Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    13-åringen borde väl få bestämma?

    Anonym (Ts) skrev 2018-03-16 11:17:00 följande:

    Vi har inga papper och ingen överenskommelse om umgänge och jag anser att 13-åringen själv borde få bestämma om och när hen vill ha umgänge, många gånger vill nämligen inte hen trots att vi tidigare kommit överens om en helg?


    Precis som de flesta unga, inflytande ja, men beslutet bör vara föräldrarnas, självklart ska man lyssna och ta 13-åringens åsikter på allvar, men det finns också annat som det måste tas hänsyn till och kanske även få 13-åringen att förstå att hans/hennes beslut kan påverka andra.

    Sambons barn var i något äldre än så när vi ansåg att bestämda varannan helger inte var det optimala, utan att de fick styra mer hur de själva ville komma, självklart så skulle det förankras hos föräldrarna. Ibland fungerade det och ibland fungerade det inte när de ville komma över.
  • sextiotalist
    Kjell2 skrev 2018-03-16 11:55:48 följande:

    Fram till barnet är 18 år bestämmer föräldrarna. Kan inte föräldrarna komma överrens får tingsrätten avgöra. Tingsrätten kommer hänsyn till barnets önskemål bla baserat på ålder.


    En 16-åring får skriva under sin egen flytttanmälan t.ex. Så nej, föräldrarna bestämmer inte allt innan barnet är 18, en 16-åring får bestämma mycket själv, förvisso är ts barn endast 13 än så länge. Men det var detta med 18 år som jag reagerade på
    Anonym (Hhh) skrev 2018-03-16 11:59:59 följande:

    Låt aldrig barnet besluta det för ett barn ska aldrig behöva leva med konsekvenserna av saker rörande föräldrarnas umgänge med barnet skona barnet från det dåliga samvetet om något går fel ska det vara på era axlar för erat val.

    Bestäm när han är hos var och en och låt han sura han är bara 13 han är ett barn han kommer förstå detta när han blir äldre.


    Självklart inte, men påtvinga ett umgänge är också fel. Det finns många som har mått dåligt och brutit med ena eller båda föräldrarna när de blivit myndiga för att föräldrarna kört över barnet i, för barnet, viktiga frågor.
    Anonym (Hhh) skrev 2018-03-16 12:03:02 följande:
    Precis det handlar om så stora beslut barn ska känna att de är just barn att de har inget val de ska bara göra det föräldrarna bestämt / tingsrätten bestämt och detta är för att skydda de ett barn ska aldrig bära vuxet ansvar.

    Soc frågade mig om jag ville bo hos mamma eller pappa, dummaste man kan göra. De ska göra en bedömning och säga beslutet, inte lägga det på ett barns axlar.
    Håller inte alls med dig i detta, just umgänge med den andra föräldern så ska man lyssna på barnet, det innebär inte att man låter barnet ta själva beslutet, men att barnet ska ha stort inflytande.

    Rent generellt, jag skulle nog säga att just i tonåren är det man ofta grundlägger den relation man får till sitt vuxna barn.
    Kör man över barnet gång på gång, så blir det nog inte en bra relation, men lyssnar man på barnet, försöker få så mycket beslut där man är överens, man respekterar barnet helt enkelt, då är jag rätt säker på att relationerna fungerar väldigt bra när barnet är vuxet
    Vissa beslut, där man ett barn kan fara illa, där konsekvenserna kan bli stora vid ett felaktigt beslut, där måsta man absolut in och styra upp. Men att ge sin tonåring, i den mån det går, inflytande över sitt eget liv är jätteviktigt.

    Umgänge är en sådant beslut där man absolut inte, mer än i nödfall, ska köra över en tonåring.
    Men man kan som vuxen, i ts fall, hitta lösningar, där ett umgänge finns kvar, men under andra förutsättningar


  • sextiotalist
    John22 skrev 2018-03-16 12:36:20 följande:

    Nej, en 13-åring kan inte förstå konsekvenserna av sådana val. Att lämpa över sådant ansvar på ett barn är riktigt dåligt föräldraskap.


    Vilka är de skadliga konsekvenserna?
    Det gäller alltså en person, som råkar vara en förälder, men uppenbarligen inte en trygg person.

    Det värsta jag kan tänka mig är att föräldern vänder ryggen till, men då skulle jag nog vända det till att det är förälderns sätt att vara som lett till en konsekvenserna, inte barnets vägran att åka dit
  • sextiotalist
    Kjell2 skrev 2018-03-16 12:47:46 följande:
    Nej - och här är ditt dilema. Vad du än beslutar kan det sluta dåligt. Men beslutet är ditt, lägg inte det ansvaret på en 13-åring.
    Men vad är det som kan sluta dåligt? Du brukar vara så klok, men här förstår jag dig inte alls, hjälp mig
  • sextiotalist
    Kjell2 skrev 2018-03-16 13:28:41 följande:
    Den andra förälderna kan stämma, blir en dyr och energikrävande vårdnadstvist och ett fastställt umgänge
    Den andra föräldrena kanske inte är riktigt så dålig som TS tycker och barnet förlorar kontakten med en i alla fall godkännd förälder
    Den andra föräldern blir arg och sen blir det en massa bråk och konflikter
    13-åringens beslut kanske är lite impulsivt pga av någon kortsiktig fördel. Genom att understödja kommer barnets förhållande med den andra förälderna blir sämre.

    Nu tro jag inte det är så i detta fall men sett ett antal fall när en förälder mer eller mindre mutar barnet inför umgänge med allt från roliga aktivteter till prylar. Allt för att få barnet att säga "Jag vill inte till mamma/pappa denna helg" och därefter ställa in umgänget och skylla på barnet. 
    Aldrig skylla på barnet, och du vet liksom jag, att man ytterst sällan skulle köra över ett barns motstånd, när det är 13 år, det finns absolut sådana fall, men då är det väl mer när man kanske har undanhållit umgänge, men det är ju inte i Ts fall.
Svar på tråden 13-åringen borde väl få bestämma?