 2018-03-15 19:17:49 följande:

    Hur funkar sånt här egentligen. Jag anser ju att denna tant borde vara på ett hem och bli ordentligt omhändertagen. Men hemtjänsten kan ju inte ge mig några svar alls pga sekretess och verkar inte göra något. Är så kluven, för dels tycker jag synd om henne och vill hon bo hemma så vill jag inte förstöra det, men samtidigt så påverkar det min nattsömn vissa nätter och därav även energi och ork på dagarna.


    Du får helt enkelt skaffa öronproppar. Det är faktiskt det ända du kan göra för din nattasömn.
Svar på tråden Svårt att sova pga tant som jämrar sig och verkar ha ont/ångest om nätterna