Inlägg från: Mrs Moneybags |Visa alla inlägg
  • Mrs Moneybags

    Får skolan kräva att läxorna görs?

    Jag tyckte det var ett bra förslag att prata med läraren om att byta dagar så att läxorna kan göras över helgen. Då blir det ju inte lika stressigt.

    Vad är det för läxor som tar en hel timme att utföra i förskoleklassen? Det låter väldigt länge.

    Min son går i förskoleklass och de har läxor över loven, men inte mer än så. De har å andra sidan musikläxor 2-3 gånger per vecka så det är mycket att lära in ändå.

    När ettan drar igång förväntar jag mig att vi avsätter en stund varje dag åt läxor.

  • Mrs Moneybags

    Som tur är, har ju förskolebarnen bara "skola" fram till 1-2 och sedan är det fritids med lek och skoj. Då borde barnet inte vara alltför trött på skolarbetet när man väl är hemma.

    Om barnet gråter av trötthet kanske man kan börja med middagen och göra läxorna efteråt när energin börjar komma tillbaka.

    Tala med de andra föräldrarna och se om ni kan åstadkomma en förändring.

  • Mrs Moneybags

    Jag kom på ett tips till - jag och sonen spelar tillsammans på våra instrument en stund varje morgon eftersom han är betydligt piggare på morgnarna än efter skolan.

    Kan ni inte göra läxorna på morgonen istället? Det kan ju vara värt att gå upp en halvtimma tidigare för att få kvällarna fria?

  • Mrs Moneybags
    Anonym (A) skrev 2018-03-06 10:23:32 följande:

    Barn lär sig bättre när de har roligt. I förskoleklass handlar det väldigt mycket om att leka in kunskap.

    Givetvis måste barn lära sig även sådant som de tycker är tråkigt, men det är inte ett självändamål att vänja dem vid att göra tråkiga eller jobbiga saker när de är 6 år.

    Det får de ändå lära sig tids nog.


    Jag håller med om att det ska vara roligt när man lär sig saker. MEN, man får inte börja hoppa över läxläsningen bara för att man inte klarar av att göra det intressant för barnet. Det gäller att hitta något som barnet gillar att läsa, eller att relatera matematiken till veckopengen eller något liknande.

    Som sagt, jag övar musik med mitt barn varje dag, det finns inga undantag. Men när vi väl övar så skrattar vi mycket och har skoj. Men det ska banne mig övas.
  • Mrs Moneybags
    Alexi skrev 2018-03-06 20:33:55 följande:
    Fast det kan inte vara i en vanlig svensk förskoleklass det här? I förskoleklass har man inte läxor eftersom man inte ens har några mål att arbeta mot. Alltså man kan ju ha läxa enstaka gång att rita en gubbe eller ta med en pinne eller liknande men klassiska läs- och skrivläxor kommer ju först i ettan.
    I min sons förskoleklass har de läsläxa ibland, men bara över loven. Det kan vara att läsa 10 minuter om dagen.

    Så det varierar nog stort mellan skolorna.
Svar på tråden Får skolan kräva att läxorna görs?