Inlägg från: Anonym (beror på) |Visa alla inlägg
  • Anonym (beror på)

    Rätt till fyra veckors sammanhängande semester?

    f


    Anonym (Kollektivavtal) skrev 2018-03-12 15:11:05 följande:

     ---

    Lagens krav på fyra veckor juni-augusti är bortförhandlat inom bland annat sjukvården.


    Inte generellt inom sjukvården. Det beror på arbetsgivare, avtalsområde och fack. Jag jobbar i vården och vi har inte avtalat bort detta. Arbetgivaren har rätt att neka under vissa strikt begränsade förutsättningar. Att man inte kan få in ersättare eller planerat dåligt hör inte dit, gissningsvis inte heller inom förlossningssjukvården. Däremot kan arbetsgivaren lägga den sammanhängande semestern under annan period inom sommarsemesterperioden än vad man önskat.

    A och O är att inte frivilligt avstå från semesterrätt. Alltför många godtar att dela upp semestern/ta kortare när chefen förklarar att det inte går annars, för att sedan gå och sura. Om du inte själv vill ha semester på annat sätt, säg nej till att dela upp den/ta den utanför sommarsemesterperioden. Det är upp till arbetsgivaren att hävda skäl i fackliga förhandlingar där det blir skadestånd om man inte följer lag och avtal. Här har de periodvis försökt slippa det genom att betala betydligt bättre för den som avstår från sommarsemester. 

    Altlför många chefer tjatar om att den anställde ska jobba "frivilligt" pga rådande situation. Har arbetsgivaren  fog för att beordra så låt dem beordra. I annat fall säg nej. 

    TS: Kolla vad som gäller för dig med ditt fack, helst med hänvisning till skriftligt avtal om sådant finns. Agera utifrån det.
  • Anonym (beror på)

    TS: Om det inte är väldigt angeläget för dig att vara kvar på nuvarande arbetsplats: Be chefen om besked inom tio dagar. Förtydliga att du överväger att säga upp dig om du inte får sammanhängande semester för din välbehövliga återhämtning, och behöver kunna planera med tanke på uppsägningstid.Demon

Svar på tråden Rätt till fyra veckors sammanhängande semester?